Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέτρος Δούκας: Οι ελληνικές τράπεζες για 5 χρόνια θα ενισχύουν τα κεφάλαια τους

Πέτρος Δούκας: Οι ελληνικές τράπεζες για 5 χρόνια θα ενισχύουν τα κεφάλαια τους
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη Κυβέρνηση ΝΔ που θα σχηματιστεί μετά τις Εθνικές εκλογές θα είναι ακόμα πιο φιλική προς τους επενδυτές
Οι ελληνικές τράπεζες για τα επόμενα 5 χρόνια θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους άπαξ και δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν σε αυτή την χρονική φάση υποστήριξε ο Πέτρος Δούκας πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ σε Συνέδριο για τα NPLs.
Στο ερώτημα του γενικού συντονιστή του συνεδρίου (1) για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και (2) την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:
Όσον αφορά τις προοπτικές, αυτές είναι αρκετά καλές, παρά τα τέσσερα σημαντικά αρνητικά:
(1) ο μεγάλος όγκος του κράτους σε σχέση με την (παραγωγική) δυνατότητα της Ελληνικής οικονομίας να το συντηρεί,  
(2) η πολύ χαμηλή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα,
(3) οι πολύ υψηλοί φόροι που αποτρέπουν κάποιες επενδύσεις, και
(4) τα capital controls και η υπολειτουργία του τραπεζικού συστήματος - την οποία κοντεύουμε να συνηθίσουμε πλέον ως «φυσιολογική»!

Επανακεφαλαιοποίηση;

Οι διαρροές από το IMF/ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δισεκ. προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά!
Οι τράπεζες απλά ΔΕΝ μπορούν να αντλήσουν τέτοια κεφάλαια, έστω και αν μηδένιζαν την αξία των μετοχών τους!
Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και οι Ευρωπαϊκές αρχές γιαυτό και τηρούν πλέον «σιγήν ιχθύος» για το θέμα αυτό.
Αυτό που προβλέπω να γίνεται είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα κέρδη των τραπεζών από όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, για τα επόμενα 5 χρόνια, για να ενισχυθεί το  μετοχικό τους κεφάλαιο!
Παράλληλα, κάθε τράπεζα θα μπορούσε ευκαιριακά (opportunistically) να αναζητήσει κάποια νέα κεφάλαια (500 εκατ) από διάφορες πηγές, αποφεύγοντας έτσι μια γενικότερη και οδυνηρή αναστάτωση, αλλά να μπορέσουν επιτέλους να αρθούν τα capital controls!
Για την Εθνική τράπεζα πολύ θετική εξέλιξη θα ήταν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά υπάρχει μια ανησυχητική καθυστέρηση και “συσκότιση” γύρο από το θέμα αυτό!  

Οικονομία

Ναι αξίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα να δει τις επενδύσεις στην Ελλάδα πολύ πιο θετικά:
Η Κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική.
Μάλιστα ένα 20% του λαού που ανήκε στην πιο «σκληρά αριστερά» έχει μετατοπισθεί κάπως προς το, ας το πούμε, «σοσιαλδημοκρατικό κέντρο», έχοντας «αποδεχθεί» την «αναγκαιότητα» των μνημονίων, των μεταρρυθμίσεων, της επιχειρηματικότητας, των σχέσεων με τον Πρόεδρο Trump, το Ισραήλ, και άλλα αδιανόητα για αυτούς πριν από 3-4 χρόνια!
Αυτό είναι θετικό όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνική ηρεμία στη Χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη Κυβέρνηση (ΝΔ, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) που θα σχηματιστεί μετά τις Εθνικές εκλογές θα είναι ακόμα πιο φιλική προς τους επενδυτές, με πιο ενεργή προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας!
Λαμβανομένης υπ’ όψη και της εξάλειψης του κινδύνου του Grexit που έχει οδηγήσει σε τόνωση της αγοράς των ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και ομολόγων ανωνύμων εταιρειών, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι its a good time to invest in Greece!
Υπάρχουν μια σειρά από κλάδοι που μέσα στη κρίση έδειξαν και δείχνουν μεγάλη ενεργητικότητα και που υπόσχονται πολλά για την επόμενη τριετία• τουρισμός, ναυτιλία, τρόφιμα και ποτά, φέτα και γαλακτοκομικά, αγροτική παραγωγή, αρτοποιία, ιχθυοκαλλιέργειες, ζωοτροφές, υπηρεσίες cloud, δομικά υλικά, χημικά, χρωματουργίες, καλλυντικά, φάρμακα, ενώ έχουν αντέξει στη κρίση οι βαριές βιομηχανίες Τιτάνας, Βιοχάλκο, Αλουμίνιο, Βωξίτες, κλπ.
Παράλληλα θα δούμε νέες επενδύσεις στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, και τα ξενοδοχεία, εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, κ.α.

Ας επισημάνω ότι εταιρείες όπως η ISOMAT, η ΦΑΝΗΣ ΡΗΤΙΝΕΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, οι Μύλοι Σόγιας, η NAVY & GREEN, η LANCOM, η ΚΡΙ ΚΡΙ, η MEDIASTROM και τόσες άλλες δείχνουν πως μια εταιρεία μπορεί να τα καταφέρει μέσα σε μια τραγικά δύσκολη κατάσταση και συγκυρία!
Greece can and will!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης