Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Όποια υπόθεση παραμένει ανοικτή (δάνεια, θυγατρικές) στο stress tests θα αντιμετωπίζεται πολύ δυσμενώς

SSM: Όποια υπόθεση παραμένει ανοικτή (δάνεια, θυγατρικές) στο stress tests θα αντιμετωπίζεται πολύ δυσμενώς
Ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πάνε στα stress tests και να αξιολογηθούν με ανοικτές υποθέσεις γιατί θα τύχουν πολύ δυσμενούς μεταχείρισης από την ΕΚΤ.
Μια ξεκάθαρη προειδοποίηση έχει στείλει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών προς τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests.
Η προειδοποίηση είναι η εξής.
Όποια τράπεζα έχει σχεδιάσει να κλείσει διάφορες υποθέσεις σε δάνεια και θυγατρικές και αυτές παραμείνουν ανοικτές έως τα stress tests τότε οι περιπτώσεις αυτές δεν θα αντιμετωπιστούν απλά στο δυσμενές σενάριο – adverse scenario – αλλά θα υπαχθούν στην κατηγορία των δυσμενών εξελίξεων και θα στρεσαριστούν με χειρότερο τρόπο από ότι περιλαμβάνει το δυσμενές σενάριο.
Π.χ. εάν μια τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά ένα ποσό τα προβληματικά δάνεια και αυτά δεν έχουν μειωθεί στις τριμηνιαίες αναφορές της υλοποίησης των στόχων αυτό θα συνεπάγεται όχι απλά μια αρνητική εξέλιξη αλλά θα στρεσάρετε η τράπεζα με χειρότερο τρόπο από ότι στο δυσμενές σενάριο.
Εάν μια τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα πουλήσει μια θυγατρική και υπάρξει εμπλοκή τότε ο SSM στην διαδικασία των stress tests θα αποτιμήσει την εξέλιξη αυτή με παραδοχές χειρότερες από το δυσμενές σενάριο.
Σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές που μας επιβεβαίωσαν αυτές τις πληροφορίες, προκύπτει ότι ο SSM δεν πρόκειται να δώσει συγχωροχάρτι σε καμία τράπεζα που έχει ανακοινώσει σχέδια και δεν τα έχει ολοκληρώσει.
Λόγω αυτής της παραμέτρου πιέζεται εσχάτως και η Εθνική τράπεζα λόγω της εμπλοκής σε Ασφαλιστική και θυγατρική στην Ρουμανία.
Όπως έχει τονίσει το bankingnews η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής…τελικά θα κλείσει θετικά για την Εθνική αν και θα καθυστερήσει μικρό χρονικό διάστημα…σίγουρα θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των stress tests.
Όσον αφορά την θυγατρική στην Ρουμανία είναι ένα ζήτημα που άπτεται της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.
Η Εθνική θα καταφέρει να ξεπεράσει τους σκοπέλους – που δεν προκάλεσε η ίδια θα πρέπει να σημειωθεί – ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή ειδικά στην Ασφαλιστική θα αποτελέσει πολύ αρνητική εξέλιξη για το stress tests καθώς οι παραδοχές αποτίμησης μιας εμπλοκής θα είναι χειρότερες από το δυσμενές σενάριο του stress tests.
Όμως την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες στο stress tests του Μαΐου 2018.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να πάνε στα stress tests και να αξιολογηθούν με ανοικτές υποθέσεις γιατί θα τύχουν πολύ δυσμενούς μεταχείρισης από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης