Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως την Τρίτη 15/11 θα πρέπει να παραιτηθεί ο Φραγκιαδάκης από την ΕΤΕ - Απειλεί με έκτακτη ΓΣ το ΤΧΣ

Έως την Τρίτη 15/11 θα πρέπει να παραιτηθεί ο Φραγκιαδάκης από την ΕΤΕ - Απειλεί με έκτακτη ΓΣ το ΤΧΣ
Εάν δεν παραιτηθεί τότε το ΤΧΣ θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική και θα υποχρεώσει σε παραίτηση όλο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής
Άμεσα, με βάση φήμες που κυκλοφορούν, ή το αργότερο έως την Τρίτη 15 Νοεμβρίου του 2016 θα υποβάλει την παραίτηση του ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι κυκλφορούν φήμες ότι ο κ. Φραγκιαδάκης υπέβαλε την παραίτησή του αργά το απόγευμα στις 11 Νοεμβρίου 2016 την παραίτησή του, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την τράπεζα.
Η κυβέρνηση δια του Δραγασάκη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου έθεσε θέμα διοίκησης ξεκάθαρα.
Επίσης το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40,4% έως στις 15 Νοεμβρίου σχεδιάζει να συγκαλέσει Γενικό Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική τράπεζα εάν ο Φραγκιαδάκης αρνηθεί να παραιτηθεί.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δεν προσφέρει πλέον υπηρεσίες υπέρ της συστημικής σταθερότητας όταν η κυβέρνηση και ο βασικός μέτοχος πλόεν δεν τον υποστηρίζουν.
Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί να έχει προφανώς τις σκοπιμότητες της, το ΤΧΣ φαίνεται ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά και πολύ θεσμικά την ρήξη με την διοίκηση της Εθνικής.
Συνολικά 5 μέλη του Γενικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζουν ότι ο Φραγιαδάκης πρέπει να παραιτηθεί έως την Τρίτη 15 Νοεμβρίου του 2016.
Εάν δεν παραιτηθεί τότε το ΤΧΣ θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική και θα υποχρεώσει σε παραίτηση όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Το θέμα λοιπόν είναι το εξής.
Ή θα παραιτηθεί ο Φραγκιαδάκης ή θα παραιτήσουν όλο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας.
Για τον Φραγκιαδάκη η παραίτηση είναι μονόδρομος καθώς δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού δημοσίου που τον διόρισε.
Δεν μπορεί ο Φραγκιαδάκης να υποστηρίζει την εταιρική διακυβέρνηση και να λησμονεί ότι τοποθετήθηκε από το ελληνικό δημόσιο.
Για να αποτραπεί το αδιέξοδο, για να αποφευχθεί μια νέα βαθειά κρίση, για να αποτραπούν τα χειρότερα, υπάρχει λύση...
Να αναλάβει πρωτοβουλία ο Φραγκιαδάκης και να παραιτηθεί θα προσφέρει θετική υπηρεσία στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
Η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας στηρίζουν τον Φραγκιαδάκη αλλά η επιλογή στήριξης είναι λάθος.
Αυτή την στιγμή προέχει η προσπάθεια εσωτερικής αποκατάστασης της ηρεμίας και όχι η προσωπική αντζέντα.
Όταν μια διοίκηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου παραιτείται.

Ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης Φραγκιαδάκη;

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας ο Τσιτσιράγκος αλλά το σενάριο αυτό πάσχει καθώς δεν είναι γνώστης της πραγματικής τραπεζικής και των προβληματικών δανείων.
Άλλη πρόταση είναι να αναλάβει ο Στ. Παπαδόπουλος, αλλά και αυτή η πληροφορία είναι επισφαλής.
Ο αντικαταστάτης του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη θα μπορούσε να είναι
1) Εσωτερική λύση και ειδικά ένα συγκεκριμένο στέλεχος που είναι εκ των σοβαρότερων της Εθνικής
2) Λύση που θα προερχόταν από την ομάδα των υποψηφίων προέδρων της Εθνικής, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται στελέχη ικανά που θα μπορούσαν να αναλάβουν την θέση του διευθύνοντος συμβούλου... π.χ. Τσιτσιράγκος, Κύρκος ή άλλος.
Ωστόσο η πρόταση αυτή πάσχει καθώς άλλα τα κριτήρια επιλογής προέδρου άλλα τα κριτήρια επιλογής διευθύνοντος συμβούλου.
3) Το βασικό σενάριο πάντως θέλει να πραγματοποιείται νέα διαγωνιστική διαδικασία με προκήρυξη θέσης για CEO στην Εθνική, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον υποψήφια τραπεζικά στελέχη και το nomination committee της Εθνικής θα καταλήξει σε ένα πρόσωπο.
Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση οι συμμετέχοντες για την θέση του προέδρου π.χ. Τσιτσιράγκος, Κύρκος, Μπούμπης, Ζανιάς, Ιωάννης Μάνος θα μπορούν να συμμετάσχουν και στην νέα διαγωνιστική διαδικασία.


Το παρασκήνιο  

Φραγκιαδάκης Εθνική και Στράτος ΤΧΣ φέρουν ευθύνη για το αδιέξοδο και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν. 
Η παραίτηση Φραγκιαδάκη είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά ο Στράτος στο ΤΧΣ.
Τα σενάρια που θέλουν όλη αυτή η κρίση να ήταν κατασκευασμένη με πολιτικά ελατήρια (η ΝΔ να πλήξει την κυβέρνηση) διερευνάται...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης