Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ρουμελιώτης (Attica Bank): Έως τον Αύγουστο (2018), η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της

Ρουμελιώτης (Attica Bank): Έως τον Αύγουστο (2018), η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της
Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά μεταξύ των οποίων και η επιμήκυνση λήξεων των δανείων του ESM και των διακρατικών δανείων μέχρι το 2040 ή και περισσότερο
Οι εξελίξεις την τελευταία διετία δείχνουν σαφέστατα μια βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που με κάνει αισιόδοξο ότι βρισκόμαστε στη φάση μετάβασης στην οικονομική ομαλότητα, τονίζει σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα σταδιακά αλλά σταθερά επανακάμπτει στις διεθνείς αγορές και μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές.
Όπως τονίζει, η συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγων αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει οριστικά ξεφύγει από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το 2010.

Η λύση για το ελληνικό χρέος

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιμήκυνση λήξεων των δανείων του ESM και των διακρατικών δανείων μέχρι το 2040 ή και περισσότερο, στη δυνατότητα εξαγοράς από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ που καταβάλλονται υψηλότερα επιτόκια, στη συνέχιση από την ΕΚΤ της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και στη μετατροπή ενός ποσοστού χρέους προς τον ESM σε χρέος σταθερού επιτοκίου, ώστε η Ελλάδα να μην απειλείται μελλοντικά από ραγδαία αύξηση επιτοκίων δανεισμού.
«Εάν παρθούν αυτά τα μέτρα και η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ονομαστικής της μεγέθυνσης του ΑΕΠ της που να υπερκαλύπτουν το ονομαστικού επιτόκιο του δανεισμού της, τότε δεν θα χρειάζεται η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι «όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθυστερούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα δυσκολεύεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά τουλάχιστον στο ελληνικό πρόγραμμα, που λήγει το 2018».

Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας 

Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας αναφέρεται στις θετικές προοπτικές της και στους κίνδυνους που ελλοχεύουν, υπογραμμίζει όμως την αισιοδοξία του που βασίζεται στην συνειδητοποίηση σε διεθνές επίπεδο από πλευράς κυβερνήσεων της ανάγκης και της αποτελεσματικότητας ελάχιστων συντονισμένων δράσεων, προκειμένου να αποφεύγονται οι νέες κρίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόληψη μέσα από συντονισμένη διεθνή συνεργασία μπορεί να προστατεύσει από νέες κρίσεις.

Η μείωση των NPΕs η βασική πρόκληση για το 2018

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Ρουμελιώτης εκτιμά ότι όσο βελτιώνεται περαιτέρω το κλίμα για την ελληνική οικονομία, τόσο ευκολότερα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ώστε καλύπτοντας τις ανάγκες τους και να χρηματοδοτούν με την σειρά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Σημαντικότερη πρόκληση σήμερα αποτελεί ο περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, η επιτυχής ολοκλήρωση των «τεστ αντοχής» που θα γίνουν το νέο έτος και η προσαρμογή σε νέα λογιστικά πρότυπα.
Ειδικότερα για τον στόχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαι αισιόδοξος ότι θα προσεγγιστεί» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην Attica Bank, o κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι «οι βασικές προκλήσεις εστιάζονται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 37% σήμερα στο 20% το 2018 που θα επιτευχθεί και με νέα τιτλοποίηση δανείων, στην ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη νέων προβλέψεων λόγω υιοθέτησης νέων λογιστικών προτύπων και αποπληρωμής προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, καθώς και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις εξωστρεφείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βασικός στόχος αποτελεί και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις στο νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται, καθώς επίσης και η περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους, ώστε να μπορεί να ανταγωνισθεί τις συστημικές τράπεζες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης