Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά την υποβαθμισμένη παρέμβαση Obama η Ελλάδα θα πάρει την υποτυπώδη λύση στο χρέος - Θετικές εκθέσεις από ΔΝΤ - ΕΚΤ

Παρά την υποβαθμισμένη παρέμβαση Obama η Ελλάδα θα πάρει την υποτυπώδη λύση στο χρέος - Θετικές εκθέσεις από ΔΝΤ - ΕΚΤ
Η 4ετής ή 5ετής επιμήκυνση, η μικρή μείωση των επιτοκίων, τα swaps και η μετατροπή των ομολόγων EFSF των τραπεζών σε 30ετή ομόλογα δεν αποτελούν γενναία αναδιάρθρωση....
Ο Obama ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα σήμερα 15 και 16 Νοεμβρίου του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι ο B. Clinton είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν πολλά χρόνια ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η κρίσιμη παράμετρος που διαφοροποιεί την νέα επίσκεψη αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα είναι ότι ο ρόλος του Obama είναι υποβαθμισμένος.
1)Γιατί είναι απερχόμενος η θητεία του ολοκληρώνεται τυπικά αρχές του 2017 οπότε και θα παραδώσει την προεδρία στον Trump
2)Γιατί στις εκλογές κέρδισε ο Trump ο ρεπουμπλικάνος και όχι η Clinton των δημοκρατικών από όπου προέρχεται και ο Obama.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα αλλιώς τα είχαν υπολογίσει.
Είχαν εκτιμήσει ότι θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Clinton αλλά κέρδισε ο Trump.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν εύλογα αναδιπλώθηκε αλλά ακόμη και με περιορισμένη παρέμβαση η παρουσία Obama στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό νέο.
Το κυριότερο μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στην Γερμανία και προφανώς είναι 100% δεδομένο ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί διεξοδικώς.
Και ενώ στο σκέλος αυτό η Ελλάδα θα κερδίσει πόντους, ο Obama θα αναφερθεί στο ζήτημα του χρέους, στην Γερμανία άρα αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να ξεκινήσει ο διάλογος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν;
Όχι δεν επαρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα στηρίζεται σε μια υποτυπώδη λύση για το χρέος αποτυγχάνοντας να καταθέσει και να περάσει μια βιώσιμη λύση….
Εγκλωβίστηκε στα ημίμετρα στα οποία την παγίδευσαν οι ευρωπαίοι και η Ελλάδα έχασε την μοναδική της ευκαιρία να πετύχει βιώσιμη λύση για το χρέος.
Η 4ετής ή 5ετής επιμήκυνση, η μικρή μείωση των επιτοκίων, τα swaps και η μετατροπή των ομολόγων EFSF των τραπεζών σε 30ετή ομόλογα δεν αποτελούν γενναία αναδιάρθρωση.
Οι αγορές θα το πάρουν θετικά προφανώς και τότε θα έχουμε μια πιθανότητα να υπάρξει και κινητικότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες.
Η κυβέρνηση θα κινηθεί με επικοινωνιακούς όρους στο ζήτημα του χρέους το οποίο θα εξεταστεί στις 5 Δεκεμβρίου στο τακτικό Eurogroup.
Με βάση στέλεχος της Barclays που μίλησε στο www.bankingnews.gr "βασικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ θα είναι θετικές....
Υπήρχε ένα σενάριο που έλεγε ότι η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος ανεξαρτήτως του τι θα πράξει το ΔΝΤ αλλά φαίνεται ότι και το ΔΝΤ θα δώσει το πράσινο φως μέσω της έκθεσης βιωσιμότητας".
Μεταξύ 5 Δεκεμβρίου του 2016 και έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με στόχο έαν καταστεί εφικτό η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 19 Ιανουαρίου του 2017 πιθανότητα 30% και στις 9 Μαρτίου του 2017 πιθανότητα 70%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης