Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM έχει αποδεχθεί τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα NPLs 7 δισ 14 δισ και 19 δισ. για την περίοδο 2017-2019

Ο SSM έχει αποδεχθεί τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα NPLs 7 δισ 14 δισ και 19 δισ. για την περίοδο 2017-2019
Η μείωση του κόστους θα είναι ένας τομέας που θα απασχολήσει πολύ έντονα το ελληνικό banking το 2018.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα και σίγουρα θετική εξέλιξη αποτελεί η πληροφορία ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει αποδεχθεί τους νέους αναθεωρημένους στόχους για την περίοδο 2017 με 2019.
Ήδη στελέχη του SSM που είχαν επαφές με διοίκηση μεγάλης ελληνικής τράπεζας άφησαν να εννοηθεί ότι οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά αναμένεται η έγκριση των νέων στόχων από τον SSM.
Υπήρχε η εκτίμηση ότι ο SSM θα αποφασίσει για τους αναθεωρημένους στόχους των NPLs μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR των Πειραιώς και Eurobank που θα ξεκινήσει τέλη Νοεμβρίου 2017.
Ωστόσο η εικόνα που αποκομίζουν οι τραπεζίτες είναι ενθαρρυντική.
Η αποδοχή των νέων αναθεωρημένων στόχων για τα NPLs από τον SSM είναι ουσιώδης και θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο και στα stress tests και σίγουρα όχι αρνητικό ρόλο.
Ποιοι είναι οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων;
Για το 2017 διατηρήθηκε ουσιαστικά ο στόχος των 7 με 7,5 δισεκ.
Για το 2018 οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 14 δισεκ.
Για το 2019 οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 19 δισεκ. ίσως και 20 δισεκ.
Είναι προφανές ότι το 2018 και κυρίως το 2019 θα είναι οι πιο δύσκολες χρονιές.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα καλλιεργείται η άποψη – όπως τόνισε και η HSBC – ότι η πώληση όλων των προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το 39% της ονομαστικής αξίας θα πλήξει τα κεφάλαια των τραπεζών.
Είναι αληθές ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιταλική Unicredit που πούλησε 17,7 δισεκ. στο 13% της ονομαστικής αξίας δηλαδή τα 17,7 δισεκ. τα πούλησε 2,3 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν ότι πέραν των stress tests ένας άλλος τομέας που μετά βεβαιότητας θα πληγεί είναι η μείωση του κόστους.
Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ασθενική και στα νέα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα υποβάλλουν μετά τα stress tests θα υποχρεωθούν σε νέα μείωση προσωπικού κατά 10% με 15% που στο σύνολο των εργαζομένων περίπου 43 χιλιάδες σημαίνει απώλειες θέσεων εργασίας 4,3 με 6,4 χιλιάδων.
Η μείωση του κόστους θα είναι ένας τομέας που θα απασχολήσει πολύ έντονα το ελληνικό banking το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης