Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκλογές ακόμη και το Φθινόπωρο 2018 με αγορά στις 900 μον. επιτόκια στο 3,5% και «φόρμουλα» εξόδου από Μνημόνια

Εκλογές ακόμη και το Φθινόπωρο 2018 με αγορά στις 900 μον. επιτόκια στο 3,5% και «φόρμουλα» εξόδου από Μνημόνια
Εάν το Φθινόπωρο του 2018 έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες είναι πιθανό, όχι βέβαιο αλλά πιθανό να εξεταστεί η προσφυγή στις κάλπες
«Βουλευτικές εκλογές ακόμη και το Φθινόπωρο του 2018 θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα δηλαδή από το Καλοκαίρι του 2019 εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.
Τι σημαίνει όμως κατάλληλες συνθήκες;
Το 2019 υποχρεωτικά θα υλοποιηθούν οι μειώσεις συντάξεων, απόφαση που όχι μόνο έχει αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ψηφίσει.
Το 2020 θα είναι έτος εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Γιατί λοιπόν Φθινόπωρο 2018 βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και όχι το Καλοκαίρι του 2019, δηλαδή έως και την τελευταία στιγμή ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την όποια αλλαγή τάσης υπάρξει στην κοινωνία;
Επίσης, η ιστορία αποδεικνύει ότι από την στιγμή που καταγράφεται μια βελτίωση στους βασικούς αριθμοδείκτες της οικονομίας για να περάσει στην κοινωνία χρειάζεται 18 με 24 μήνες.
Άρα αυτό που θα αρχίσει να καταγράφεται ως βελτίωση το 2018 θα περάσει στην κοινωνία το 2019.
Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκμεταλλευτεί μέχρι και την τελευταία ημερομηνία να παραμείνει στην εξουσία;
Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο κυβερνητικός παράγοντας.
«Εάν το Φθινόπωρο του 2018 έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες είναι πιθανό, όχι βέβαιο αλλά πιθανό να εξεταστεί η προσφυγή στις κάλπες.
Η βασική στρατηγική είναι η μείωση της ψαλίδας με την ΝΔ.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι αδύνατη η πολιτική ανατροπή, λόγω της φορολογίας που έπληξε κοινωνικές ομάδες που δεν αντιμετωπίζουν θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι χαμηλές εισοδηματικά ομάδες θα υποστηριχθούν αλλά οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019 αποτελεί εξέλιξη που θα πρέπει να αποτιμηθεί έγκαιρα.
Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ανατροπή αλλά σίγουρα μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση της ψαλίδας από την ΝΔ.
Εάν οι διαφορές μειωθούν στο 5% με 7% θα είναι πολιτικά ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, απαιτούνται ορισμένες ενέργειες.
Η βασικότερη είναι να μην χρειαστεί η Ελλάδα 4ο μνημόνιο ή κάποιας μορφής ECCL πιστωτική γραμμή.
Εάν υπάρξει όμως κάποιο μεταβατικό πρόγραμμα που δεν θα είναι μνημόνιο και δεν θα έχει σχέση με μνημόνιο, δίνει πολιτική ευελιξία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ευνοήσουν οι συνθήκες στις αγορές ναι θα μπορούσαμε να δούμε εκλογές και το Φθινόπωρο του 2018».
Με όρους αγοράς άνοδος του χρηματιστηρίου στις 900 με 950 μονάδες +13%, μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στο 3,5% και επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων ειδικά της 10ετίας το Καλοκαίρι του 2018 θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία υποστηρικτικά σε μια εκλογική αναμέτρηση.
Ο κυβερνητικός παράγοντας μας αποκάλυψε ότι «στην κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι για τις αγορές η ΝΔ είναι πιο φιλική και αυτό θα το βελτιώσουμε ώστε να μην χάνουμε από αυτό το μέτωπο.
Ήδη τα ελληνικά ομόλογα επιβραβεύουν τις προσπάθειες μας».

Συμπέρασμα

Το μεταβατικό πρόγραμμα από το 3ο μνημόνιο στην μεταμνημονιακή εποχή ή η φόρμουλα εξόδου από τα μνημόνια, σε συνδυασμό με την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα αποτελέσουν τον ισχυρό καταλύτη για το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα εξετάσει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018.
Η βελτίωση του κλίματος σε μετοχές και σε κάποιο βαθμό και στα ομόλογα μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη εξέλιξη.
Το ζητούμενο είναι λοιπόν εάν η φόρμουλα εξόδου επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσει ή θα είναι μια φόρμουλα εξόδου…εισόδου σε ένα νέο πρόγραμμα οπότε και θα αποτελέσει φιάσκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης