Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Barclays Capital: Ας ελπίσουμε για τα καλύτερα το 2012, αλλά ας περιμένουμε και τα χειρότερα - Ο κόσμος δεν θα τελειώσει, αλλά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο...

Barclays Capital: Ας ελπίσουμε για τα καλύτερα το 2012, αλλά ας περιμένουμε και τα χειρότερα - Ο κόσμος δεν θα τελειώσει, αλλά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο...
"Ο κόσμος δεν θα τελειώσει το 2012, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί ", συστήνει στους επενδυτές η Barclays Capital, μέσω της τελευταίας έκθεσής της με τίτλο "2012: Hope for the best, on guard for the worst" (Ελπίδα για τα καλύτερα, σε επιφυλακή για τα χειρότερα).
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αν και παραδοσιακά η αρχή κάθε νέου έτους πρέπει να συνοδεύεται από αισιοδοξία, για το 2012 δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια... Αιτία, η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους. "Η αποτελεσματικότητα κάθε πρωτοβουλίας από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών για την επίλυση της κρίσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι σε θέση να μεταβάλλει τη bearish (απαισιόδοξη) τάση. Μέχρι τώρα τίποτα από όσα έχουν γίνει, έχουν κατορθώσει να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα", σχολιάζει μεταξύ άλλων η Barclays Capital και συνεχίζει "η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αποτελεί ένα μεγάλο βάρος και για το λόγο αυτό οι επενδυτές έχουν περιορισμένη διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ασία. Οι αγορές σε Ευρώπη και Ασία θα παραμείνουν ευάλωτες και μετά τον Ιανουάριο...".
Με τον φόβο να κυριαρχεί, συνεχίζει ο οίκος, οι πιέσεις στο ευρώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα ενταθούν και μάλιστα θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης και κατά το νέο έτος. Η Barclays Capital συστήνει πωλήσεις στο ευρώ όταν αυτό θα ξεκινήσει ράλι..

Αναλυτικότερα, ο οίκος συνοψίζει σε 10 τις σημαντικότερες τάσεις για το 2012:

1) Βearish για εμπορεύματα - Bullish για δολάριο και οφέλη για το γιεν

Η τάση για τα εμπορεύματα είναι bearish. Οι πιέσεις θα αυξηθούν και θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες. Στην αγορά συναλλάγματος μεγάλος νικητής ανάμενεται να διατηρηθεί το ιαπωνικό γιεν, ενώ και η τάση για το αμερικανικό δολάριο είναι bullish.

2) Έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρώπη
Η πορεία των ευρωπαϊκών spreads θα παραμείνει στο επίκεντρο. Οι πιέσεις δεν θα εκλείψουν εύκολα, γεγονός που αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη.

3) Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η προθυμία των ευρωπαϊκών τραπεζών να παρέχουν δάνεια η μία στην άλλη βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο.  Η απροθυμία αυτή δεν σηματοδοτεί επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2008, αλλά η τάση δεν μπορεί παρά να μη θεωρηθεί bearish.

4) To ευρώ στο ράφι
Οι ενδείξεις για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι ευοίωνες. Το κοινό νόμισμα δεν θα μπορέσει να κινηθεί εύκολα πάνω από τα επίπεδα των 1,35 - 1,36 δολαρίων, ενώ είναι πιθανό να δοκιμάσει τα χαμηλά του 2008.

5) Σε αρνητική τροχιά ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40
O CAC 40, o δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έχει απωλέσει το 20%της αξίας του τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και παραδοσιακά οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους αποτελούν θετική στιγμή για τις μετοχές, η πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα. Η πτωτική πορεία για τον γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να υποχωρήσει έως τα επίπεδα των 2.400 μονάδων.

6) Ανήσυχα μηνύματα από την Κίνα
Σε μια σύγκριση με τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite αναμένεται να καταγράψει χαμηλά πολλών ετών. Η τάση αυτή συνδέεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

7) Βearish για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

Αρκετά από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ξεκίνησαν μια πτωτική πορεία στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2012. Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί. Από την τάση αυτή δεν θα ξεφύγουν το ρεάλ Βραζιλίας, το φιορίνι Ουγγαρίας και το ρινγκίτ Μαλαισίας.

8) Σε εκλογικά ασταθείς ρυθμούς οι ΗΠΑ

Παραδοσιακά τα έτη εκλογών στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από μεγάλη αστάθεια για αυτό και η τάση για τους αμερικανικούς δείκτες θα παραμείνει bearish τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

9) Αυξημένη αβεβαιότητα
Η αβεβαιότητα θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό του 2012 και θα κινηθεί πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα...

10) Σε πτωτική πορεία ο χαλκός
Λόγω της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος για το χαλκό το 2011, τα μηνύματα για το 2012 δεν είναι αισιόδοξα. Τα συμβόλαια του μετάλλου αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης