Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μάχη 5 πυλώνων εξουσίας στην Πειραιώς… για την διοίκηση - Πιθανή νέα παράταση στην διαδικασία έως 11 Νοεμβρίου

Μάχη 5 πυλώνων εξουσίας στην Πειραιώς… για την διοίκηση - Πιθανή νέα παράταση στην διαδικασία έως 11 Νοεμβρίου
Να επιλεγεί για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου πρόσωπο που έχει ήδη εγκριθεί από την Spencer Stuart.
Προς παράταση 10-11 ημερών φαίνεται να οδηγείται η διαδικασία αναζήτησης διοικητικού σχήματος στην τράπεζα Πειραιώς και αντί 31 Οκτωβρίου του 2016 να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες έως τις 11 Νοεμβρίου του 2016.
Χθες 19 Οκτωβρίου αναμενόταν το διοικητικό συμβούλιο το οποίο τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ή η κοινώς αποδεκτή επιλογή για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Για την θέση του προέδρου έχει επιλεγεί ο Γιώργος Χατζηνικολάου ο οποίος ήταν και υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής αλλά αποσύρθηκε από την διαδικασία.
Στην τράπεζα Πειραιώς οι εξωτερικές επιλογές για την θέση του CEO έχουν αποσυρθεί λόγω μάχης συμφερόντων.
Οι εσωτερικές επιλογές επίσης αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης συμφερόντων.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόσωπο κοινής αποδοχής φαίνεται ότι η διαδικασία οδηγείται σε παράταση και αντί 31 Οκτωβρίου μάλλον θα πάρει νέα προθεσμία έως τις 11 Νοεμβρίου του 2016 αλλά αυτή φαίνεται να είναι και η τελευταία προθεσμία. 

Εάν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου δεν έχει τοποθετηθεί νέος διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς, είναι πιθανόν να τοποθετήσει CEO ο SSM o Μόνιμο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών.
Με βάση θεσμική πηγή ο SSM ήδη επεξεργάζεται ένα σενάριο αδιεξόδου ως plan B....
Είναι προφανές ότι το διοικητικό ζήτημα πρέπει να τακτοποιηθεί χωρίς θεσμική παρέμβαση του SSM και χωρίς να τοποθετήσουν κάποιον που είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας (π.χ. Γάλλος τραπεζίτης... στην Unicredit)

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μάχη 5 πυλώνων εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Πειραιώς, μια μάχη όμως που επιβραδύνει και δεν επιταχύνει την εύρεση λύσεων για το μείζον ζήτημα της διοικητικής αποκατάστασης της τράπεζας.

Η Πειραιώς έχει διοίκηση, η τράπεζα διοικείται αλλά άπαξ και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσδιορισμού τελικής διοίκησης, η υφιστάμενη έχει ρόλο μεταβατικό εκ των πραγμάτων.
Στην Πειραιώς υπάρχουν 5 πόλοι εξουσίας και υπάρχει και μια λύση.
Οι πόλοι εξουσίας είναι οι εξής

-Ο Μιχάλης Σάλλας ο πρώην πρόεδρος της Πειραιώς που είναι και ο δημιουργός της τράπεζας εύλογα δείχνει ενδιαφέρον.
Ο Σάλλας είναι από τους ελάχιστους που δικαιολογείται να δείχνει ενδιαφέρον για τεκταινόμενα ειδικά μάλιστα μετά την μεθόδευση που υπήρξε εις βάρος του προσώπου του.
 
-Ο Paulson και οι συνεργάτες του όπως ο Blades και ο Θωμόπουλος.
Ο Θωμόπουλος μπορεί να μην ενδιαφέρεται γιατί θα επικεντρωθεί στην Credicom και το Atlas Capital αλλά ο Paulson με 9,3% που κατέχει άμεσα και 20% μέσω φίλα προσκείμενων μετόχων μπλοκάρει διαδικασίες και στοχεύει να διορίσει διοίκηση της αρεσκείας του.

-Η κυβέρνηση θέλει να έχει λόγο και ρόλο τόσο στην διοίκηση όσο και στο εσωτερικό της Πειραιώς καθώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με βαρύνουσα συστημική βαρύτητα.

-Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που επίσης θέλει να έχει ρόλο.
Να σημειωθεί ότι ο SSM φέρει σοβαρή ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες…μάλιστα πολλοί μιλούν για σκόπιμες καθυστερήσεις.

-Η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πειραιώς και επίσης ενδιαφέρεται για το ποια θα είναι τελικώς η διοίκηση στην τράπεζα.

Υπάρχουν πόλοι εξουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις φατρίες που εμπλέκονται στην Πειραιώς που αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα σε τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο.
Λόγω αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Όταν η μια πλευρά προτείνει ένα στέλεχος για την θέση του CEO την απορρίπτει η άλλη και αυτή η μάχη προτεινόμενων και απορριπτόμενων στελεχών συνεχίζεται… κοντά 9 μήνες.

Υπάρχει λύση

Ναι υπάρχει λύση και η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της Πειραιώς.
Ποια είναι η λύση αυτή;
Να επιλεγεί για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου πρόσωπο που έχει ήδη εγκριθεί από την Spencer Stuart.
H Spenser Stuart είχε ένα ρόλο να αξιολογήσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ας επιλεγεί ένα πρόσωπο από αυτή την ομάδα των εγκεκριμένων στελεχών ώστε να κλείσει αυτή η αβεβαιότητα.
Στελέχη υπάρχουν και υποψήφιοι….

Πολλοί υποψήφιοι πέρασαν, αξιολογήθηκαν και πότε η μια πλευρά και πότε η άλλη απέρριπταν καλές λύσεις…
Ποια πρόσωπα ήσαν υποψήφιοι έχουν αναφερθεί διεξοδικά από το bankingnews.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης