Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ηχηρό μήνυμα Βγενόπουλου με πολλούς αποδέκτες, την Κυπριακή κυβέρνηση, την Κεντρική τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους - H Marfin θα βγει πιο δυνατή από την κρίση

 Ηχηρό μήνυμα Βγενόπουλου με πολλούς αποδέκτες, την Κυπριακή κυβέρνηση, την Κεντρική τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους  - H Marfin θα βγει πιο δυνατή από την κρίση
Την εκτίμηση ότι η Marfin Popular Bank θα βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή εξέφρασε ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών του Ομίλου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο.

Με την νέα του παρέμβαση ο Α. Βγενόπουλος στέλνει τα εξής μηνύματα
1)Προς την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην οδηγήσει σε κρατικοποίηση το τραπεζικό σύστημα
2)Μήνυμα προς την τράπεζα Κύπρου αλλά και τις ελληνικές τράπεζες ….πως είναι δυνατό να ζητούν  κεφάλαια από τους μετόχους της ενώ ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι τελικές τους κεφαλαιακές ανάγκες.
3)Μήνυμα προς την Κεντρική Τράπεζα….δεν είναι δυνατό κύπριοι αξιωματούχοι εννοώντας τον Ορφανίδη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να επιθυμεί την ένταξη της χώρας σε μνημόνιο ενώ κάνει λόγο και για άδικη μεταχείριση των κυπριακών τραπεζών
4)Μήνυμα προς τους μετόχους να προσέξουν που θα επενδύσουν τα χρήματα τους καθώς η συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου αυτή την περίοδο ενέχει τεράστιο ρίσκο…  

Τι τόνισε ο Α. Βγενόπουλος

Η MPB έχει μεγάλη αξία καθώς στην σημερινή της μορφή μπορεί να παράγει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, αλλά έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση το καθεστώς συνεργασίας του Κυπριακού κράτους με τις τράπεζες που όπως πιστεύει τελικά θα είναι φιλικό για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων, χωρίς την παραμικρή σκέψη κρατικοποίησης των Τραπεζών, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστρεπτικό για την Κυπριακή Οικονομία.
Ως μέτοχοι έχουμε ήδη ζητήσει από την Διοίκηση της MPB να ολοκληρώσει τις συνεννοήσεις της με την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου που θα απαιτηθεί. Όμως η αύξηση αυτή θα πρέπει να αποφασισθεί όταν όλα τα δεδομένα είναι γνωστά διότι πρέπει να είναι η τελευταία. Δεν πρέπει πλέον οι Διοικήσεις των Τραπεζών να ζητούν χρήματα από τους μετόχους όταν μετά από λίγο μπορεί να τους ξαναζητήσουν χρήματα σε χαμηλότερες τιμές.
Είμαι αισιόδοξος όμως ότι στην Κύπρο τελικά τα πράγματα θα γίνουν σωστά. Υπό αυτή την προϋπόθεση είμαι επίσης αισιόδοξος ότι η Marfin Popular Bank θα βγει από αυτήν την κρίση πιο δυνατή. Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν Κύπριοι αξιωματούχοι που επιθυμούν την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο μέσω της άδικης μεταχείρισης των τραπεζών και των ιδιωτών μετόχων τους. Αλλά και αν υπάρχουν, πιστεύω ότι αυτοί τελικά θα απομονωθούν και το πραγματικό συμφέρον της Κύπρου θα επικρατήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτή την στιγμή με την αβεβαιότητα του τελικού haircut των Ελληνικών Ομολόγων, την αποτίμηση των Κυπριακών Ομολόγων και τις αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη είναι αδύνατον να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες των Τραπεζών συνεπώς αν προταθούν τώρα αυξήσεις μόνον ανυποψίαστοι μέτοχοι μπορούν να ακολουθήσουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης