Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

New York Times: Η βασική αιτία που κατάρρευσαν οι ιταλικές τράπεζες έχει σχέση με την Ελλάδα

New York Times: Η βασική αιτία που κατάρρευσαν οι ιταλικές τράπεζες έχει σχέση με την Ελλάδα
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί όπως και οι ελληνικές στο θέμα των NPLs
Με τις αιτίες της δραματικής απαξίωσης των μετοχών των Ιταλικών τραπεζών και τους λόγους που τις οδήγησαν να έχουν ανάγκη σε κεφάλαια ασχολείται ο γνωστός στην Ελλάδα δημοσιογράφος Landon Thomas των New York Times.
Στην Ιταλία υπάρχει κρίση.
Π.χ. η Feltrinelli, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Από το 2012, η Feltrinelli και για τρία συναπτά έτη εμφανίζει ζημίες συνολικού ύψους σχεδόν 11 εκατ ευρώ.
Ακόμα κι έτσι, στα τέλη του 2015 η Feltrinelli ήταν σε θέση να εξασφαλίσει νέο δάνειο 50 εκατ από  δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, UniCredit και Intesa Sanpaolo, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που πλήρωναν κορυφαίες εταιρίες στην Ευρώπη.
Δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ευρώπη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ένα κλιμακούμενο πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια, στην Ιταλία οι τράπεζες έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους στις  πιο προβληματικές επιχειρήσεις της χώρας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές, έχουν υποχωρήσει έως -70% ενώ με τα stress tests ανέκαμψαν οριακά.
Αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμάει οι τα συνολικά προβληματικά δάνεια έχουν ανέλθει στα 360 δισεκ. ή περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των προβληματικών δανείων της ευρωζώνης … οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης του ιδιωτικού χρέους θα είναι βραχύβια.
Η καρδιά του προβλήματος, είναι ότι ένα πλέγμα αδρανών τραπεζών δανείζουν αδρανείς εταιρείες και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Οι ιταλικές τράπεζες θυμίζουν Ιαπωνία.
Οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες αντί να αντιμετωπίσουν τις ζημίες, διατήρησαν τις γραμμές πίστωσης ανοικτές για τους δανειολήπτες, ακόμη και όταν είχαν μικρή πιθανότητα να διασωθούν…
«Η Ευρώπη δεν έχει μάθει τίποτα από την Ιαπωνία», δήλωσε ο Tim Eisert, ένας Γερμανός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία.
Έχει υπολογιστεί ότι αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποβληθούν σε stress tests παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ θα προέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες 125 δισεκ.
Σε μια εποχή που οι επενδυτές σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει βαθιά δύσπιστοι ώστε να επενδύσουν σε τράπεζες και οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να διασώσουν τις τράπεζες…το πρόβλημα οξύνεται.
Επιπλέον, από την έναρξη της κρίσης χρέους, οι ηγέτες της Ευρώπης καθυστέρησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τραπεζών τους.
Στα τελευταία stress tests μόνο μία ευρωπαϊκή τράπεζα, Monte dei Paschi di Siena της Ιταλίας, βρέθηκε ότι χρειάζεται κεφάλαια.
Η Feltrinelli είναι μόνο ένα παράδειγμα από μια σειρά υπερχρεωμένων ιταλικών εταιρειών που λαμβάνουν δάνεια με επιτόκια χαμηλότερα εκείνων της αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια.
Επίσης η εταιρία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Benetton, η οποία έχει χάσει  240 εκατομμύρια από το 2012, έλαβε επίσης ένα δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο της αγοράς.
Ο Μ. Ταραντίνο, ένα στέλεχος δημοσίων σχέσεων σε Feltrinelli, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε υποστεί ζημίες από την πρόσφατη κρίση και τώρα στρέφεται σε νέες επενδύσεις στην τηλεόραση, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων μέσω του διαδικτύου.
Είναι ενδιαφέρον ότι από τα 540 δισεκ. ευρώ σε κοινοπρακτικά δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δείγματος το 8% αφορούσε εταιρείες που θεωρούνται ζόμπι.
Στην Ιταλία, όμως, το ποσοστό των νέων δανείων που έχουν καταλήξει σε εταιρείες όπως Feltrinelli κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών αγγίζει το 17%.
Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μαστίζεται από τα προβληματικά δάνεια.
Στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, δήλωσε πρόσφατα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει στα 108 δισεκ. περίπου το 50% της ελληνικής οικονομίας.
Στην ομιλία του, ο κ Στουρνάρας δήλωσε ότι το 67% των δανείων που χορηγήθηκαν σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, είναι μη εξυπηρετούμενα.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο εξηγεί γιατί η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λιμνάζει.
Όπως και με τις ελληνικές τράπεζες, οι ιταλικές τράπεζες είναι παρόμοια έκθεση σε μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί σκληρά από την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο σχετικά με τα NPLs στην Ιταλία τα 3/4 των 360 δισ προέρχονται από ιταλικές εταιρείες - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους.
Παρόλο που τα 360 δισ, περίπου 18% του συνόλου των ιταλικών δανείων τα κυβερνητικά στελέχη της Ιταλίας υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Λένε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις.
Επισημαίνουν επίσης την δημιουργία ενός ταμείου με 4 δισεκ. που θα αγοράσει μερικά από τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες.
Τα 4 δισεκ ευρώ δεν αποτελούν μπαζούκα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
Οι τράπεζες έχουν επίσης λίγα κίνητρα για να σύρουν τους οφειλέτες στα δικαστήρια της Ιταλίας.
Το ΔΝΤ λέει ότι εκκαθαρίσεις των προβληματικών ιταλικών εταιρειών τα τελευταία 8 χρόνια έφτασαν στο 29%.
Έτσι, αντί να πάρουν δραστικά μέτρα πολλές ιταλικές τράπεζες έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τη ρευστότητα με την ελπίδα ότι μια εταιρεία μπορεί να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης