Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

HSBC: Η Σύνοδος δεν έλυσε την κρίση της ευρωζώνης – Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βρει τη λύση γιατί δεν ξέρουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα τους

tags :
HSBC: Η Σύνοδος δεν έλυσε την κρίση της ευρωζώνης – Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βρει τη λύση γιατί δεν ξέρουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα τους
Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο η συμφωνία που κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης να δουλέψει, ο group chief economist της HSBC, Stephen King, σε άρθρο του στους Financial Times.
Ο King θεωρεί πολύ θετικό βήμα την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις, αλλά εφιστά την προσοχή ότι μία τέτοια προοπτική δεν αποκαθιστά τις ανισορροπίες και την αστάθεια που επικρατεί στην ευρωζώνη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC αναλύει τη σημασία της μεταφοράς πλεονασμάτων της Γερμανίας προς τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Αυτά τα πλεονάσματα, και ιδίως τα πλεονάσματα πληρωμών θα πρέπει να διοχετευτούν σε αγορές ξένων ενεργητικών, πρακτική όμως που δεν ακολουθείται. Αν είχε ακολουθηθεί η τακτική των Κινέζων, οι οποίες διαθέτουν τα αυξανόμενα αποθέματα τους σε συνάλλαγμα δολαρίου πιέζοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων όλο και χαμηλότερα, τότε δεν αποκλείεται να υπήρχε η ίδια προοπτική και στην ευρωζώνη.
Ερχόμενος στα της συνόδου, επισήμανε ότι η συμφωνία δεν έδωσε καμία εξήγηση για το πώς τα γερμανικά πλεονάσματα θα μπορούν να προωθηθούν στα αδύναμα κράτη, ώστε να συμπιεστούν οι αποδόσεις. Αντ’ αυτού βλέπουμε τους ιδιώτες επενδυτές να αναζητούν υψηλές αποδόσεις, αποφεύγοντας οτιδήποτε θυμίζει ευρωπαϊκό.
Ο King συμβουλεύει τους Γερμανούς να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα περιορισμού του πλεονάσματος. Για να γίνει αυτό δύο τρόποι υπάρχουν. Είτε να μειωθούν οι εξαγωγές είτε να αυξηθούν οι εισαγωγές.
Στην πρώτη περίπτωση θα επιτευχθεί μόνο εάν η νότια Ευρώπη γνωρίσει σημαντική ύφεση, επομένως θα περιορίσει την ζήτηση των γερμανικών προϊόντων. Η διαρκής λιτότητα εκεί θα πλήξει τους Γερμανούς εξαγωγείς. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, προοπτική όμως που θα σημάνει και την αύξηση του πληθωρισμού.
Ο King καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να επιτευχθεί το δημοσιονομικό συμβόλαιο που θέλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά μάλλον η λύση  δεν είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στην κρίση χρέους. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει τη σωστή ερώτηση για το ποιο είναι το πρόβλημα της κρίσης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης