Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον A. Strub στηρίζεται η Credit Agricole για την Emporiki ωστόσο υπάρχουν και 3 εναλλακτικές λύσεις

tags :
  Στον A. Strub στηρίζεται η Credit Agricole για την Emporiki ωστόσο υπάρχουν και 3 εναλλακτικές λύσεις
Στον Alain Strub έχει εναποθέσει η Credit Agricole  τις ελπίδες της ώστε να ανακάμψει η Emporiki bank η θυγατρική της Γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα σε ποσοστό 91%.
Σε αντίθετη περίπτωση αν διαφανεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση τότε τρεις θα είναι οι εναλλακτικές λύσεις της Credit Agricole...
1)Να αναζητηθεί ένα ευρύτερο σχήμα με βάση το οποίο η Credit Agricole θα αποσβέσει την επένδυση της στην Emporiki bank.
Δηλαδή να εξαγοράσει η γαλλική τράπεζα μια ελληνική και να την συγχωνεύσει με την Emporiki bank.
2)Να προχωρήσει σε επιθετική αναδιάρθρωση με μείωση ενεργητικού και δικτύου
3)Να πωλήσει την Emporiki bank ενδεχομένως σε ελληνική ή κυπριακή τράπεζα.
Διευκρινίζεται όμως ότι ακόμη αυτά τα ενδεχόμενα δεν αποτελούν προτεραιότητα και δεν θα εξετασθούν  νωρίτερα από το τέλος του 2010 ή αρχές του 2011.
Σε αυτή την φάση η Credit Agricole στηρίζεται στο management Strub.
Καλός γνώστης των συγχωνεύσεων και των αναδιαρθρώσεων ο Α. Strub έχει αναλάβει την ηνία της Emporiki bank με βασικό στόχο την λειτουργική και  οικονομική ανάπτυξη της τράπεζας.
Με την έλευση του στην Ελλάδα προσπάθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβει πρωτοβουλίες ώστε πρωτίστως να ισχυροποιηθεί η Emporiki κεφαλαιακά ενώ παρουσίασε σε σύντομο χρονικό διάστημα το νέο επιχειρηματικό σχέδιο 2010 με 2013.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές για τον επικεφαλής της Emporiki  Α. Strub , η αγορά προσδοκά ότι το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα η Emporiki ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει την εύνοια της εποπτικής αρχής.
Η διοίκηση της ΤτΕ αναγνωρίζει ότι ο A. Strub μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Emporiki ώστε το εγχείρημα της Credit Agricole να αποδεχθεί επιτυχές.
Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ που υλοποιήθηκε απέδειξε ότι οι Γάλλοι συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά την θυγατρική τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα μέσω του  business plan της Emporiki bank όπως παρουσιάσθηκε από την διοίκηση Strub αποδεικνύεται ότι ο Γάλλοι εργάζονται με σχέδιο και μεθοδικά για την οικονομική ανάπτυξη της Emporiki Bank.
To business plan της Emporiki bank περιλαμβάνει ισοσκελισμό του ισολογισμού το 2011 και από το 2012 κέρδη περί τα 150 εκατ και το 2013 κέρδη πάνω από 250 εκατ ευρώ.
Επίσης η μείωση  προσωπικού  κατά 1100 μέσω της μη ανανέωσης εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται θα συμβάλλει στην μείωση του λειτουργικού κόστους.
Το business plan κινείται προς την σωστή κατεύθυνση , φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο.
Μετά από χρόνια οικονομικών  περιπετειών η Emporiki Bank ακολουθεί μια νέα πολιτική εξυγίανσης με μείωση  εργαζομένων , με κλείσιμο 57 καταστημάτων  , την μετεγκατάσταση 33 και το άνοιγμα 22 νέων , την μείωση του κόστους και την εστίαση στις πωλήσεις.
Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα διαρκέσει έως το 2013 έχει ως στόχο να καταστήσει την Emporiki bank κερδοφόρα και απαλαγμένει από τα βάρη του παρελθόντος.
Τα ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν , εργαζομένους , μετόχους και πελάτες είναι κατά βάση δύο.
Τα νέα μέτρα όντως θα εξυγιάνουν την Emporiki και γιατί η άλλοτε κραταιά τράπεζα ακολουθεί αυτή την φθίνουσα πορεία;
Για την εικόνα της Emporiki όλοι έχουν ευθύνη παλαιές και νέες διοικήσεις αλλά κυρίως οι λανθασμένες επιλογές προσώπων και από τις  διοικήσεις ειδικά στο μέσο management στο παρελθόν.
Είναι γεγονός ότι το δομικό πρόβλημα της Emporiki σχετίζεται με την ικανότητα του δικτύου να πωλήσει τραπεζικά προϊόντα.
Τα τελευταία 8 με 9 χρόνια υπήρξαν πρωτοβουλίες εξυγίανσης , π.χ. επί εποχής Γ Στουρνάρα δόθηκε βαρύτητα στην αντιμετώπιση των υποαξιών των χαρτοφυλακίων οδηγώντας όμως σε απώλεια περίπου 640 εκατ ευρώ στα κεφάλαια. Τα χαρτοφυλάκια εξυγιάνθηκαν αλλά μεγάλο μέρος των κεφαλαίων από την πώληση της Ιονικής ουσιαστικά δαπανήθηκαν για να καλύψουν τις ζημιές των χαρτοφυλακίων.
Από το 2004 ανέλαβε πρόεδρος ο Γ. Προβόπουλος τωρινός διοικητής της ΤτΕ , ο οποίος έδωσε βαρύτητα σε δύο κρίσιμους τομείς στο ασφαλιστικό που προφανώς συνέβαλλε στην μείωση των εξόδων σημαντικά και στην αντιμετώπιση των επισφαλειών από τα προβληματικά δάνεια ενώ ταυτόχρονα υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενδυναμώσει τα κεφάλαια.
Με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Credit Agricole που πλέον μετά την τελευταία αύξηση ελέγχει το 87% με 88% της Emporiki  η διοίκηση Κροντηρά  έδωσε βαρύτητα στην εξυγίανση των δανείων.
Σχετικά πριν λίγο καιρό ανέλαβε νέος επικεφαλής ο Strub έλαβε αξιόλογες αποφάσεις οι οποίες μέλλει να διαπιστωθεί αν είναι υλοποιήσιμες.
Σε αυτά τα 8 με 9 χρόνια ενώ όλες οι διοικήσεις έδωσαν βαρύτητα στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων , υποαξίες, επισφάλειες , κεφάλαια, ασφαλιστικό και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν ωστόσο δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στο πλέον κρίσιμο παράγοντα στην παραγωγή εσόδων.
Το δίκτυο καταστημάτων της Emporiki δεν παράγει έσοδα , δεν πουλάει με τον ρυθμό των άλλων τραπεζών προϊόντα και στις σταυροειδείς πωλήσεις δείχνει σημαντικές αδυναμίες.
Αυτό είναι το βασικό , δομικό πρόβλημα της Emporiki Bank.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν θα οδηγήσουν  ουσιαστικά στην μείωση του προσωπικού στους 4000 με 4300 αν υπάρξουν και κάποιες προσλήψεις.
Σημειώνεται ότι πριν 3 με 4 χρόνια οι εργαζόμενοι στην Emporiki ήταν 7500 πραγματοποιήθηκε εθελούσια έξοδος 500 εργαζομένων επίσημα αλλά ουσιαστικά έφθασε τους 1500 ενώ θα συνεχισθεί η μείωση προσωπικού.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνταξιούχοι στην Emporiki ανέρχονται στους 7500 και οι εργαζόμενοι στους 5000 την τρέχουσα περίοδο.

Το ερωτήματα  της αγοράς

Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί οι Γάλλοι στηρίζουν ακόμη θυγατρικές που είναι ζημιογόνες και πλήττουν τους ενοποιημένους ισολογισμούς τους.
Στελέχη της Credit Agricole στο πλαίσιο της αυτοκριτικής τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «στην Emporiki υπήρξαν και λάθος στρατηγικές καθώς οι τόσες σωρευμένες ζημίες δεν είχαν προβλεφθεί.
Παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση πιστεύει ότι η Emporiki μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2012 και να αρχίζει να αποδίδει η επένδυση στην  Emporiki»
Η Credit Agricole έχει επενδύσει μαζί και με την συντελεσθείσα  αύξηση πάνω από 4,5 δις ευρώ στην Emporiki.
Όμως οι Γάλλοι έχουν εξετάσει να πωλήσουν την Emporiki ωστόσο δεν την προκρίνουν ως λύση καθώς πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να περάσει στα κέρδη και ποντάρουν πολύ στην νέα διοίκηση Strub και στο επιχειρηματικό σχέδιο – business plan- για το 2010 με 2013.
Οι διοικούντες στην Credit Agricole ακόμη και Jean-Paul Chifflet διακατέχονται παρ΄ ότι εκπροσωπούν αγροτική τράπεζα από την υπερηφάνεια του Γάλλου που δεν δέχεται να τρωθεί το γόητρο του από μια επένδυση που δεν πέτυχε.
Η αύξηση κεφαλαίου της Emporiki 1 δις ευρώ ήταν απαραίτητη με όρους χρηματοοικονομικούς καθώς μειώνονταν τα ίδια κεφάλαια και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν να στηρίξουν ενεργά την Emporiki μη έχοντας άλλη εναλλακτική λύση ωστόσο από την κίνηση τους αυτή περνούν ένα σαφές μήνυμα ότι στηρίζουν την θυγατρική τους στην Ελλάδα.
Προφανώς το μήνυμα που στέλνουν είναι ορθό για την Emporiki και πλέον είναι θέμα χρόνου και απόδοσης του νέου management Strub ο οποίος φαίνεται ότι ακολουθεί μια σωστή πολιτική.


news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης