Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ μπλόκαρε το ΔΣ της Εθνικής ζητώντας παράταση 3 ημερών - Στον αέρα ο Θωμόπουλος, προσωρινά Σαμπατακάκης

Το ΤΧΣ μπλόκαρε το ΔΣ της Εθνικής ζητώντας παράταση 3 ημερών - Στον αέρα ο Θωμόπουλος, προσωρινά Σαμπατακάκης
Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και στην κυβέρνηση τώρα κατανοούν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις περί την Εθνική τράπεζα καθώς μετά το φιάσκο της εισήγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ ζήτησε παράταση 3 ημερών.
Έτσι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής που συνεδρίαζε από τις 19:30 στις 3 Νοεμβρίου του 2016, δεν έλαβε καμία απόφαση, δεν επικυρώθηκε ο Παναγιώτης Θωμόπουλος για την θέση του προέδρου ο οποίος παραμένει στον αέρα.
Ο Π. Θωμόπουλος εξελέγη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο αλλά κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα είναι πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες ο Παναγιώτης Θωμόπουλος θα αποσύρει την υποψηφιότητα του - παρά την αρχική επικύρωση από το ΔΣ της Εθνικής -  και αναλαμβάνει προσωρινά πρόεδρος ο Σαμπατακάκης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η Λούκα Κατσέλη παραιτήθηκε χθες 2 Νοεμβρίου του 2016 και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε η Εθνική να παραμείνει χωρίς πρόεδρο, έτσι επιλέγη ο Σαμπατακάκης.
Το ΤΧΣ είτε θα επιβάλλει την δική του επιλογή στην Εθνική τράπεζα δηλαδή τον Τσιτσιράγκο ή θα συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο περί της διοικητικής κρίσης που ξέσπασε στην τράπεζα.
Στην κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για την δραματική τροπή - φιάσκο της διαδικασίας αναζήτησης προέδρου.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Δεν υπάρχει προηγούμενο ο βασικός μέτοχος με 40,4% της Εθνικής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισηγείται μια πρόταση και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας να την απορρίπτει.

Οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και στην κυβέρνηση τώρα κατανοούν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά ακόμη μια φορά η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στην αντιμετώπιση των τραπεζικών ζητημάτων.
Το ΤΧΣ εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο και διαχειρίζεται κεφάλαια των ελλήνων φορολογουμένων, προτείνει ένα τραπεζίτη για πρόεδρο της Εθνικής τον Τσιτσιράγκο…
Πληροφορούμαστε ότι ο Γιώργος Μιχελής ο πρόεδρος του ΤΧΣ ελλείψει ξεκάθαρης διοίκησης CEO του Ταμείου (Πρόβλημα με Κατσικιώτη, τυπικά έχει αποχωρήσει ο Στράτος, έχει πρόσφατα αναλάβει ο αναπληρωτής CEO Τουρέ..) επικοινώνησε με την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας για να τους ενημερώσει ότι… προτείνει ο βασικός μέτοχος Τσιτσιράγκο για πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας....
(Το bankingnews κατ΄αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει πλήρως το παρασκήνιο το οποίο αποδείχθηκε απόλυτα ακριβές...)
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής άφησε να εννοηθεί ότι σέβεται την πρόταση του Ταμείου και βασικού μετόχου και υπήρχε η εντύπωση ότι είχε εξασφαλιστεί η εκλογή Τσιτσιράγκου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής συνεδρίασε στις 2 Νοεμβρίου του 2016 στις 23:00 και εξέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία τον Παναγιώτη Θωμόπουλο τον έτερο διεκδικητή για την θέση του προέδρου….
Έτσι λοιπόν εμφανίζεται ο βασικός μέτοχος της Εθνικής το ΤΧΣ με 40,4% να αγνοείται, να παραγκωνίζεται να τρώει πόρτα από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας εξέλιξη μείζονος σημασίας.
Σήμερα 3 Νοεμβρίου στις 19:30 το βράδυ ξεκίνησε νέο διοικητικό συμβούλιο στην Εθνική για να επικυρώσει τις αλλαγές…ενώ η ανακοίνωση που θα βγει αργότερα απλά θα αναφέρει τις αλλαγές... 

Με βάση ορισμένες πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους τα σενάρια είναι τα εξής
1)Να παραιτηθεί η διοίκηση του ΤΧΣ από ευθιξία καθώς ο βασικός μέτοχος απέτυχε να εκλέξει τον πρόεδρο που εισηγήθηκε.
2)Να ζητήσει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος να παραιτηθεί η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
3)Να ζητήσει το ΤΧΣ να ακυρωθεί η διαδικασία της εκλογής προέδρου και να ξεκινήσει νέα…
4)Να ζητήσει άμεσα σύγκλιση γενικής συνέλευσης στην Εθνική τράπεζα.

Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι θα μπορούσε να συμβεί το εξής το ΤΧΣ να αποδεχθεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας αλλά εάν αυτό συμβεί το ΤΧΣ θα είναι ο περίγελος του τραπεζικού συστήματος…
Θα είναι ο μέτοχος της καρπαζιάς καθώς εάν δεν μπορεί να επιβάλλει την θέση του τότε παύει να είναι βασικός μέτοχος είναι μέτοχος θεάτρου σκιών.

Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Τι έχει να πει η διοίκηση του ΤΧΣ για την εξέλιξη αυτή το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να αμφισβητεί τον βασικό μέτοχο;
2)Ισχύει ότι η διοίκηση της Εθνικής διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΤΧΣ και στο ΔΣ ξεγέλασε το ΤΧΣ;
3)Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος ο οποίος προτάθηκε και ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής αισθάνεται άνετα που δεν τον πρότεινε ο βασικός μέτοχος;

Υπάρχει και η απόλυτα διαφορετική άποψη που λέει ότι όλα αυτά είναι απόρροια της εταιρικής διακυβέρνησης, το ΔΣ είναι ανεξάρτητο να ψηφίζει κατά πλειοψηφία και ότι το ΔΣ δεν σημαίνει ότι θα ακολουθεί πάντα τις επιταγές των βασικών μετόχων.
Αυτή την άποψη την ασπάζονται ορισμένοι τεχνοκράτες τραπεζίτες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης