Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Avis στις ΗΠΑ θα υποβάλει προσφορά στην Πειραιώς για την εξαγορά της Avis Ελλάδος

Η Avis στις ΗΠΑ θα υποβάλει προσφορά στην Πειραιώς για την εξαγορά της Avis Ελλάδος
Με βάση πληροφορίες η Avis ΗΠΑ θα υποβάλλει οικονομική πρόταση – ασκώντας δικαίωμα που απορρέει από την σύμβαση franchise  - και θα αγοράσει από την Πειραιώς της Avis Eλλάδος.
Η Avis η αμερικανική μητρική εταιρία θα αγοράσει τελικά την Avis Ελλάδος υποβάλλοντας προσεχώς προσφορά ακυρώνοντας την διαγωνιστική διαδικασία της Πειραιώς που προέκρινε το σχήμα Olympia Group, Virtus, Κυριακόπουλος, Λασκαρίδης λόγω τιμήματος.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
 Η τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωση της στις 15 Σεπτεμβρίου 2017  ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης από την τράπεζα του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρία συμφερόντων των  εταιρειών «Olympia  Group SA» και «Virtus   International  Partners LP».
Ο τουρκικός όμιλος Koc Group αποκλείστηκε από την διαδικασία λόγω χαμηλής προσφοράς και αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου.
Η προσφορά της Olympia Group ήταν τέτοια που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς και κάλυπτε πλήρως τους όρους της τράπεζας που ήταν μέτοχος και πωλητής.
Όμως και ενώ η Avis Ελλάδος είχε κλειδώσει στην Olympia Group και σε αυτό ρόλο είχε διαδραματίσει και ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς ξαφνικά η μητρική στις ΗΠΑ…κάνει πίσω μπλοκάροντας την διαδικασία.
Βέβαια είναι αληθές ότι η Avis ΗΠΑ έχει την δυνατότητα και είναι νομικά κατοχυρωμένη λόγω συμβάσεων…. να απορρίψει τον πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός της Πειραιώς και οι ρήτρες της Avis

Η Τράπεζα Πειραιώς, διεξήγαγε μια επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία, με απόλυτη διαφάνεια και ξεκάθαρους όρους.
Ως αποτέλεσμα κατάφερε να προσελκύσει μεγάλους διεθνείς και εγχώριους ομίλους, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων υποψηφίων και να πετύχει ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα.
Η συμμετοχή μεγάλων διεθνών και εγχώριων πολυεθνικών οργανισμών και επενδυτών στο διαγωνισμό της Τράπεζας, το υψηλό τίμημα, οι καθαροί όροι της συναλλαγής και η ταχύτητα ολοκλήρωσης ενός τόσο σύνθετου διαγωνισμού καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο της διαδικασίας και τον επαγγελματισμό των στελεχών της.
Σημειώνεται, ότι:
Η αμερικανική πολυεθνική AVIS (Avis Budget Group - ABG), με παρουσία σε 190 χώρες διατηρεί βάσει διεθνούς συμβολαίου δύο ισχυρά νομικά δικαιώματα. Πρώτον, το δικαίωμα πρώτης άρνησης (right of first refusal), δηλαδή ο πωλητής των μετοχών είναι νομικά υποχρεωμένος να τη ρωτήσει αν προτίθεται να αγοράσει η ίδια τις μετοχές με το ίδιο τίμημα και τους ίδιους όρους, που έχει πετύχει στην αγορά.
 Σε περίπτωση που δεν ασκήσει αυτό το δικαίωμα, η ABG διατηρεί επιπλέον το δικαίωμα της συναίνεσης στη συναλλαγή πώλησης, μέσα από μια ιδιαιτέρα εξαντλητική και απαιτητική διαδικασία ελέγχου των αγοραστών, δεδομένου ότι ο πωλητής μεταβιβάζει μεν τις μετοχές, αλλά η ABG είναι αυτή που μεταβιβάζει το δικαίωμα εκπροσώπησης του brand name της.
Το γεγονός αυτό ήταν προφανώς σε γνώση όλων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για την πώληση της ΑVIS Ελλάδος και βασικός όρος στη Σύμβαση Πώλησης των μετοχών.
Η Τράπεζα Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων του ΔΣ της αμερικανικής πολυεθνικής AGB.      

Τι πρόκειται να συμβεί;

Με βάση πληροφορίες η Avis ΗΠΑ θα υποβάλλουν οικονομική πρόταση – ασκώντας δικαίωμα τους που απορρέει από την σύμβαση franchise  - και θα αγοράσει από την Πειραιώς της Avis Eλλάδος.
Η Olympia Group ο πλειοδότης του διαγωνισμού της Πειραιώς μπορεί να κινηθεί νομικά και να μπλοκάρει διαδικασίες.
Αλλά εδώ χρειάζεται μια καθαρή – εξωδικαστική – λύση.
Πειραιώς, Avis ΗΠΑ και Olympia Group θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση.
Όμως εάν η Avis ΗΠΑ δεν υπαναχωρήσει και προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες δίνοντας τελικώς την Avis Ελλάδος στον τουρκικό όμιλο Koc θα πρόκειται για λανθασμένη στρατηγική που θα αποτελέσει πρόκληση για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα δεν είναι εάν ο Koc είναι τουρκικός όμιλος αλλά πως η Avis κινείται δεχόμενη να έρθει από την πίσω πόρτα ο τουρκικός όμιλος Koc.

H άποψη του bankingnews

Η Avis Αμερικής έχει υποχρέωση να σεβαστεί μια διαγωνιστική διαδικασία.
Μπορεί να έχει το νομικό πλεονέκτημα της επιλογής αλλά η διαγωνιστική διαδικασία ήταν σε πλήρη γνώση της.
Η Avis Αμερικής ή θα σεβαστεί ή δεν θα σεβαστεί την διαγωνιστική διαδικασία


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης