Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποδιοπομπαίος από τους επενδυτές ο Τσίπρας, διάψευσε τις προσδοκίες – Τα διεθνή funds πριμοδοτούν τον Μητσοτάκη

Αποδιοπομπαίος από τους επενδυτές ο Τσίπρας, διάψευσε τις προσδοκίες – Τα διεθνή funds πριμοδοτούν τον Μητσοτάκη
Προς το τέλος του 2017 θα διαφανεί πόσο θα αντέξει ο Τσίπρας, τότε θα διαφανεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται 4ο μνημόνιο….
Deutsche bank, Barclays, Nomura, J P Morgan, Goldman Sachs, Unicredit, ABN Amro Bank και BNP Paribas έχουν έμμεσα ή άμεσα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του Α. Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος θεωρείται αποκλειστικά υπαίτιος για την στασιμότητα που επικρατεί εδώ και 7-8 μήνες….
Ο Τσίπρας διέψευσε τις προσδοκίες… αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι διεθνείς επενδυτές αποτιμώντας το 2016 που βαίνει προς το τέλος του.
Ακόμη μια χρονιά χαμένη, με την ορατότητα σχεδόν μηδενική και την αξιοπιστία στο ναδίρ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπνεύσει τις διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, αυτό καταγράφεται στο χρηματιστήριο που είναι στάσιμο 6-7 μήνες και στα ομόλογα όπου η απόδοση του 10ετούς που είναι και benchmark έχει κολλήσει στο 8,3%» αναφέρει στέλεχος της BNP Paribas που μίλησε στο bankingnews.
Και ενώ τα διεθνή funds δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση και το αποδεικνύουν με την επενδυτική τους αδιαφορία, καταγράφεται και ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που ονομάζεται «πολιτική αδιαφορία» των ευρωπαίων για την Ελλάδα.
Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι δεν θέλουν οι ευρωπαίοι να δώσουν το οποιαδήποτε bonus στον Τσίπρα.
Οποιαδήποτε υποτυπώδης λύση δοθεί στο βραχυπρόθεσμο σκέλος θα είναι μια άνευ ουσίας παρέμβαση.
Μετά από 6 χρόνια βαθειάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μαζί με τα ληξιπρόθεσμα φθάνουν τα 645 δισεκ. ή 360% του ΑΕΠ.
Οι αγορές είναι στάσιμες στην Ελλάδα και δεν εμπνέουν ούτε τα βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Η ΕΚΤ που υποτίθεται θέλει να στηρίξει την Ελλάδα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων και άλλων assets… μεταθέτει για το μέλλον τις όποιες αποφάσεις.
Ο ESM πρόσφατα τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα ελληνικού χρέους γιατί δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα.
Ταυτόχρονα οι ελάχιστοι υποστηρικτές του Τσίπρα στην Ευρώπη π.χ. ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταρρεύσει δημοκοπικά και δεν έχει καμία παρέμβαση.
Ορισμένα διεθνή funds, υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καμένο χαρτί, θεωρούν ότι αποτελούν μια θνησιγενή κατάσταση που πλησιάζει η ημερομηνία λήξεως.
Ταυτόχρονα θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης ο πρόεδρος της ΝΔ θα στηρίξει με πολύ σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα δώσει ώθηση στις αγορές.
Στέλεχος της Deutsche bank που μίλησε στο bankingnews τόνισε τα εξής «σε λίγο καιρό ο Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι αποδιοπομπαίοι, θα ρίχνουν όλοι την πέτρα του αναθέματος…
Πολιτικά το επόμενο επεισόδιο στην Ελλάδα ονομάζεται ΝΔ και Μητσοτάκης.
Οι αγορές θα επικροτήσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη ενώ και η Ευρώπη θα προσπαθήσει να τον στηρίξει.
Τα σοβαρά πολιτικά bonus όπως το χρέος δεν θα το δώσουν οι δανειστές στον Τσίπρα αλλά στον Μητσοτάκη για να τον βοηθήσουν αρκεί βεβαίως να αποδειχθεί συνεπής σε ότι υπόσχεται στις συναντήσεις που έχει με τους θεσμούς και δανειστές».
Είναι αληθές πάντως ότι μόνο στο ερώτημα σε ξένα funds ποιος θεωρείται ότι θα είναι πιο αξιόπιστος συνομιλητής ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης σχεδόν καθολικά οι ξένοι «υποστηρίζουν» τον Μητσοτάκη.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των διεθνών επενδυτών και το ακόμη κυριότερο πότε θα δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις;
Η πλειοψηφία των ξένων πάντως δεν βλέπει πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, θεωρούν ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις….
Προς το τέλος του 2017 θα διαφανεί πόσο θα αντέξει ο Τσίπρας, τότε θα διαφανεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται 4ο μνημόνιο….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης