Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 4ο μνημόνιο ως εγγύηση εκδόσεων ομολόγων και μέτρων για το χρέος – Για το ΣΥΡΙΖΑ ευκαιρία το 2017, καταστροφή το 2018

Το 4ο μνημόνιο ως εγγύηση εκδόσεων ομολόγων και μέτρων για το χρέος – Για το ΣΥΡΙΖΑ ευκαιρία το 2017, καταστροφή το 2018
Η βασική ανησυχία του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος είναι το 4ο μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν μια ευκαιρία καθώς διανοίγεται μια περίοδος όπου θα υπάρξουν ορισμένα θετικά νέα για την Ελλάδα.
Ολοκλήρωση αξιολόγησης, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και έξοδος στις αγορές μέσω δημοπρασίας 3ετών ομολόγων.
Το πλάνο αυτό που χρονοδιαγραμματικά φθάνει μέχρι τον Μάιο του 2017 θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επιβραδύνει την συνεχή πολιτική του φθορά, ποντάροντας στην σημειολογία ορισμένων κινήσεων, όπως ότι η Αριστερά έφερε την ανάπτυξη το 2017.
Ωστόσο σε αυτή την ανάλυση σκόπιμα δεν έχουν αναλυθεί άλλες παράμετροι όπως οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανικές εκλογές κ.α.
Οι εκλογές στις χώρες αυτές μπορεί να δρομολογήσουν νέα δεδομένα λιγότερο ή περισσότερο δυσμενή προς την Ελλάδα.
Για ορισμένους πολιτικούς κύκλους τον Μάιο ή αρχές Καλοκαιριού του 2017 είναι η κατάλληλη πολιτική ευκαιρία και πριν τις γερμανικές εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει εκλογές με στόχο μια αξιοπρεπή ήττα…
Επίσης ο Τσίπρας θα έχει μόνο μια ευκαιρία για να αποφύγει το 4ο μνημόνιο παραδίδοντας μέσω των εκλογών στην ΝΔ την εξουσία.
Εάν ο Τσίπρας παγιδευτεί στην ματαιοδοξία και στην αυταρέσκεια της εξουσίας και δεν παραδώσει στον σωστό πολιτικό χρόνο την εξουσία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η Γερμανική ελίτ θα επιβάλλει το 4ο μνημόνιο που θα συνδεθεί

Οι 3 κρίσιμοι παράμετροι του 4ου μνημονίου

1)Με την πορεία των μέτρων για το χρέος.
Για να υλοποιούνται οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος από τους δανειστές θα απαιτήσουν μέτρα τα οποία εάν υλοποιούνται θα προχωράει η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

2)Θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγύησης για τις δημοπρασίες ομολόγων που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό κράτος από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.
Χρειάζονται κάποιες εγγυήσεις στους ιδιώτες επενδυτές που θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα όχι μόνο το αγγλικό δίκαιο.
Το 4ο μνημόνιο θα έχει αυτό τον ρόλο δηλαδή θα λειτουργεί ως μηχανισμός εγγύησης των μελλοντικών δημοπρασιών ομολόγων.
Έτσι οι τράπεζες και τα funds θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα σε λογικές τιμές με την εγγύηση του 4ου μνημονίου.

3)Πιθανότατα 4ης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εάν καταλήξει στο 4ο μνημόνιο όχι απλά θα συντριβεί αλλά θα κινδυνεύσει να χάσει και την δεύτερη θέση από την Χρυσή Αυγή.
Κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και το δικαστήριο παρωδία κατά της Χρυσής Αυγής και ο σοβαρός κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια ήττα από την ΝΔ που είναι αναμενόμενη αλλά μια ήττα από την Χρυσή Αυγή…

Η βασική ανησυχία του πολιτικού συστήματος της Ελλάδος είναι το 4ο μνημόνιο.
Όσο και αν το αποκηρύσσουν, όσο και εάν το υποτιμούν ως σενάριο, το 4ο μνημόνιο αποτελεί βασικό σενάριο και δεν θα περιλαμβάνει νέα κεφάλαια.
Σκεφθείτε ένα πολιτικό κόμμα να υπογράφει 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.
Για την κυβέρνηση της Αριστεράς εάν δεν θέλει να επιστρέψει πάλι στις ρίζες της με ποσοστά 3% με 4% πρέπει να αποφύγει να συνδεθεί με το 4ο μνημόνιο.
Η ΝΔ που θα διαχειριστεί το 4ο μνημόνιο θα πρέπει να παρουσιάσει νέο οικονομικό πρόγραμμα καθώς μέρος του ενδιαφέροντος προγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης θα είναι ανεπίκαιρο στην εποχή του 4ου μνημονίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης