Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Έλαβαν προθεσμία έως τις 16/2/2018 να ενημερώσουν τον SSM για την ακριβή επίδραση από IFRs 9 περί τα 5,5 δισ

Τράπεζες: Έλαβαν προθεσμία έως τις 16/2/2018 να ενημερώσουν τον SSM για την ακριβή επίδραση από IFRs 9 περί τα 5,5 δισ
Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να φορτώσουν το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο IFRs 9
Δεσμευτική προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2018 έλαβαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ώστε να παραδώσουν στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών την ακριβή επίδραση από το IFRs 9 στους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να δώσουν τις πρώτες ενδεικτικές εκτιμήσεις και έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 να υποβάλλουν στην εποπτική αρχή τα τελικά στοιχεία.
Το βασικό πρόβλημα των τραπεζών είναι ότι θα πρέπει να συνδυάσουν, ισολογισμό χρήσης 2017, επίδραση του IFRs 9 στα κεφάλαια και TAR δηλαδή ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που θα επηρεάσει τα αποτελέσματα και όλα αυτά πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί έως 16 Φεβρουαρίου 2018.
Η λογική λέει ότι οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να φορτώσουν το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο IFRs 9 κυρίως γιατί υπάρχει η δυνατότητα της 5ετούς απόσβεσης.
Κατά καιρούς έχουμε αναλύσει ότι από το IFRs 9 θα προκύψει μια συνολική – σε παρούσες αξίες – κεφαλαιακή ζημία 5,5 δισεκ. ευρώ για τις 4 βασικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα έχουν μεταξύ τελών Ιανουαρίου 2018 που θα ανακοινωθούν οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου των stress tests από την EBA από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και έως 16 Φεβρουαρίου 2018 που θα οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ζημίες από το IFRs 9 μια πιο σαφή εικόνα, μια καλύτερη ορατότητα για το τι θα προκύψει στα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018.
Εάν οι επενδυτικοί οίκοι διαπιστώσουν ότι με βάση το βασικό και δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με το IFRs 9 η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη θα σπεύσουν να αναβαθμίσουν τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Εάν δεν έχουν αποκτήσει με όλα αυτά τα στοιχεία καθαρή εικόνα θα περιμένουν τις ανακοινώσεις των stress tests.
Σε κάθε περίπτωση πάντως με βάση όλες τις ενδείξεις θα προκύψει μια ζημία μεταξύ 8,5 με 10 δισεκ. σωρευτικά σε παρούσες αξίες.
Από το IFRs 9 περίπου 5,5 δισεκ. ή 5 με 5,5 δισεκ.
Από το TAR περίπου 600 εκατ με 900 εκατ – υπό όρους –
Από το stress tests μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ
Συνολικά θετικό σενάριο 8,5 δισεκ. αρνητικό σενάριο 10 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης