Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η ΓΣ της Εθνικής – Χωρίς veto για τα διοικητικά το ΤΧΣ – Οι αμοιβές της διοίκησης;

Εγκρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η ΓΣ της Εθνικής – Χωρίς veto για τα διοικητικά το ΤΧΣ – Οι αμοιβές της διοίκησης;
H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πώλησης θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων από την Εθνική έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον SSM και την DGcom.
Την έγκριση της πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική έναντι 718 εκατ ευρώ θα εγκρίνει και τυπικά σήμερα 30 Ιουνίου η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής περιέρχεται στην Calamos Investment.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έχει επίδραση 219 εκατ στα αποτελέσματα, 188 εκατ στα κεφάλαια ενώ ο δείκτης core tier 1 θα ενισχυθεί 1,10%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ άλλων θα εκχωρηθεί το δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ.
H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου πώλησης θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων από την Εθνική έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον SSM και την DGcom.
H Εθνική πούλησε την Finansbank, την εταιρία Επιχειρηματικών συμμετοχών, τον Αστέρα, την UBB στην Βουλγαρία και προσεχώς και στην Ρουμανία.
Επίσης αποπλήρωσε τα Cocos 2 δισεκ.
Με τις κινήσεις αυτές η Εθνική είναι κεφαλαιακά εύρωστη, έχει τον ισχυρότερο δείκτη ρευστότητας αλλά το ερώτημα είναι εάν μπορεί να διασφαλίσει σταθερή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Ως προς τα διοικητικά το ΤΧΣ δεν θα θέσει κανένα veto καθώς έχει αποφασιστεί το ζήτημα του αντιπροέδρου και το ζήτημα του προέδρου λόγω της σχεδιαζόμενης αποχώρησης Παναγιώτη Θωμόπουλου θα εξεταστούν από Σεπτέμβριο.
Ως προς τις αμοιβές της διοίκησης ο πρόεδρος θα λαμβάνει μεικτά 256 χιλ, ο διευθύνων σύμβουλος 299 χιλιάδες ευρώ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος 279 χιλ ευρώ.

Φραγκιαδάκης: Απαραίτητη η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας είναι τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις αλλά και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Αυτό στοιχειοθέτησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, κατά την τοποθέτησή του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της Εθνικής είναι να συμβάλει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης.
«Με έργα και όχι με λόγια: με την πιστή και επιτυχή τήρηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, αλλά και με την παράλληλη προστασία της αξίας της Τράπεζας που έχει κρατηθεί και που θα μεγαλώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φραγκιαδάκης όμως επέστησε την προσοχή για τους κινδύνους που υπάρχουν.
«Λέμε πως η Εθνική έχει τα κεφάλαια και τη ρευστότητα ώστε να υποστηρίξει δυνατά την Ελληνική οικονομία.
Αν όμως δεν πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος σαν χώρα όπως η Εθνική πήρε την ιδιοκτησία του δικού της Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τότε η προσπάθειά μας θα πέσει στο κενό», πρόσθεσε.

Θωμόπουλος: Να υπάρξει ταχύτερη διαχείριση κόκκινων δανείων - Ορατά δείγματα ανάκαμψης

Σημάδια ομαλοποίησης στις καταθέσεις, στο κόστος δανεισμού και στις χορηγήσεις, διαπιστώνει ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κατά την τοποθέτησή του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 ήταν έτος σταθεροποίησης.
Πλέον, η αύξηση κατά 4,6% της μεταποίησης και η ανάπτυξη του τουρισμού είναι απτά δείγματα ανάπτυξης.
Στόχος είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Άλλωστε, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορει να αποτελέσει ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Το 2017 ξεκινά από μια πιο σταθερή αφετηρία, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Θωμόπουλος, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπήρχε ταχύτερη διαχείριση κόκκινων δανείων.
Εκεί θα κριθεί το μέλλον.
Από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως παρατήρησε μάλιστα, μετά την κορύφωση της κρίσης το 2015.
Επίσης, αναφορικά με την Εθνική, ο κ. Θωμόπουλος υπενθύμισε ότι η τράπεζα ενισχύθηκε σημαντικά κεφαλαιακά με την πώληση non core business, και ειδικά την πώληση της Finansbank.
Παράλληλα, η πώληση της θυγατρικής στη Γαλλία και της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης