Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προειδοποίηση τραπεζιτών – Χωρίς εξωδικαστικό, πλειστηριασμούς και αμνηστία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα

Προειδοποίηση τραπεζιτών – Χωρίς εξωδικαστικό, πλειστηριασμούς και αμνηστία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα
Οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν ότι δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και από τις ολιγωρίες, τις διαφωνίες και τις παρατάσεις ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οδηγείται στις καλένδες.
Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και συνολικά στο σύστημα στέλνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας ότι τα μεγάλα εμπόδια που έχουν ανακύψει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αμνηστία τραπεζιτών μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια του κλάδου να ανακάμψει και να οδηγήσουν τράπεζες και εθνική οικονομία σε καθοδικό σπιράλ.
Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί σύσσωμοι οι έλληνες τραπεζίτες προειδοποιούν για τα χειρότερα;

Εξωδικαστικός συμβιβασμός – Ολοταχώς για… αδιέξοδο

Στις καλένδες οδηγείται το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ένα θέμα που θεωρείται μείζονος σημασίας για τον τραπεζικό κλάδο.
Ο βασικός στόχος είναι να διασωθούν βιώσιμες εταιρίες που με κατάλληλη υποστήριξη θα μπορούσαν να διασωθούν.
Χωρίς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί και το αδιέξοδο θα είναι πολύ ζημιογόνο για τις τράπεζες.
Οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν ότι δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και από τις ολιγωρίες, τις διαφωνίες και τις παρατάσεις ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οδηγείται στις καλένδες.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Από το 2018 και…αν…

Ένα μεγάλο και φλέγον ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει στοχευμένη λύση για τις τράπεζες ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια και τις εγγυήσεις – ακίνητα που φέρουν…  
Στόχος προφανώς και δεν είναι το σπίτι ενός απλού πολίτη που οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα κερδίσουν αλλά θα παγιδευτούν σε κυκεώνα προβλημάτων.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα βοηθούσαν σοβαρά κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα που έχουν κατασχεθεί να πωληθούν και έτσι οι τράπεζες να ανακτήσουν μέρος προβλέψεων και να καλύψουν μέρος των τεράστιων ζημιών που έχουν εμφανίσει.
Όμως η κυβέρνηση φαίνεται και αυτό το μεγάλο ζήτημα να το οδηγεί στις καλένδες.
Πλέον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από το 2018 και με ερωτηματικό εάν θα ξεκινήσουν και εκείνη την περίοδο.

Αμνηστία τραπεζιτών – Όχι για να καλυφθούν επί παντός επιστητού αλλά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες

Και στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζιτών υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ναρκοθετώντας κάθε προσπάθεια επίλυσης των βασικών προβλημάτων που έχουν προκαλέσει τα κόκκινα δάνεια και τα πάσης φύσεως NPLs και NPEs.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της αμνηστίας των τραπεζιτών τελικώς θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης και έτσι θα προχωρήσει έστω και ημιτελώς το ζήτημα αυτό.

Συμπέρασμα

Χωρίς εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και χωρίς αμνηστία τραπεζιτών ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος και να αποτύχει η προσπάθεια εξυγίανσης ενός προβλήματος 106 δισεκ. που είναι τα NPEs ή 58% του ΑΕΠ θα καταρρεύσει και μαζί θα καταρρεύσει και η προσπάθεια οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και μαζί θα καταρρεύσει και η προσπάθεια η οικονομία να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης