Τραπεζικά νέα

Τα ιστορικά στελέχη της Marfin και το management ταυτίζονται με τους βασικούς μετόχους και ζητούν «καθαρούς όρους» στις επικείμενες αμκ – Γιατί παραιτήθηκε ο Μπουλούτας

Τα ιστορικά στελέχη της Marfin και το management ταυτίζονται με τους βασικούς μετόχους και ζητούν «καθαρούς όρους» στις επικείμενες αμκ – Γιατί παραιτήθηκε ο Μπουλούτας
(upd)Η παραίτηση του Ευ. Μπουλούτα από την  θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Popular bank έρχεται να αναδείξει μια βασική στρατηγική θέση των μετόχων της τράπεζας της MIG και του Dubai που ζητούν καθαρούς όρους στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Ζητούν οι βασικοί μέτοχοι μετά το PSI και την Blackrock που θα ζητήσουν να έρθει να ελέγξει τα δάνεια των κυπριακών τραπεζών να αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα απαιτηθούν.
Η βασική στρατηγική της MIG είναι ότι δεν μπορεί να επενδύονται κεφάλαια σε αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να γνωρίζουν οι βασικοί μέτοχοι το συνολικό και τελικό ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα χρειαστούν.
Οι βασικοί μέτοχοι της Marfin έχουν ζητήσει να υπάρχει μια πλήρης εικόνα των κεφαλαιακών απαιτήσεων μια θέση που στρατηγικά είναι σωστή.
Η EBA πρόσφατα ανέφερε ότι οι Κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν 3,5 δις ευρώ αλλά με βάση όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσουν τα 5 με 6 δις ευρώ αν υπάρξει και έλεγχος των δανείων από την Blackrock.
H ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η Marfin και οι βασικοί μέτοχοι ζητούν καθαρούς όρους και ξεκάθαρη εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Marfin

Ο μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Χρίστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Marfin Popular Bank, μετά την αποχώρηση του Ευθύμιου Μπουλούτα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Στυλιανίδη, σε αντικατάσταση του κ. Μπουλούτα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Popular Bank και των θυγατρικών της εταιρειών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί τον κ. Μπουλούτα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Τράπεζα.

Μπουλούτας: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει η Marfin τις προκλήσεις


Η Marfin Popular Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις μιας μεγάλης Κυπριακής Τράπεζας με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αναμφίβολα, έχει καταστήσει ευμετάβλητες τις ισορροπίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Με γνώμονα τα παραπάνω και τις κατ’ επέκταση συνθήκες άσκησης των καθηκόντων μου, αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου της Marfin Popular Bank.   
Τα τελευταία πέντε έτη επί της θητείας μου η Τράπεζα Marfin Popular Bank προχώρησε σε σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στους τομείς της λιανικής και εμπορικής Τραπεζικής και διείσδυσε σε νέους κερδοφόρους τομείς όπως η Επενδυτική Τραπεζική, η Τραπεζική μεγάλων Ιδιωτών και η Τραπεζική των Διεθνών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα το σύνολο του Ενεργητικού της Τράπεζας σημείωσε αύξηση 74% από €22.6 δισ. σε €39.2 δισ. , τα έσοδα του Ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν σε €1.1 δισ. από €0.5 δισ. το 2006 ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσίασε η προ προβλέψεων κερδοφορία σε €420 εκ. από €260 εκ.
Ο Όμιλος διαφοροποιήθηκε γεωγραφικά μέσω εξαγορών στην Ουκρανία, την Μάλτα και την Ρωσία ενώ διεύρυνε ουσιαστικά την παρουσία του στη Ρουμανία, τη Σερβία και στην Ελλάδα. Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεβρουάριο του 2011 και υπερκαλύφθηκε, θωράκισε κεφαλαιακά τον Όμιλο για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Το 2011 ο Όμιλος της Marfin Popular Bank κατόρθωσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες καταλαμβάνοντας την 72η θέση σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό “THE BANKER” σε κατάταξη με βάση το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier I).
Η Marfin Popular Bank έχει όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες αλλά και με μια επιτυχή επανακεφαλαιοποίηση να παραμείνει ιδιωτική και να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους της.
Ευχαριστώ τους μετόχους για την τιμή που μου έκαναν να μου αναθέσουν αυτά τα καθήκοντα, το Διοικητικό Συμβούλιο που με περιέβαλε με εμπιστοσύνη αλλά και με στήριξε με απόλυτη ομοφωνία των αποφάσεων όλα αυτά τα χρόνια καθώς και όλα τα στελέχη και το Προσωπικό της Τράπεζας για την συνεργασία τους.
Εύχομαι στον αντικαταστάτη μου κ. Χρίστο Στυλιανίδη κάθε επιτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης