Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Γερμανικό FDP θα μπλοκάρει τα σημαντικά μέτρα για την λύση του ελληνικού χρέους – Το τελικό όφελος 34 δισ χωρίς θετική DSA

Το Γερμανικό FDP θα μπλοκάρει τα σημαντικά μέτρα για την λύση του ελληνικού χρέους – Το τελικό όφελος 34 δισ χωρίς θετική DSA
Εάν ληφθεί υπόψη το βασικό επιχείρημα του ESM ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως 10 δισεκ. αυτό σημαίνει 24 + 10 = 34 δισεκ. όφελος για την Ελλάδα.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να κλειδώσει…Ιανουάριο 2018.
Το FDP οι Φιλελεύθεροι έθεσαν κάποιες παραμέτρους με κυριότερη ότι δεν μπορεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να δεσμεύει την Γερμανία ως προς τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ.
Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το FDP θα μπλοκάρει τα σημαντικά μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους εξέλιξη που αφοπλίζει την ελληνική προσπάθεια ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Πάντως στις 24 με 25 Οκτωβρίου ή το αργότερο 31 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί η διαδικασία ανταλλαγής των 20 ομολόγων σε 4 νέα με 5 δισεκ. η κάθε έκδοση.
Από την διαδικασία αυτή το ελληνικό κράτος θα κερδίσει περίπου 10 με 11 δισεκ. απομειώνοντας το χρέος.
Το αρχικό ποσό των 20 παλαιών ομολόγων του PSI+ ήταν 31 δισεκ. και θα ανταλλαγή στο 70% της ονομαστικής αξίας περίπου στα 20 δισεκ.
Η διαφορά θα απομειώσει το ελληνικό χρέος.
Πάντως με το swap στα 20 ομόλογα, την αποπληρωμή του ΔΝΤ και την χρήση των ANFA η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 24 δισεκ ευρώ.
Εάν ληφθεί υπόψη το βασικό επιχείρημα του ESM ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως 10 δισεκ. αυτό σημαίνει 24 + 10 = 34 δισεκ. όφελος για την Ελλάδα.

Λύση για το χρέος… ή ημίμετρα για το χρέος

Τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος είναι οριοθετημένα και δεν αλλάζουν το προφίλ βιωσιμότητας.
1)Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ όταν λήξει η Συμφωνία Επί της Αρχής, την τρέχουσα περίοδο τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι 11,6 δισεκ. και θα έχουν μειωθεί έως τότε στα 10 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 10 δισεκ. του ΔΝΤ θα αποπληρωθούν από τον ESM.
Η Ελλάδα με την κίνηση αυτή θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων καθώς τα επιτόκια του ΔΝΤ είναι πολλαπλάσια του ESM.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.

2)Η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος ειδικά στο σκέλος των ANFA και SMP....
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 4,93 δισεκ. ή 7,89 δις συνολικά μαζί με τα μελλοντικά από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.

3)Το μέτρο για 5ετή ή 10ετή επιμήκυνση των δανείων που είχε προταθεί καθώς και η μείωση των επιτοκίων του EFSF φαίνεται ότι θα προσκρούσουν στην άρνηση του FDP.
Τι σημαίνει αυτό ότι τα δύο πιο ουσιώδη μέτρα για το ελληνικό χρέος δεν θα περάσουν στην συμφωνία διευθέτησης οπότε ούτε το ΔΝΤ θα συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA, ούτε η ΕΚΤ.
Μόνο η ΕΕ θεωρητικά χαρακτηρίζει βιώσιμο το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης