Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Paulson θέλει να επιβάλει τον Θωμόπουλο για CEO στην Πειραιώς μέχρι τώρα δεν το πέτυχε αλλά ίσως το πετύχει στο ΔΣ 14/12

Ο Paulson θέλει να επιβάλει τον Θωμόπουλο για CEO στην Πειραιώς μέχρι τώρα δεν το πέτυχε αλλά ίσως το πετύχει στο ΔΣ 14/12
Στο κρισιμότατο διοικητικό συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου θα διαπιστωθούν πολλά αν και πολλά θα έχουν καταγραφεί στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τον CEO στις 8 Δεκεμβρίου του 2016.
Αφορμή για το κείμενο αυτό έχει σταθεί η συνομιλία που είχαμε με ένα κορυφαίο παράγοντα ξένης τράπεζας πολύ γνωστό στους έλληνες τραπεζίτες και έλληνες επιχειρηματίες ο οποίος παρακολουθεί στενά τις διοικητικές εξελίξεις στην Πειραιώς.
Το ερώτημα που ετέθη ήταν εάν ο Paulson που ελέγχει το 9,3% της Πειραιώς και συνολικά με προσκείμενους μετόχους που επηρεάζει φθάνει στο 20% με 21% θέλει να επιβάλλει τον Άνθιμο Θωμόπουλο για διευθύνοντα σύμβουλο γιατί επί 10 μήνες δεν το έχει πετύχει και έάν μπορεί να το πετύχει στις επόμενες 8-12 ημέρες. 
Η αντίληψη ότι ο Paulson είναι πανίσχυρος και αφού είναι πανίσχυρος μπορεί να επιβάλλει τα σχέδια του τίθεται υπό κάποια αμφισβήτηση…
Ο Paulson προσπάθησε μέσω του Blades να φέρει για διευθύνοντα σύμβουλο τον Άνθιμο Θωμόπουλο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Θωμόπουλος είναι ο εκλεκτός του Paulson και χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε πολλούς ξένους επενδυτές.
Αυτό είναι ακριβώς έτσι ανεξαρτήτως εάν κάποιος έχει την ίδια ή διαφορετική άποψη.
Στους διεθνείς επενδυτές ο Θωμόπουλος έχει καλό όνομα.
Όμως ο Θωμόπουλος είχε ένα παρελθόν στην Πειραιώς, μια αύξηση κεφαλαίου που κινδύνευσε να μην υλοποιηθεί κάποια σατανικά σχέδια τα οποία έφθασαν να διερευνώνται από την δικαιοσύνη και άλλα.... - διερευνώνται και πως έφθασαν στην δικαιοσύνη για να τα γράφουμε όλα -
Το σημαντικότερο όλων ότι στο εσωτερικό της Πειραιώς έκανε φίλους και εχθρούς αν και πιστεύουμε ότι οι εχθροί είναι περισσότεροι από τους φίλους….
Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν τα περισσότερα στελέχη αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν θα γράψουμε τα αυτονόητα.
Οι σχέσεις Θωμόπουλου με Σάλλα του πρώην προέδρου της Πειραιώς είναι ξεκάθαρα αρνητικές.
Παρ΄ ότι παρασκηνιακώς επιχείρησε ο Θωμόπουλος να έχει επικοινωνίες με τον Σάλλα το αποτέλεσμα ήταν ότι οι σχέσεις παραμένουν πολύ αρνητικές.
Ας δούμε όμως μια άλλη πραγματικότητα.
Ο Paulson ήρθε στην Ελλάδα γιατί απλά του έταξαν μεγάλες αποδόσεις.
Οι αποδόσεις δεν ήρθαν ήδη καταγράφει λογιστικές ζημίες άνω των 450 εκατ ευρώ.
Ο Paulson στην Πειραιώς συνομιλούσε μόνο με ένα άνθρωπο τον Θωμόπουλο.
Όταν του ζητήθηκε η παραίτηση του ο Θωμόπουλος ζήτησε την στήριξη του Paulson ο οποίος επικοινώνησε όχι με την Nouy αλλά με άλλα στελέχη του SSM να ξαναδούν με προσοχή την Πειραιώς παρέχοντας διάφορα στοιχεία που ήσαν ικανά να προκαλέσουν προστριβές…
Δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία αλλά στοιχεία που έκαναν τον SSM να βλέπει την Πειραιώς με καχυποψία.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά.
Αφού ο Paulson είναι ισχυρός – θα λέγαμε ότι τελευταία δεν είναι και τόσο ισχυρός είχε 36 δισεκ. υπό διαχείριση και έχει 14 δισεκ. δολάρια – αλλά ας υποθέσουμε ότι λόγω Trump ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκτήσει εκ νέου ανοδικό momentum.
Ο Paulson θέλει να επιβάλλει τον Θωμόπουλο – το κείμενο αυτό δεν έχει γραφεί για να ασκήσει κριτική στον Θωμόπουλο κάθε άλλο – αλλά για να αποτυπώσει μια πραγματικότητα.
Ο Paulson έχει 9,3% και μαζί με άλλους επενδυτές 20%.
Το ΤΧΣ έχει απορρίψει την επιλογή Θωμόπουλου με 9 – 0.
Στην Πειραιώς το ΤΧΣ ελέγχει το 25% και υπάρχουν και άλλο ένα 20% μετόχων που είναι αντίθετο με τις στρατηγικές Paulson.
Άρα 20% προς 45%.
Να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει απόπειρα να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μετά του Blades και της κυβέρνησης ίσως όχι με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Οι ισορροπίες που αναφέρονται αποδεικνύουν γιατί ο Paulson δεν διαθέτει την μετοχική δύναμη πυρός να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση.
Ο Paulson σε μια γενική συνέλευση θα χάσει και το ξέρει και το ξέρουν όλες οι πλευρές και για τον λόγο αυτό δεν έγινε Γενική Συνέλευση.
Όμως υπάρχουν και οι ισορροπίες στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο Νέος πρόεδρος της Πειραιώς ο Χατζηνικολάου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες να διευθετήσει το θέμα του CEO μετά μάλιστα και την επίσκεψη του στον SSM.
Ας υποθέσουμε ότι ο Χατζηνικολάου είναι θετικά διακείμενος στον Paulson ποιες είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΔΣ της Πειραιώς;
O Paulson και οι φίλα προσκείμενοι μέτοχοι θέλουν τον Θωμόπουλο για διευθύνοντα σύμβουλο στην Πειραιώς.
Στο κρισιμότατο διοικητικό συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου θα διαπιστωθούν πολλά αν και πολλά θα έχουν καταγραφεί στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τον CEO στις 8 Δεκεμβρίου του 2016.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει προγραμματιστεί διοικητικό συμβούλιο στην Πειραιώς στις 14 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη με θέμα τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο Θωμόπουλος επανέρχεται ως πρόταση στην Πειραιώς για την θέση του CEO και αυτή την φορά παρά τα εμπόδια που έχουμε περιγράψει βρίσκεται πιο κοντά να επανέλθει στην Πειραιώς ως διευθύνων σύμβουλος.....
Το ερώτημα όμως είναι το εξής.
Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς εγκρίνει για CEO τον Θωμόπουλο τι θα πράξει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το συμπέρασμα

Ο Θωμόπουλος έχει τώρα την τελευταία του ευκαιρία να επανέλθει στην Πειραιώς και οι πιθανότητες του είναι αυξανόμενες.
Ωστόσο δεν θα σπεύσουμε να προεξεφλήσουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Θωμόπουλος έχει μια ακόμη ευκαιρία αλλά δεν θα προεξοφλήσουμε την κατάληξη αυτής της ευκαιρίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης