Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Φρένο στις τράπεζες για αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς και ο κίνδυνος νέων προβλέψεων

SSM: Φρένο στις τράπεζες για αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς και ο κίνδυνος νέων προβλέψεων
Εάν από τις πωλήσεις ακινήτων προκύψει αρνητική απόκλιση μεταξύ των τιμών που έχουν περαστεί στα λογιστικά βιβλία και των προσφερόμενων τιμών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς…τότε θα προκύψει η ανάγκη για νέες προβλέψεις.
Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων από πλειστηριασμούς αλλά και προειδοποιήσεις στις τράπεζες εάν πουλάνε ακίνητα κάτω της λογιστικής αξίας σχεδιάζει ο SSM.
Ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών ο SSM σχεδιάζει να καθορίσει ένα πλαίσιο που θα διέπει τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα θα τεθεί ένα όριο ώστε οι τράπεζες να μην αγοράζουν αλόγιστα ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να αγοράζουν τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς όταν διαπιστώνουν ότι οι προσφερόμενες τιμές είναι χαμηλότερες από την λογιστική αξία.
Π.χ. υπάρχει η πιθανότητα τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα της μιας τράπεζας να τα αγοράζει η άλλη ή η ίδια η τράπεζα.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι στο παρελθόν οι τράπεζες έβγαζαν στον πλειστηριασμό 40.000 ακίνητα ετησίως αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε εταιρίες real estate.
Αγοράζοντας ακίνητα οι τράπεζες, δεσμεύουν κεφάλαια, ρευστότητα και διαμορφώνουν τιμές ακινήτων εικονικές.
Όταν μια τράπεζα αγοράζει ακίνητο από πλειστηριασμό το κάνει για δύο λόγους
1)Γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον υψηλές αποδόσεις
2)Γιατί τα προσφερόμενα τιμήματα είναι χαμηλά και για να μην πουλήσει με ζημία υποχρεώνεται να το αγοράσει.
Επειδή ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, σημαντικό μέρος των ακινήτων που προέρχονται από πλειστηριασμούς…τα προσφερόμενα τιμήματα να είναι κάτω των ονομαστικών και λογιστικών αξιών οι τράπεζες…θα τα αγοράζουν για να μην εγγράφουν ζημίες.
Ο SSM σχεδιάζει να βάλλει φρένο είτε επιβάλλοντας ένα ποσοστό αγοράς ακινήτων κάτω από 20% είτε διαμορφώνοντας τα κριτήρια με βάση την κεφαλαιακή επάρκεια.
Ο SSM πάντως φαίνεται και φέρεται να υιοθετεί την άποψη ότι με την πάροδο 2-3 μηνών οπότε και θα έχει διαμορφωθεί μια τάση στους πλειστηριασμούς θα διαπιστωθεί…η αξία των ακινήτων σε σχέση με τις τιμές που έχουν εγγραφεί στους ισολογισμούς.
Π.χ. εάν τα ακίνητα έχουν αξία 1 εκατ ευρώ και αυτή είναι η τιμή που έχουν καταγραφεί στους ισολογισμούς…και κατά την πώληση τα προσφερόμενα τιμήματα είναι στα 800 χιλ ευρώ τότε…προκύπτει ζημία 200 χιλ ευρώ και η τράπεζα πρέπει να διενεργήσει πρόβλεψη.
Ο SSM πρώτα θα λάβει υπόψη ένα αξιόλογο δείγμα από πλειστηριασμούς ώστε να διαπιστώσει τις τάσεις και μετά θα λάβει τελικές αποφάσεις.
Η ουσία από όλα αυτά είναι
Α)Δεν μπορεί οι τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς επειδή δεν θέλουν να εγγράψουν ζημίες καθώς τα προσφερόμενα τιμήματα είναι χαμηλότερα των ονομαστικών αξιών.
Β)Εάν από τις πωλήσεις ακινήτων προκύψει αρνητική απόκλιση μεταξύ των τιμών που έχουν περαστεί στα λογιστικά βιβλία και των προσφερόμενων τιμών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς…τότε θα προκύψει η ανάγκη για νέες προβλέψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης