Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσπάθεια διάσωσης της Dei Paschi χωρίς bail in - Ξεκινάει νέο LME ομολόγων, επαφές με Κατάρ - Ράλι 6% στη μετοχή

Προσπάθεια διάσωσης της Dei Paschi χωρίς bail in - Ξεκινάει νέο LME ομολόγων, επαφές με Κατάρ - Ράλι 6% στη μετοχή
Η Monte Dei Paschi χρειάζεται 5 δισεκ αλλά η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 3 δισεκ. το 1 δισεκ. θα καλύψει το Κατάρ και τα 2 δισεκ. άλλοι επενδυτές ενώ 2 επιπλέον δισεκ. θα προέλθουν από LME από ομολογιακά.
(upd) Ράλι 6% καταγράφει η μετοχή της Monte dei Paschi, καθώς όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας, μετά την άρνηση της ΕΚΤ να δώσει παράταση. 
«Επικρατεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι η διαδικασία της ΑΜΚ μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Εάν αποτύχει, το κράτος θα προχωρήσει σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας», αναφέρουν οι πηγές.
Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, η ύπαρξη της τράπεζας καθώς και οι καταθέσεις των πελατών, θα διασφαλιστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.




Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
o Paolo Gentiloni ο πρώην υπουργός εξωτερικών είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας και η εξέλιξη αυτή δίνει μια νέα ελπίδα στους συμμετέχοντες στην διαδικασία ότι η τράπεζα μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί με 5 δισεκ. χωρίς να ενεργοποιηθεί το bail in και χωρίς εθνικοποίηση της τράπεζας.
Με βάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η  Banca Monte dei Paschi di Siena σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές για μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχές κατά τις επόμενες ημέρες.
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα 5 δισεκ. που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Η πρώτη προσπάθεια ανταλλαγής ομολόγων κατόχων ομολόγων της τράπεζας με μετοχές LME απέδωσε 1,02 δισεκ. ευρώ.
Η διαδικασία ήταν προαιρετική όπως και στις ελληνικές τράπεζες οπότε δεν ενεργοποιήθηκε το bail in.
Το διοικητικό συμβούλιο της Monte Dei Paschi συνεδρίασε την  Κυριακή 11/12 επανεξετάζοντας μια νέα προσφορά για τους κατόχους ομολόγων να συμμετάσχουν με νέους όρους.
Συγκεκριμένα η JPMorgan και η Mediobanca οι δύο βασικοί σύμβουλοι της Ιταλικής τράπεζας, θα υποβάλλουν  νέα προσφορά ανταλλαγής χρέους προς ίδια κεφάλαια σε 40.000 ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν 2,1 δισεκ. ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης αλλά χρειάζονται ορισμένες εγκρίσεις.
Η αρχική προσφορά, συγκέντρωσε 1 δις ευρώ από θεσμικούς επενδυτές, είχε κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των απλών επενδυτών.
Ένας σημαντικός μπαλαντέρ είναι το κατά πόσον το Κατάρ, θα παράσχει 1 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ θα μπορούσε να επενδύσει 1 δισεκ., ενώ μια κοινοπραξία τραπεζών θα προσπαθήσουν μέσω της αύξησης κεφαλαίου να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό.
Εάν υποθέσουμε ότι από τα 5 δισεκ. έχουν ήδη βρεθεί το 1 δισεκ. και συγκεντρωθεί ακόμη 1 δισεκ. από τα μειωμένης εξασφάλισης και το Κατάρ τώρα που η Ιταλία έχει νέο πρωθυπουργό επενδύσει 1 δισεκ. η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 2 δισεκ. που θα αφορά τρίτους επενδυτές.
Η Monte Dei Paschi χρειάζεται 5 δισεκ αλλά η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 3 δισεκ. το 1 δισεκ. θα καλύψει το Κατάρ και τα 2 δισεκ. άλλοι επενδυτές ενώ 2 επιπλέον δισεκ. θα προέλθουν από LME από ομολογιακά.
Σε αυτή την διαδικασία δεν έχει συμπεριληφθεί και μια πιθανή συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων, όπως άφησε να εννοηθεί ο Weidmann ο επικεφαλής της Bundesbank.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος έως το τέλος Δεκεμβρίου αφού η ΕΚΤ δεν έδωσε άλλη παράταση.  
Το Κατάρ είναι στο παιχνίδι και είναι διαθέσιμο να επενδύσει 1 δισεκ. ευρώ.
Η διάσωση της Monte Paschi έχει γίνει ένα πολιτικό καυτό θέμα.
Ο  Luigi Di Maio, στέλεχος του κινήματος 5 Αστέρων δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να εθνικοποιηθεί, ενώ κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi ότι χρησιμοποιεί την κρίση για να αποφύγει τις εκλογές.

Weidmann (Bundesbank): Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και η συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων στην Monte Dei Paschi

Την άμεση και απαραίτητη διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena υποστηρίζει ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 11/12, αναφέρει ότι η διάσωση της ιταλικής τράπεζας που βρίσκεται ένα βήμα από την κατάρρευση ασκεί μεγάλη πίεση στην ιταλική κυβέρνηση.
Για τη διάσωσή της απαιτούνται μέχρι στιγμής 5 δις ευρώ γεγονός που θα αναγκάσει και την ΕΚΤ να μετέχει στη διάσωσή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας καθώς η χώρα αδυνατεί να καλύψει μόνη της το ποσό.
Κατά τον Weidmann δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και η συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων στην διάσωση της Monte Dei Paschi.

Πρώτη ενημέρωση: 23:30, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης