Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

StormHarbour: Πιθανές εκλογές έως το τέλος 2018 στην Ελλάδα – Το χρηματιστήριο στις 900 μον…. και οι 18 διεθνείς κίνδυνοι

StormHarbour: Πιθανές εκλογές έως το τέλος 2018 στην Ελλάδα – Το χρηματιστήριο στις 900 μον…. και οι 18 διεθνείς κίνδυνοι
Παγκόσμια οικονομία – Δυναμική Ανάπτυξη με 18 Κινδύνους για το 2018 - Άρθρο Γιώργου Κοφινάκου της StormHarbour
Το 2017 η Ελλάδα επανήλθε σε αξιόλογους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναμένεται να κλείσει αυτήν την χρονιά κοντά στο 1,4% και να βιώσει άνοδο στο 2,1% το 2018.
Πέρα από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην παγκόσμια οικονομία, η ελληνική οικονομία θα δοκιμασθεί επιπρόσθετα από τους παρακάτω κρίσιμους παράγοντες:
εγκλωβισμός των μεταναστών στην Ελλάδα
κλείσιμο 3ης και 4ης Αξιολόγησης από τους θεσμούς
διαχείριση των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Η Ελλάδα έχει €108 δισ κόκκινα δάνεια, που αντιστοιχεί σε 47% επί του συνόλου των δανείων και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλην την Ευρώπη, όταν στην Ιταλία με 200 δισ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12% και ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός μέσος όρος είναι κάτω τού 5%.
Παρά τις δυσκολίες, ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να αντεπεξέλθει θετικά στα Stress Tests-IFRS 9, όπως έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο 2018.
αναδιάρθρωση τού χρέους και η μορφή της
πιθανές εκλογές στο δεύτερο μισό τού 2018, μετά το κλείσιμο τού τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Οι ελληνικές μετοχές αναμένεται τελικά να δουν νέα υψηλά, με τον Γενικό Δείκτη να στοχεύει τις 900 μονάδες, παρά τις αναμενόμενες διακυμάνσεις. Τραπεζικές και υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρικές μετοχές θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι.
Τα κρατικά ομόλογα επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από το swap τού χρέους που έκανε η Ελλάδα, δημιουργώντας μια καμπύλη επιτοκίων με βάθος στην ρευστότητα των ομολόγων. Γι αυτό και η βελτίωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πολύ σημαντική, οδηγώντας την τριετία από το 3,20% στο 2,65%, την δεκαετία από το 5,40% στο 4,50% και τα 30ετή από το 6,30% στο 5,80%.
Η Ελλάδα παραμένει ελκυστική για επένδυση στα ομόλογά της, όταν τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα τής ΕΕ είναι τουλάχιστον 2%-3% κάτω από τα Ελληνικά.
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν κυριως στην Ελληνική 30ετια, προκειμένου να έχουν ελκυστικές αποδόσεις στα ασφαλιστικά προγράμματά τους.


Οι 18 κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας

Το 2018 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από το 2017 για την μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας (2018 στα 3% έναντι 2017 στα 2,5%), παρότι κάποιες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες (US-FED) θα συνεχίσουν προσεκτικά την μείωση στην ποσοτική χαλάρωση ενώ κάποιες άλλες (Eurozone-ECB) θα την διατηρήσουν με προοπτική να την μειώσουν σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο.
Από την άλλη πλευρά, 18 ανατρεπτικοί παράγοντες καραδοκούν και μπορούν να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αρκετά αιφνίδια:
Γεωπολιτικές ανασφάλειες: στην Βόρεια Κορέα και την Μέση Ανατολή, από την σχέση Ρωσίας-Αμερικής, από το Μεταναστευτικό
Επιπτώσεις από την Διεθνή Τρομοκρατία
Έντονες επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή
Απότομη άνοδος στις τιμές διεθνών βασικών προϊόντων (μέταλλα, φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα, χημικά προϊόντα)
Εντονες διακυμανσεις στις τιμες Πετρελαιου
Κατάρρευση στις τιμές τού Bitcoin και άλλων Κρυπτονομισμάτων
Συρρίκνωση τής Παγκοσμιοποίησης και αύξηση τού προστατευτισμού (π.χ. Τραμπ)
Μεγάλη αύξηση τού Πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Αλλαγή πολιτικής από την νέα διοίκηση της FED
Αποτελέσματα τής έρευνας τού Ειδικού Εισαγγελέα Μίλερ κατά Τραμπ στις ΗΠΑ
Μεγάλη πτώση ανάπτυξης σε Κίνα-Ινδία
Σκάσιμο τής φούσκας τής αγοράς ακινήτων σε πολλές χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σουηδία, Νορβηγία κλπ)
Απόσυρση της ΕΚΤ από την Ποσοτική Χαλάρωση κατά την διάρκεια τού 2018
Πολύ ψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στην Γερμάνια και Ευρωζώνη
Αλλαγές λόγω τού Brexit και επιπτώσεις από αυτό
Εκλογές σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ιρλανδία, αλλαγή κυβέρνησης στην Βρετανία, Αμερικανικές Εκλογές για Κογκρέσο
Μαζικές Κυβερνοεπιθέσεις Παγκοσμίως
Βραδεία ανάπτυξη στις Αναδυόμενες Αγορές (Ρωσία, Τουρκία, Βραζιλία, Νότια Αφρική κλπ)
Όλα τα παραπάνω ή κάποια από αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην απότομη πτώση των τιμών μετοχών, ομολόγων, ακινήτων κλπ.
Παρ' ολα αυτά η θετική προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει το βασικό σενάριο για το 2018 και 2019, αλλά κάποιοι από τους προαναφερθέντες παράγοντες θα ισχύουν και θα προκαλούν ανησυχία και για μακρύτερο χρονικό ορίζοντα.

Η.Π.Α.

Οι ΗΠΑ θα έχουν μια μικρή αύξηση στην ανάπτυξή τους τής τάξεως τού 2,5%.
Ο νόμος που πρόσφατα πέρασε η Κυβέρνηση Τραμπ, με μεγάλες φορολογικές απαλλαγές κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην Αμερικανική οικονομία. Ο S&P έσπασε όλα τα ρεκόρ της τελευταίας 30ετίας και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου. Με βάση τα καλά προγνωστικά για τα εταιρικά κέρδη κατά το 2018, οι αμερικανικές μετοχές αναμένεται να ανεβούν κατά 12% έως το τέλος τής ερχόμενης χρονιάς.
Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι, εδώ και καιρό, οφείλει να γίνει μια διόρθωση στις Αμερικανικές μετοχές.
Αν αυτό πυροδοτηθεί από απρόσμενο γεγονός, τότε η διόρθωση μπορεί είναι έντονη (ακόμα και 25%), η ανοδική τάση όμως δεν θα αντιστραφεί.
Το ίδιο ανοδικές θα συνεχίσουν να είναι και οι αποδόσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, λόγω τής περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την FED και κατά το 2018.
Αναμένονται  τουλάχιστον 3 επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων στην διάρκεια τού 2018.
Το σημείο καμπής για τα αμερικανικά ομόλογα σηματοδοτείται από την απόδοση των 10ετών US Treasuries.
Αν αυτή ξεπεράσει το 3%, δύο σενάρια είναι πιθανά: μια πολύ μεγαλύτερη από το 3% άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων με φόβο τον πληθωρισμό, ή,  αντίθετα, αν δεν ακολουθήσουν μια δυναμική ανόδου πέρα του 3% τα επιτόκια, να διαπιστώσουμε πτώση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων ξανά στα χαμηλά 1% - 2% , και τότε θα δούμε μια παραλλαγή της Ιαπωνικής οικονομίας με διάρκεια πάνω από 20 χρόνια.
Με καθαρά οικονομικούς όρους, δεν υπάρχει ανεργία στις ΗΠΑ (4%) αυτήν την περίοδο.
Οι περιστάσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης μισθών, ανόδου τής αγοράς κατοικίας αλλά και τού πληθωρισμού.
Το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να αδυνατίσει κι άλλο κατά το 2018, κυρίως έναντι τού Ευρώ με τάση προς το 1,30. Το Δολλάριο έναντι του Ιαπωνικού Γιεν αναμένεται να παραμείνει σε μια διακύμανση μεταξύ 106 και 118 Γιεν.
Αντίθετα, αν ευοδωθούν οι προοπτικές για ομαλή έξοδο τής Βρετανίας από την ΕΕ, τότε η Στερλίνα αναμένεται να ενισχυθεί και να φτάσει τα 1,40 δολλάρια.
€1 = $1,30
¥106 < $1 < ¥118
£1 = $1,40

Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

Μετά από μία δεκαετία, η ΕΕ τρέχει και πάλι με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3%.
Τα μακροοικνομικά στοιχεία των περισσοτέρων χωρών είναι πιο καλά από τα αναμενόμενα. Το 2018 η ανάπτυξη θα ανέλθει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά τού 2017 (2,2%). Οι χώρες που συνέβαλαν βασικά στην δυναμική ανάπτυξη της ΕΕ είναι η Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και η Φιλανδία, ενώ χώρες όπως η Γαλλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Αυστρία έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ανεργία παραμένει σε σχετικά ψηλά επίπεδα (9%) με προοπτική να πέσει στο 8,5%  κατά το 2018, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται στα ίδια περίπου επίπεδα τού 1,5% και για την νέα χρονιά.
Ειδικότερα για την Μεγάλη Βρετανία, οι επιπτώσεις λόγω τού Brexit αναμένονται χειρότερες τού μέσου όρου τής ΕΕ σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, με την ανάπτυξή της κοντά στο 1,3%.
Αν και οι Ευρωπαϊκές μετοχές υπολείπονται κατά πολύ των αποδόσεων των αντιστοίχων αμερικανικών (S&P 21% vs Eurostoxx index 5,7%), οι προοπτικές για τις Ευρωπαϊκές μετοχές για το 2018 δείχνουν υπερ-απόδοση άνω τού 16% σε σχέση με το αντίστοιχο 12% των αμερικανικών μετοχών.
Παρότι η ανάπτυξη στην ΕΕ είναι παρόμοια με αυτήν των ΗΠΑ, οι αποδόσεις στα Ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι 1,5% χαμηλότερες, λόγω τής συνεχιζόμενης ποσοτικής χαλάρωσης τής ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, όλα εξαρτώνται από το αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει την αγορά ομολόγων και αν προτίθεται να αλλάξει την σύνθεση των ομολογιακών αγορών της, αγοράζοντας περισσότερα εταιρικά και λιγότερα κρατικά ομόλογα.
Σε κάθε περίπτωση, επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά, με προτίμηση στα ομόλογα τραπεζών που έχουν πρόσφατα επανακεφαλαιοποιηθεί και αναμένεται να έχουν καλές αποδόσεις.
Το Ευρώ θα συνεχίσει την άνοδό του έναντι των κυρίων και αναδυομένων νομισμάτων. Πιθανή εξαίρεση η Στερλίνα, με προοπτική ισχυροποίησης προς 1,20 Ευρώ.

Ιαπωνία-Κίνα

Μετά την πετυχημένη χαλαρή οικονομική πολιτική και τις επενδύσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, η Ιαπωνία δαπιστώνει σχετικά ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,5%) με πιθανή περαιτέρω άνοδο κατά το 2018 (1,8%).
Αντίθετα, στην Κίνα η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς από τα τρέχοντα επίπεδα τού 6,8% στο 6,6% κατά την νέα χρονιά, κυρίως λόγω τής μείωσης τής πολιτικής χαλάρωσης από το κυβερνόν κόμμα για την αποφυγή δημιουργίας φούσκας σε διαφόρους τομείς τής οικονομίας. Μια Κίνα με επίπεδα άνω τού 6% ανάπτυξης είναι θετικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία.
Αναδυόμενες Αγορές
Οι κύριες αναδυόμενες χώρες (Βραζιλία, Ινδία, Αργεντινή, Ρωσία, Μεξικό, Νότια Αφρική), με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η Τουρκία, αναμένεται να συνεχίσουν την επιταχυνόμενη άνοδο τής ανάπτυξής τους, που κυμαίνεται μεταξύ 1,5% σε χώρες όπως η Ρωσία και 7,5% η Ινδία.

Άρθρο Γιώργου Κοφινάκου
Senior Advisor & Managing Director
StormHarbour London
Distinguished Executive in Residence
Rutgers Graduate School of Management USA


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης