Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο σπουδαία αγορά είμαστε; - Κερδοσκοπία στα ομόλογα από hedge funds και μείγμα long και short στις μετοχές

Πόσο σπουδαία αγορά είμαστε; - Κερδοσκοπία στα ομόλογα από hedge funds και μείγμα long και short στις μετοχές
Την ανατιμητική κερδοσκοπία που οδήγησε το 10ετές ομόλογο σε απόδοση από 5,5% στο 3,80% το θεωρούμε καλό πράγμα ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιήθηκε από επιθετικά hedge funds.
Τελικά πόσο σπουδαία αγορά είμαστε;
Τίποτε δεν είμαστε εάν σκεφθούμε ποιοι υποκινούν τα νήματα στα ομόλογα και στις μετοχές.
Το παράδοξο είναι ότι σημειώνεται ένα ράλι στα ελληνικά ομόλογα απόρροια ανατιμητικής κερδοσκοπίας από hedge funds.
Έχει αναλυθεί από το bankingnews ότι σε σύνολο 25,5 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία τα 11 δισεκ. κατέχουν ξένοι επενδυτές από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία και από αυτά 3,5 με 4 δισεκ. βρίσκονται σε επιθετικά hedge funds που κερδοσκοπούν ασύστολα και χειραγωγούν την αγορά.
Η ανατιμητική κερδοσκοπία στα όρια της προκλητικής κερδοσκοπίας επειδή οι τιμές ανακάμπτουν και οι αποδόσεις υποχωρούν….σε επίπεδα ρεκόρ 11 ή 12 ετών χαμηλά σημειώνονται τα θεωρούμε καλό πράγμα.
Δηλαδή την ανατιμητική κερδοσκοπία που οδήγησε το 10ετές ομόλογο σε απόδοση από 5,5% στο 3,80% το θεωρούμε καλό πράγμα ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιήθηκε από επιθετικά hedge funds.
Στην περίπτωση των ομολόγων θεωρούμε το ράλι που σημειώνεται καλό πράγμα ανεξαρτήτως εάν το ράλι το προκαλούν επιθετικά hedge funds.
Το σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα ξεκίνησε μετά την επιτυχημένη διαδικασία του swap όπου ξαφνικά η ελληνική δευτερογενής αγορά ομολόγων απέκτησε βάθος επιτρέποντας σημαντικές αγοραπωλησίες.
Όμως πρακτικά έδωσε λαβή στα funds τώρα που κλείνει το οικονομικό έτος 2017 να προκαλέσουν ένα ακραίο ράλι ώστε να εγγράψουν μεγάλες υπεραξίες στα λογιστικά τους βιβλία.
Το ράλι αυτό το επικροτούμε γιατί θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό ανεξαρτήτως εάν πολλά από τα hedge funds έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Πάντως έγκαιρα είχαμε τονίσει ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να μειωθεί το spread δηλαδή η διαφορά μεταξύ 10ετούς Πορτογαλικού ομολόγου και 10ετούς ελληνικού στις 150 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο έχει απόδοση 1,76% +1,50% του spread με την Ελλάδα = Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να είναι 3,2% με 3,3% ή τουλάχιστον πέριξ του 3,5%.
Η τρέχουσα διαφορά – spread μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας είναι 2,04% και με την Γερμανία 3,5% η διαφορά – spread.
Το 3,5% στην Ελλάδα δεν δικαιολογείται ότι υπάρχει χαοτική διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας με την Πορτογαλία.
Η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε σε ΒΒΒ από την Fitch και ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι έχει 7 βαθμίδες υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα.
Με όρους Moody’s η διαφορά είναι επίσης 7 βαθμίδων.
Η Ελλάδα έχει διαφορά με την Πορτογαλία 7 βαθμίδων και δικαιολογείται να έχει spread στην 10ετία στο ομόλογο αναφοράς 1,50%;
Η απάντηση είναι όχι.
Για να δικαιολογηθεί το 1,5% spread μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας απαιτείται σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα τουλάχιστον Β+ ή ΒΒ- με όρους Fitch ή Β2 με όρους Moody’s.

Η άνοδος στο χρηματιστήριο φθάνει στο τέλος του μάχη και short

Η άνοδος στο χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, ετεροχρονισμού φάσης ώστε να κλείσει το χάσμα μεταξύ μετοχών και ομολόγων – έχουν σημειώσει ράλι τα ομόλογα και υπολείπονται σημαντικά οι μετοχές – καθώς και τακτικών ωραιοποίησης ενόψει του κλεισίματος του έτους.
Όμως ενώ τα hedge funds που ακολουθούν τακτικές ανατιμητικής κερδοσκοπίας στα ομόλογα το θεωρούμε θετική είδηση….οι έχοντες short θέσεις όπως Marshall, Oceanwood, Lansdowne είναι οι κακοί γιατί ποντάρουν…στο τραπεζικό πρόβλημα ενόψει των stress tests.
Το τέλος του έτους 2017 πλησιάζει και εύλογα μια κίνηση έως τις 800 μονάδες ίσως να δούμε η αγορά θα κλείσει 50 μονάδες υψηλότερα από τον στόχο των 750 μονάδων που είχαμε θέσεις ως εκτίμηση Μάιο 2017.
Η μάχη των long και short θα συνεχιστεί ωστόσο είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο όταν θα ανακοινωθούν από την EBA το βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests τέλη Ιανουαρίου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης