Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα παιχνίδια του SSM στην Πειραιώς – Πρόεδρος ο Λ. Ρίζος; - Οι μαζικές παραιτήσεις και οι υπόγειες διαδρομές Paulson – ΤΧΣ

Τα παιχνίδια του SSM στην Πειραιώς – Πρόεδρος ο Λ. Ρίζος; - Οι μαζικές παραιτήσεις και οι υπόγειες διαδρομές Paulson – ΤΧΣ
Για πρόεδρο στην Πειραιώς προωθούν τον Λουκά Ρίζο ο οποίος αποτελούσε εκ των βασικών στελεχών της Deutsche Post Bank
Περίεργα αντισυμβατικά παιχνίδια παίζει ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών με την τράπεζα Πειραιώς γιατί όπως αποδεικνύεται η… περιβόητη αξιολόγηση καθυστερεί και καθυστερεί σκόπιμα λειτουργώντας ως μέσο πίεσης…
Η Πειραιώς ακόμη δεν έχει διοίκηση και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αξιολόγησης των ενδιαφερομένων στελεχών από την Egon Zehnder είναι πολύ φτωχά.
Το νέο στοιχείο είναι ότι για πρόεδρο στην Πειραιώς προωθούν τον Λουκά Ρίζο ο οποίος αποτελούσε εκ των βασικών στελεχών της Deutsche Post Bank στην Γερμανία και χαίρει εκτίμησης από την ΕΚΤ και τον SSM.
Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου οι επιλογές είναι τρεις
1)Να παραμείνει ο Γιώργος Πουλόπουλος ο σημερινός ικανός διευθύνων σύμβουλος σενάριο όμως που δεν είναι βασικό καθώς υπάρχουν αντιδράσεις.
Παρόλα αυτά, το θέμα Πουλόπουλου παραμένει ανοικτό για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς. 
O υπεύθυνος για την αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς ήταν αποκλειστικά ο Αν. Θωμόπουλος, ως εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος εκείνη την περίοδο, προς τα τέλη του 2015. 
2)Να τοποθετηθεί στην θέση του CEO της Πειραιώς πρόσωπο που δεν έχει καμία συσχέτιση - σύνδεση με την τράπεζα που αποτελεί βασικό σενάριο.
3)Έχουν πλησιάσει κορυφαία στελέχη του ελληνικού banking ώστε να αναλάβουν την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς αλλά όλοι ζητούν εξασφαλίσεις.
Κορυφαία στελέχη ενδιαφέρονται αλλά το βασικό πρόβλημα είναι το εξής ποιος διασφαλίζει ότι ο CEO δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος αντικρουόμενων συμφερόντων;
Η E. Zehnder έχει γίνει κοινωνός τέτοιων αναφορών – προειδοποιήσεων από κορυφαία τραπεζικά στελέχη του ελληνικού banking που δυνητικά θα ενδιαφερόντουσαν για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς.  

Ο Πουλόπουλος και ο κίνδυνος Επιτρόπου

Η περίπτωση Γιώργου Πουλόπουλου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αν τελικώς εγκριθεί για CEO θα είναι άριστη εξέλιξη…ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις….κάποιοι δεν τον θέλουν για διευθύνοντα σύμβουλο στην Πειραιώς.
Ωστόσο πολλοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε θεσμική ή εξωθεσμική καθυστέρηση στην τοποθέτηση διοίκησης στην Πειραιώς θα προκαλέσει συστημικό σοκ καθώς υπάρχει και η εκτρωματική λύση του ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ λόγω διοικητικής κρίσης.

Υπόγειες διαδρομές ΤΧΣ με Paulson

Ο Χριστόφορος Στράτος ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ φέρεται να είχε μια συνάντηση με τον Blades τον βασικό εκπρόσωπο του Paulson στην Πειραιώς.
Στην συνάντηση αυτή η πλευρά Paulson ζήτησε στήριξη από το ΤΧΣ και παρείχε αντίστοιχα στήριξη στο μεταβατικό management του Ταμείου.
Κατά ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ο εκπρόσωπος του Paulson ζήτησε το ΤΧΣ να στηρίξει τις διοικητικές επιλογές στην Πειραιώς και ο Paulson θα παρέμβει στον SSM ώστε να παραμείνει διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο.
Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.... προφανώς μας οδηγεί στο συμπέρασμα των υπόγειων διαδρομών.

Ο ρόλος του SSM στην Πειραιώς

Πολύ περίεργα παιχνίδια φαίνεται ότι παίζει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών στην τράπεζα Πειραιώς.
Ο SSM έχει επιδείξει μια συμπεριφορά που χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί μάλλον εξυπηρετεί αλλότρια σχέδια παρά συμβάλλει στην επιτάχυνση συστημικών εξελίξεων.
Ο SSM ήταν να έχει στείλει την αξιολόγηση του για την τράπεζα Πειραιώς περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά ακόμη δεν έχει έρθει.
Υπήρχαν κάποιες αναφορές ότι η αξιολόγηση θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ 26 και 30 Σεπτεμβρίου του 2016.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι ο SSM έχει αποφασίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Πειραιώς.
O SSM μάλλον χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως μέσο και τρόπο πίεσης για να καθοριστεί η νέα διοίκηση στην Πειραιώς κατά τρόπο ασύμβατο με την τραπεζική λογική.
Η αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό σκόπιμα να καθυστερεί ώστε να διαμορφωθούν για της πιέσεως οι νέες ισορροπίες και αν αυτό συμβαίνει – που συμβαίνει – πρόκειται για εξέλιξη τουλάχιστον απαράδεκτη.
Δεν έχει παίξει καθαρό παιχνίδι ο SSM στην Πειραιώς.

Ο Μιχάλης Σάλλας ο ιστορικός τραπεζίτης αποχωρεί οριστικά από την Πειραιώς

Ο Μιχάλης Σάλλας ο ιστορικός τραπεζίτης αποχωρεί οριστικά από την Πειραιώς.
Ελέγχεται η πληροφορία ότι δεν θα διαθέτει ούτε γραφείο στην Πειραιώς.
Μεγάλο λάθος και πραγματικά κρίμα… για ότι έχει συμβεί.
Ο Σάλλας ήταν και παραμένει ιστορική τραπεζική φυσιογνωμία και θα αποδειχθεί ολέθριο λάθος όσων σχεδίασαν την απομάκρυνση του.

Ο Βασιλάκης θα εγκρινόταν από το ΤΧΣ αλλά παραιτήθηκε

Ο Βασιλάκης ήταν να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.
Το ΤΧΣ και ο SSM κατανόησαν ότι ο νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ήταν εκτρωματικός και αποφάσισαν να αποδεχθούν 1 ή 2 μέλη των διοικητικών συμβουλίων να είναι και επιχειρηματίες όχι μόνο τραπεζίτες.
Μάλιστα έχει ενημερώσει το ΤΧΣ όλες τις τράπεζες ότι θα δεχθεί στα διοικητικά συμβούλια και μη τραπεζικά στελέχη....θα δεχθεί π.χ. και επιχειρηματίες.
Η εξέλιξη είναι θετική - καθώς αποτελούσε πάγια θέση και επιχείρημα του bankingnews.

Ο Βασιλάκης είναι επιχειρηματίας και εμπίπτει στις ρήτρες του νόμου και έπρεπε να παραιτηθεί.
Παρ΄ όλα αυτά παραιτήθηκε παρ΄ ότι ήταν βέβαιο ότι το ΤΧΣ θα τον ενέκρινε κατ΄ εξαίρεση για το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.

Έρχονται πολλές... ΠΟΛΛΕΣ.... παραιτήσεις στην Πειραιώς

Στην Πειραιώς πολύ φοβούμαστε επίκεινται παραιτήσεις πολλών στελεχών.
Κορυφαία στελέχη σε σημαίνουσες θέσεις σήμερα στην Πειραιώς θα παραιτηθούν.
Οι παραιτήσεις τους θα κάνουν πολύ θόρυβο.

Διευθετήθηκαν τα 700-800 εκατ από τα AQR

Η τράπεζα Πειραιώς είναι μια μεγάλη και με θετική συνεισφορά τράπεζα στην χώρα δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Όμως οι δυσκολίες του 2015 άφησαν ορισμένα σημάδια τα οποία έκλεισαν και οι νεότερες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία εκρεμμότητα με την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού. 

Υποσημειώσεις

Υπάρχει ενδιαφερόμενος κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος θα ήθελε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς αλλά δεν θέλει να είναι στην λίστα.

Υπάρχει κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος θα ήθελε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς αλλά ζητάει εξασφαλίσεις


Υπάρχει κορυφαίος εν ενεργεία τραπεζίτης ο οποίος θέλει να πάει για πρόεδρος στην Εθνική αλλά δεν θέλει να είναι σε λίστα.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν πολλές παραιτήσεις στην Πειραιώς το επόμενο διάστημα, εξέλιξη πολύ δυσάρεστη

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η όλη διαδικασία να πάρει επικίνδυνη τροπή...

Υπεύθυνος για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν ο εκτελεστικός CEO... τότε ο Άνθιμος Θωμόπουλος όχι απλά κάποιος... που στην συνέχεια έβαλε μια υπογραφή.

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, πολλοί έξω από την Πειραιώς... συνεχίζουν να ενδιαφέρονται σφόδρα για την Πειραιώς.

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος κάθε ημέρα από το πρωί έως το βράδυ ασχολείται με ένα θέμα την Πειραιώς και αυτό είναι αλήθεια...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης