Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξαφνικά όλοι ανακαλύψατε το σκάνδαλο της Attica bank – Το bankingnews το ανακάλυψε το 2014 με 190 ρεπορτάζ

Ξαφνικά όλοι ανακαλύψατε το σκάνδαλο της Attica bank – Το bankingnews το ανακάλυψε το 2014 με 190 ρεπορτάζ
Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν είναι νέα, δεν αποτελούν έκπληξη όλα αυτά εμείς ξεκινήσαμε να αποκαλύπτουμε από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το τελευταίο διάστημα η Attica bank βρίσκεται και πάλι στο αρνητικό επίκεντρο... αν και κατά την άποψη μας δεν έφυγε ποτέ από το αρνητικό επίκεντρο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα στείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα φωτιά του SSM, αποπέμφθηκαν διοικήσεις ενώ εξετάστηκε ακόμη και η λύση του επιτρόπου.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν είναι νέα, δεν αποτελούν έκπληξη όλα αυτά εμείς ξεκινήσαμε να αποκαλύπτουμε από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Και εάν νομίζετε ότι αυτό το υποστηρίζουμε για εντυπώσεις ας δούμε τι αναφέρει σε μια από τις 21 αγωγές και εξώδικα που έστειλε η Attica bank στο bankingnews.
Σε αγωγή που επιδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2015 η Attica bank με Γενικό Αριθμό Δικογράφου 108838/2015 και αριθμό κατάθεσης δικογράφου 4011/2015 αναφέρει «…από τον Σεπτέμβριο του 2014 όλως αιφνιδίως εγκαινιάζει το bankingnews μια εκστρατεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων με ψευδείς ισχυρισμούς, που πλήττουν όχι μόνο την επιχειρηματική πίστη της ενάγουσας εταιρίας αλλά ευκρινώς στοχεύουν στην αποτροπή της συμμετοχής των επενδυτών στην επιχειρούμενη ανακεφαλαιοποίηση αυτής και υπονομεύουν την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και πλήττει όχι μόνο την ενάγουσα τραπεζική εταιρία αλλά και όλες τις άλλες τράπεζες.
Σημειωτέον ότι η αξιολόγηση αυτής της αιφνίδιας και αναίτιας μεταστροφής του περιεχομένου των δημοσιευμάτων του bankingnews για την Attica bank είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και σημαντική τόσο και για την διερεύνηση των βαθύτερων ελατηρίων και των πραγματικών κινήτρων»

Σε άλλη αγωγή της Attica bank επικαλείται τα δημοσιεύματα του bankingnews του Νοεμβρίου του 2015 στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζαμε
-    Να ελεγχθούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια της Attica bank και πως η τράπεζα εμφανίζει τους χειρότερους δείκτες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής, εμφανίζει τους χειρότερους δείκτες NPLs και NPEs στο σύστημα και υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι έχουν χορηγηθεί δάνεια παράνομα, χωρίς κανένα τραπεζικό κριτήριο.
-    Να ελεγχθεί αν η Attica bank χορηγούσε δάνεια σε επιχειρηματίες αμφιβόλου αξιοπιστίας και με τι κριτήρια.
-    Να ελεγχθεί η αύξηση κεφαλαίου του 2013 και πως αυτή καλύφθηκε
-    Θα είναι σκάνδαλο ηθικό να εγκαταλείπεις τους καλύτερους και να διασώσεις την μετριότητα γιατί η Attica bank αποτελεί τραπεζική μετριότητα.
-    Η Attica bank όχι μόνο πρέπει να αλλάξει διοίκηση αλλά να αντικατασταθεί σχεδόν η πλειοψηφία του μέσου management.
-    Θα είναι εγκληματικό λάθος και θα φέρουν ευθύνη όσοι λάβουν αποφάσεις ενάντια στην λογική.
-    Αν αποφασίσουν να κρατήσουν αυτόνομη την Attica bank θα πρόκειται για οικονομικό έγκλημα που θα φέρει την υπογραφή συγκεκριμένων ανθρώπων θα είναι σκάνδαλο.

Που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 όλα τα μέσα ενημέρωσης;
Τότε τα μέσα ενημέρωσης ελέω διαφήμισης θεωρούσαν την Attica bank μια καλή τράπεζα.
Ξαφνικά τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την Attica bank όχι γιατί ενδιαφέρονται για την Attica bank αλλά γιατί βρήκαν ευκαιρία να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκαλείπτει τις απίστευτες ανομίες και θέλει να βάλει χέρι... να αποκτήσει πρόσβαση σε μια μικρή τράπεζα για να χρηματοδοτεί φίλους και αλλότρια σχέδια.
Το bankingnews όχι μόνο δεν δέχθηκε διαφήμιση από την Attica bank που μας προσφέρθηκε μάλιστα - να ορίσουμε εμείς το ποσό - αλλά διακόψαμε κάθε εμπορική συνεργασία.
Είχαμε ανακαλύψει τα μεγάλα μυστικά της Attica bank και ξεκινήσαμε εν μέσω 190 αναλύσεων και ρεπορτάζ για την Attica bank να προειδοποιούμε τους πάντες για το τι συμβαίνει στην Attica bank.
Ποιο ήταν το αντίτιμο;
21 αγωγές και εξώδικα από την Attica bank
Αδιαφορία του οικονομικού τύπου για τα όσα συνέβαιναν στην Attica bank μάλιστα με πληρωμένα δημοσιεύματα μας λασπολογούσαν.
Προειδοποιούσαμε την ΤτΕ που τότε δεν έκανε απολύτως ΤΙΠΟΤΕ.
Η ΤτΕ ή ο SSM έπρεπε να διεξάγει την εσωτερική έρευνα στην Attica bank;

Η Τράπεζα της Ελλάδος – που θεωρούμε ότι έχει ευθύνες για το σκάνδαλο της Attica bank – χρειάστηκε να διεξάγει έρευνα ο SSM για να ανακαλύψει το σκάνδαλο της Attica bank;
Η Τράπεζα της Ελλάδος τόσα χρόνια τι εποπτεία ασκούσε στην Attica bank;
Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 όπως αναφέρει η Moody’s η Τράπεζα της Ελλάδος θα δείξει ανοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Όταν ενημέρωνε βασικά στελέχη τη ςδιοίκησης της ΤτΕ το bankingnews για πολλά μελανά σημεία στον ισολογισμό της Attica bank ποια ήταν η θέση της ΤτΕ «άστα αυτά, με τι ασχολείσαι τώρα»
Μάλιστα είχαμε και φράσεις όπως «την πάτησες Λεωτσάκο, την σώσαμε την Attica bank» αυτά έλεγαν βασικά στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Είναι ακριβώς έτσι όχι κάπως έτσι…. αλλά ακριβώς έτσι.
Το bankingnews δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Attica bank αλλά με μια επικίνδυνη κλίκα στελεχών αλητών που προσβάλλουν και ατιμάζουν το banking.

Σοκ στην Attica bank – Ο έλεγχος του SSM και το πόρισμα φωτιά της ΤτΕ – Χρειάζεται 300 εκ νέα κεφάλαια και στο βάθος πώληση

Σοκ και δέος αποτελούν τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών στον SSM καθώς πέραν από την κεφαλαιακή τρύπα των 69 εκατ προέκυψαν και στοιχεία εξόχως σοβαρά για τον τρόπο χορήγησης δανείων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του σκανδάλου.
Η ΤτΕ θα στείλει το πόρισμα για την Attica bank τις προσεχείς ημέρες στην δικαιοσύνη.
Το bankingnews εδώ και μήνες εστιάζεται στην εποπτική έρευνα του SSM και όπως είχαμε αποκαλύψει τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά.
1)Προέκυψε τρύπα 69 εκατ στα κεφάλαια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης καθώς είναι θολά και βρίσκονται στις παρυφές να μην θεωρηθούν αποδεκτά.
2)Βρέθηκε πλήθος δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς κανένα πιστωτικό κριτήριο.
Δάνεια που δεν είχαν εξασφαλίσεις και δάνεια τα οποία παραβίασαν τις εντολές της εποπτικής αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος.
3)Απεκαλύφθησαν περίεργες χρηματοδοτήσεις που εμπλέκουν πολλά στελέχη της Attica bank ενώ είναι βέβαιο ότι θα κληθούν οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας να δώσουν πειστικές εξηγήσεις από την δικαιοσύνη.
Υπάρχει ένα πλήθος 30 δανείων που θεωρούνται ακραίο σκάνδαλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος απαγόρευσε στην Attica bank να χορηγεί δάνεια… εξέλιξη πρωτοφανή όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.
Μετά από πλειάδα δημοσιευμάτων μας δέχθηκαμε μια απαράδεκτη επίθεση με αγωγές και εξώδικα από το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς της Attica bank αλλά ήμασταν από τα ελάχιστα μέσα ενημέρωσης που συνεχίσαμε τις αποκαλύψεις για το «σκάνδαλο» όπως εξυφαίνεται στην Attica bank.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Α)Το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ και δομείται ως εξής
69 εκατ από την τρύπα που ελέγχου του SSM
70 εκατ από ομολογιακό που δεν έχει καλυφθεί
100 εκατ από προνομιούχες μετοχές που πρέπει να επιστραφούν σε επόμενη φάση
60 εκατ πρόσθετα κεφάλαια για νέα προβληματικά δάνεια
Αν διεξαχθεί νέο AQR στην Attica bank είναι προφανές ότι θα αναδείξει νέες μεγάλες ζημίες από προβληματικά δάνεια.

Β)Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank έχει αποτύχει καθώς το 60% των δανείων της τράπεζας είναι μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα που αποτελεί τον χειρότερο δείκτη στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Γ) Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2016 δηλαδή 16 χρόνια οι επιδόσεις είναι δραματικές.  
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 760 εκατ διαχρονικά στις ΑΜΚ και η αξία αυτής της επένδυσης είναι 65 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 ζημίες -349 εκατ
2016 α΄ τρίμηνο κέρδη +2,53 εκατ
Μεταξύ 2004 με 2016 η Attica bank εμφάνισε ζημίες -910 εκατ ευρώ.....


Δ)Για την Attica bank υπάρχει μόνο μια λύση να προχωρήσει άμεσα μια διαδικασία εξυγίανσης και εν συνεχεία να πωληθεί σε μια συστημική τράπεζα.
Όμως η νέα διοίκηση ή ο επίτροπος που θα διοριστεί στην Attica bank δεν μπορεί να είναι ούτε ο Ρουμελιώτης ούτε ο Πανταλάκης καθώς υπάρχουν μείζονος σημασίας ηθικά ζητήματα.
Ο Ρουμελιώτης γιατί αρχικά απορρίφθηκε από την ΤτΕ και ο Πανταλάκης γιατί επιβαρύνεται με την παλαιά υπόθεση μεταφοράς 8 εκατ στο εξωτερικό.
Το θέμα ήταν ηθικό καθώς τότε ήταν διοικητής της Αγροτικής τράπεζας.
Για την διοίκηση της Attica bank θα πρέπει να διεξαχθεί διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, απόλυτα διαφανής και διαυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης