Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα χρειαστούν 3 Eurogroup για να υπάρξει τελική συμφωνία – Πιθανό bridge loan - ΔΝΤ με χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές

tags :
Θα χρειαστούν 3 Eurogroup για να υπάρξει τελική συμφωνία – Πιθανό bridge loan - ΔΝΤ με χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές
Η προσδοκία ότι θα κλείσουν όλα γρήγορα δηλαδή θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία για χρέος και ΔΝΤ είναι αβάσιμη.....
Η πορεία της ελληνικής αξιολόγησης και της τελικής συμφωνίας δεν εξελίσσεται με τον ρυθμό που θα ανέμεναν οι θιασώτες της γρήγορης συμφωνίας.
Κορυφαίος θεσμικός παράγοντας μίλησε στο bankingnews και παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει καλλιεργηθεί ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει γρήγορη διαδικασία.
«Η προσδοκία ότι θα κλείσουν όλα γρήγορα δηλαδή θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία για χρέος και ΔΝΤ είναι αβάσιμη.
Θα χρειαστούν 3 Eurogroup για να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ενώ το ζήτημα του ΔΝΤ με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μετατεθούν για μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πιο συγκριμένα.
Η ελληνική διαπραγμάτευση χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και την μεγάλη συμφωνία για μετά το 2018, τον ρόλο του ΔΝΤ με πιθανότητα νέου δανείου 4 δισεκ, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Με βάση τα νεότερα στοιχεία που ουσιαστικά είναι επανάληψη πάγιων θέσεων έχουμε τα εξής
Η Γερμανία και ο Schaeuble θεωρούν ότι το ζήτημα του χρέους δεν μπορεί να ανοίξει τώρα αλλά το 2018.
Η Lagarde και το ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι για να συμμετάσχουν με νέο δάνειο στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο θα πρέπει να συμφωνηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ξεκάθαρες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται.
Επίσης για να δοθεί η δόση απαιτείται όχι μόνο κλείσιμο αξιολόγησης αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σε τι φάση βρισκόμαστε;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην αξιολόγηση με πιθανότητα 20 Μαρτίου ή 7 Απριλίου να κλείσει η αξιολόγηση.
Για να μπορέσουν όλα τα άλλα ζητήματα να επιλυθούν θα πρέπει η Γερμανία να αποδεχθεί τώρα να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης να αποτιμήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ με βάση αυτά τα στοιχεία να εκπονήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος.
Χρειάζεται να γίνουν πολλές ενέργειες.
Ο Regling ο επικεφαλής του ESM είναι του περιβάλλοντος Schaeuble οπότε είναι σαφές ότι ο ESM δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία εάν δεν έχει εγκρίνει τις διαδικασίες η Γερμανία.
Τι θα μπορούσε να συμβεί;
Μέχρι τον Μάιο του 2017 να έχει συμφωνηθεί μια φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να πάρει την δόση έστω και με την μορφή bridge loan δανείου γέφυρα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών να συμφωνηθούν
1)Να ποσοτικοποιηθούν και αποτιμηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος από τον ESM.
Με βάση ενδείξεις η νέα επιμήκυνση και το πάγωμα των τόκων με κεφαλαιοποίηση τους σε επόμενη φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 10 δισεκ. ευρώ τον χρόνο εξοικονόμηση.
2)Ακολούθως το ΔΝΤ με βάση την αποτίμηση του ESM θα λάμβανε την απόφαση εάν θα συμμετάσχει η όχι στο τρίτο μνημόνιο με νέο δάνειο και εφόσον η νέα έκθεση βιωσιμότητας DSA που θα εκπονήσει θα θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το ελληνικό χρέος στην DSA του Φεβρουαρίου του 2017 κρίθηκε το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο.
Χρειάζεται λοιπόν ριζική αναδιάρθρωση και αλλαγή…
Όμως εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος καταστεί βιώσιμο τότε δεν θα χρειαστεί την τρίτη φάση αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή τα μακροπρόθεσμα.
Πρακτικά εάν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος γίνει βιώσιμο τότε απλά δεν θα χρειάζονται τα μακροπρόθεσμα.
Αυτός είναι ένας λόγος από τους πολλούς που καταδεικνύουν τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν.
Βασικό σενάριο θεωρείται να υπάρξει μια συμφωνία έως τον Μάιο αλλά το ΔΝΤ να αποφασίσει για την συμμετοχή του μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης