Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Paulson ενώ μπλόκαρε το 2016 πώληση 12 δισ. NPLs της Πειραιώς… πουλάει 1,5 δισ δάνεια real estate έναντι 380-420 εκατ

Ο Paulson ενώ μπλόκαρε το 2016 πώληση 12 δισ. NPLs της Πειραιώς… πουλάει 1,5 δισ δάνεια real estate έναντι 380-420 εκατ
Το σχέδιο αμοιβάδα είναι μια λύση που θα βοηθήσει την Πειραιώς να μειώσει το ρίσκο από τον ισολογισμό της
Ενώ ο Paulson που κατέχει το 9,23% της Πειραιώς στο παρελθόν είχε μπλοκάρει πρόταση για μαζική πώληση NPLs 12 δισεκ. ευρώ η Πειραιώς πουλάει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια real estate (εμπορικά ακίνητα) έναντι 380 με 420 εκατ ευρώ ή 25% ή 28% της ονομαστικής αξίας. 
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να επιτύχει η Πειραιώς υψηλότερη τιμολόγηση εάν συμπεριληφθούν και άλλα δάνεια.

Προφανώς και δεν υπονοούμε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Πειραιώς και του Paulson σήμερα αντιθέτως δεν υπάρχει καμία διάσταση...στο παρελθόν ήταν γνωστές οι διαφωνίες. 
Ωστόσο η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει ότι η Πειραιώς στο παρελθόν ήδη από τα μέσα του 2016 εξέταζε μια μαζική πώληση NPLs ύψους 12 δισεκ. αλλά στο διοικητικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος του Paulson είχε απορρίψει το σχέδιο αυτό με το επιχείρημα ότι όλα τα δάνεια είναι περιουσία της τράπεζας και δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές αποφάσεις.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο αμοιβάδα δεν έλαβε την έγκριση του SSM το 2016.

Το σχέδιο μαζικής πώλησης NPLs ύψους 12 δισεκ. ονομάστηκε αμοιβάδα και δεν υλοποιήθηκε λόγω άρνησης της πλευράς Paulson.
Στο παρελθόν λοιπόν η Πειραιώς εξέταζε ένα άκρως επιθετικό σχέδιο πώλησης NPLs κατά τα πρότυπα της Unicredit μια λύση που έχει αποδειχθεί ρεαλιστικά ορθή…
Να σημειωθεί ότι η Unicredit πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία με 13% της ονομαστικής αξίας και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει – λόγω συμμετοχής στα SPV στο 20% της ονομαστικής αξίας -.
Και ενώ η πώληση αυτή που θα άλλαζε πλήρως το προφίλ ρίσκου της Πειραιώς δεν πραγματοποιήθηκε το 2016 – και ήταν λάθος που δεν πραγματοποιήθηκε – η Πειραιώς το 2017 πουλάει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια real estate έναντι 380 με 420 εκατ ευρώ με βάση ορισμένες ενδείξεις.
Το νέο σχέδιο πώλησης NPLs φέρει την κωδική ονομασία αμοιβάδα είναι σωστή κίνηση υπό την έννοια ότι μειώνεται το ρίσκο στον ισολογισμό

Ωστόσο χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής τα εξής


1)Εάν η Πειραιώς πουλήσει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια που έχουν εγγύηση εμπορικά ακίνητα περίπου 380 με 420 εκατ ευρώ δηλαδή περί το 25% της ονομαστικής αξίας ή σε ένα εύρος 22% το χαμηλότερο με 28% το υψηλότερο της ονομαστικής αξίας η τιμολόγηση αυτή…θα είναι ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αξία των δανείων που στηρίζονται σε εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα;
Η ΕΚΤ πως θα αποτιμήσει αυτή την τιμολόγηση;


2)Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα Κύπρου πραγματοποιώντας παραπλήσιο εγχείρημα στο πρόσφατο παρελθόν…η ΕΚΤ απαίτησε να διενεργήσει πρόσθετη πρόβλεψη 500 εκατ επιβαρύνοντας  κεφάλαια και αποτελέσματα στο α΄ 6μηνο του 2017.
Πόσο πιθανό είναι η Πειραιώς να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την τράπεζα Κύπρου;

3)Επειδή γίνεται λόγος για την πώληση προβληματικών ναυτιλιακών δανείων 750 εκατ (και όχι 1,2 δισ) έναντι 300 εκατ με διαμεσολαβητή – broker εταιρία LXM της Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη.
Η Πειραιώς θα πουλήσει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εγγύηση επαγγελματικά - εμπορικά ακίνητα στα 400 εκατ και στο παρελθόν πουλήθηκαν 750 εκατ. έναντι 300 εκατ ναυτιλιακά δάνεια που ήταν στην κυριολεξία όχι μη εξυπηρετούμενα αλλά σάπια…
Στην ουσία της υπόθεσης ή και οι δύο πωλήσεις είναι λάθος ή και οι δύο πωλήσεις είναι σωστές.
Η πραγματικότητα είναι ότι ορθώς πούλησε η Πειραιώς τα προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια στο παρελθόν και ορθώς πουλάει την τρέχουσα περίοδο 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια με επαγγελματικά ακίνητα η Πειραιώς….όλα γίνονται για το συμφέρον της τράπεζας και σωστά.
Εάν δεν είχαν πουληθεί 300 εκατ και η Πειραιώς διακρατούσε σήμερα τα 750 εκατ. προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια θα ενέγραφε πρόσθετη πρόβλεψη τουλάχιστον 200 εκατ.
Άρα η πώληση στο παρελθόν των 750 εκατ. ήταν σωστή ενέργεια και κερδοφόρος.  
Ποια είναι η ιστορία με την LXM;
H Libra διαδραμάτισε ρόλο διαμεσολάβησης μέσω της LXM...στο όλο δανειακό πακέτο των προβληματικών ναυτιλιακών δανείων.
Όπως αποδεικνύεται κατά την διαδικασία πώλησης των ναυτιλιακών δανείων της Πειραιώς συμμετείχαν 4 + την Libra Group = 5 εταιρίες για να αγοράσουν τα ναυτιλιακά δάνεια.
Με βάση τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών Deloitte και PWC προκύπτει ότι η προσφορά της Libra LXM ήταν η πλέον συμφέρουσα καθώς ήταν η υψηλότερη.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από αυτή την συναλλαγή η Πειραιώς έγραψε κέρδη περίπου 200 εκατ ευρώ.
Ενώ η πώληση των ναυτιλιακών δανείων παρουσιάζεται ως μια υπόθεση που η Πειραιώς σκόπιμα πριμοδότησε την Libra για να κερδίσει η κυπριακή εταιρία εις βάρος της Πειραιώς τελικώς προκύπτει ότι η Πειραιώς έγραψε κέρδος 200 εκατ ευρώ.
Πολύ σοβαρό στοιχείο είναι ότι σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς που συμμετείχαν π.χ. στο risk committee γνώριζαν πολύ καλά την υπόθεση καθώς είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους χωρίς να εξακριβώσουν το οτιδήποτε.
Η ερώτηση είναι ο Karel De Boeck και ο David Hexter σημερινά μέλη του ΔΣ της Πειραιώς γνώριζαν επακριβώς τα δεδομένα και εάν συμφωνούσαν με τις προτεινόμενες λύσεις;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης