Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Millennium BCP: Χωρίς ποσοτική χαλάρωση και ΔΝΤ η Ελλάδα έως το 2017 – Χαμηλό το credibility, αδιάφορη επενδυτικά

Millennium BCP: Χωρίς ποσοτική χαλάρωση και ΔΝΤ η Ελλάδα έως το 2017 – Χαμηλό το credibility, αδιάφορη επενδυτικά
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι για να επιλυθούν προβλήματα NPLs τέτοιας έκτασης θα χρειαστούν ακόμη 5-6 χρόνια ή συνολικά 10-11 χρόνια από την γένεση των προβλημάτων έως την λύση τους
Η Ελλάδα θα παραμείνει χωρίς ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ και χωρίς την άμεση συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2017 προειδοποιεί η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας Banco Comercial Portugues ή Millennium BCP.
Στέλεχος της Πορτογαλικής τράπεζας που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε τα εξής «η Πορτογαλία βρίσκεται εκ νέου σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ασκούνται καθοδικές πιέσεις στην οικονομία ενώ το 10ετές ομόλογο βρίσκεται πάνω από 3%.
Η πορτογαλική οικονομία δεν θα εγκλωβιστεί σε καθοδικό σπιράλ και είναι απίθανο να χρειαστεί νέα στήριξη η οικονομία.
Οι βασικοί στόχοι παραμένουν για 1,5% με 1,7% στο ΑΕΠ για το 2017 ενώ η ανεργία θα συνεχίσει την φάση αποκλιμάκωσης αλλά με μικρότερο ρυθμό»
Σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί την πορεία της Ελλάδος και της ελληνικής οικονομίας τόνισε τα εξής «το Grexit ως κίνδυνος έχει μειωθεί αισθητά και μετά από 4-5 χρόνια δεν βρίσκεται στην βασική πεντάδα των κινδύνων.
Το Grexit δεν υπάρχει στον ορίζοντα άρα ένα βήμα έχει γίνει αλλά σε άλλους τομείς το αποτέλεσμα που εμφανίζει η Ελλάδα είναι πολύ μικρό.
Επειδή δεν έχει εφαρμόσει πολλές μνημονικές υποχρεώσεις και επειδή βλέπουν οι ευρωπαίοι ότι πολλοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν η ΕΚΤ δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το 2016 αποκλείεται και θα δούμε τι θα γίνει μετά το α΄ τρίμηνο του 2017.
Λύση για το χρέος δεν θα υπάρξει ώστε στις οικονομικές μελέτες βιωσιμότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να εμφανίζεται βιώσιμο.
Όσο η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρισμένο βιώσιμο χρέος δεν θα συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Άρα ούτε ποσοτικής χαλάρωση, ούτε λύση για το χρέος, ούτε συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το πακέτο αυτό θα κρατήσει χαμηλά το credibility της Ελλάδος τον βαθμό αξιοπιστίας και η παράμετρος αυτή θα παγιδεύσει την Ελλάδα σε επενδυτική αδιαφορία.
Δεν υπάρχει λόγος να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα όταν γνωρίζει ότι και μετά από 2 ή 4 μήνες οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Επίσης ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί στοίχημα για την ελληνική οικονομία.
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι για να επιλυθούν προβλήματα NPLs τέτοιας έκτασης θα χρειαστούν ακόμη 5-6 χρόνια ή συνολικά 10-11 χρόνια από την γένεση των προβλημάτων έως την λύση τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης