Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών – Ο ρόλος της Alexandria και Santorini και το dilution των ΑΜΚ

Σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών – Ο ρόλος της Alexandria και Santorini και το dilution των ΑΜΚ
Οι αυξήσεις κεφαλαίου όμως φέρνουν dilution – απίσχναση των μετόχων, φέρνουν πολύ χαμηλές τιμές στις ΑΜΚ και reverse split και αυτό φοβάται η αγορά και κατακρημνίζει τις ιταλικές τράπεζες χρηματιστηριακά.
(upd4)Κατακρημνίζονται σε ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των κυριότερων Ιταλικών τραπεζών τόσο της Unicredit όσο και της Monte Dei Paschi, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται η Banca Pop. Emilia αλλά και η Intesa San Paolo.
Αφορμή βεβαίως οι εισαγγελική έρευνα του διευθύνοντος συμβούλου  της Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI), Fabrizio Viola και του πρώην προέδρου της ιταλικής τράπεζας, Alessandro Profumo, είναι υπό έρευνα για φερόμενη ψευδή λογιστικά στοιχεία και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.
Στοχοποιημένες από την εισαγγελία της Ιταλίας οι συναλλαγές σε παράγωγα  δύο SPV εταιριών της Alexandria και Santorini Αλεξάνδρεια και  Σαντορίνη μεταξύ 2011 και 2014.
Μέσω αυτών των δύο εταιριών της Αλεξάνδρειας και Σαντορίνης (όλως τυχαίως οι ιταλοί χρησιμοποίησαν ελληνικά ονόματα για να κάνουν τις αλχημείες τους) ωραιοποιούνταν τα οικονομικά στοιχεία της Monte Dei Paschi.
Ωστόσο το κατηγορητήριο για την έρευνα που ξεκίνησε από ομάδα μετόχων δεν είναι τόσο ισχυρό.
Αιτία για την μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών των Ιταλικών τραπεζών είναι προφανώς οι ανάγκες σε κεφάλαια που θα προκύψουν λόγω των stress tests.
Η Unicredit νούμερο 1 και η Monte Dei Paschi νούμερο 4 είναι οι δύο ιταλικές τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Για την Monte Dei Paschi ήδη δρομολογείται ΑΜΚ 5 δισεκ. ευρώ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου όμως φέρνουν dilution – απίσχναση των μετόχων, φέρνουν πολύ χαμηλές τιμές στις ΑΜΚ και reverse split και αυτό φοβάται η αγορά και κατακρημνίζει τις ιταλικές τράπεζες χρηματιστηριακά. 
Δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες κοντά στα ιστορικά χαμηλά είναι και οι Ιταλικές τράπεζες κοντά στα ιστορικά χαμηλά π.χ. η Unicredit έχει χαμηλό 1,70 ευρώ στις 7 Ιουλίου του 2016 και η μετοχή βρίσκεται στα 1,92 ευρώ ή πτώση -7%.
Οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη σήμερα εμφανίζουν μια θολή και προβληματική εικόνα ενώ ειδικά οι μετοχές των τραπεζών που εμφάνισαν τις χειρότερες επιδόσεις στα stress tests δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Η Ιταλική Monte Dei Paschi – με την χειρότερη επίδοση στα stress tests  - έχει σχεδιαστεί ανακεφαλαιοποίηση 5 δισεκ ΑΜΚ και τιτλοποίηση 27,7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Το dilution θα είναι πολύ μεγάλο και η πτώση της μετοχής μονόδρομος βρίσκεται στα 0,2290 ευρώ και είχε υποχωρήσει έως τα 0,2278 ευρώ στις 19 Αυγούστου που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.  
Αξιοσημείωτες οι μεγάλες πιέσεις στην Unicredit στην Ιταλία που κατέδειξε ότι θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση.
Μεγάλη απογοήτευση για τις Ιρλανδικές τράπεζες που θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου παρ΄ ότι η οικονομία…ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος παραμένει παθογενής.
Επίσης οι γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενέσεις.
Οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών δικαιολογεί και την εικόνα απαξίωσης στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση το δυσμενές σενάριο οι 51 τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests «έχασαν» 269 δισεκ. σε κεφάλαιο.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν όπως και οι Πορτογαλικές.
Με βάση μια πρώτη ανάγνωση θα έχαναν οι ελληνικές τράπεζες 10 δισεκ. σε κεφάλαιο αλλά θα περνούσαν έστω και οριακά τα stress tests.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά;
1)Πολλές τράπεζες στην Ευρώπη προσεχώς κατά την διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ θα κληθούν να ανακεφαλαιοποιηθούν είτε με αύξηση κεφαλαίου είτε με πώληση περιουσιακών στοιχείων.
2)Τα stress tests έδειξαν ότι οι Ιταλικές και Ιρλανδικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα καθώς και οι Πορτογαλικές παρ΄ ότι δεν συμμετείχαν στα stress tests.
Αποκλείεται να μην παρουσιαστεί πρόβλημα και στις ελληνικές τράπεζες αν αποτύχουν στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
3)Οι επενδυτές κατανοούν ότι η ΕΚΤ έκανε πολλά για να ωραιοποιήσει το αποτέλεσμα, η αίσθηση είναι ότι η εικόνα των τραπεζών είναι χειρότερη από αυτή που παρουσιάστηκε.
4)Υπάρχει ειδικά στην Wall μια βαθιά αίσθηση ότι επίκειται μεγάλη διόρθωση στις αγορές που δικαιολογείται
Α)Από τα stress tests των τραπεζών στην Ευρώπη και τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν
Β)Από το γεγονός ότι τα εταιρικά κέρδη μειώνονται, οι μετοχές στις ΗΠΑ αυξάνονται σε νέα ιστορικά υψηλά ενώ όλο αυτό τροφοδοτείται ως φούσκα από τις επαναγορές ιδίων μετοχών.
Γ)Οι κεντρικές τράπεζες συντήρησαν τις μετοχές και τις τιμές των ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ, κάποια στιγμή και αυτή η στιγμή πλησιάζει αυτή η φούσκα των αποτιμήσεων πρέπει να ξεφουσκώσει.

Οι τράπεζες με την χειρότερη επίδοση στα stress tests και εικόνα μετοχής

Τράπεζα

Core tier 1 στο δυσμενές σενάριο Μετοχή 19 Αυγούστου του 2016

Monte Dei Paschi   Ιταλία

-2,44%

-1,7% / 0,23 ευρώ

Allied Irish Bank Ιρλανδία

4,31%

+0,1% / 6,40 ευρώ

Raiffeisen Αυστρία

6,12%

-1,8% / 11,30 ευρώ

Bank of Ireland Ιρλανδία

6,15%

-1,15% / 0,18 ευρώ

Banco Popular Ισπανία

6,62%

-2% / 1,12 ευρώ

Unicredit Iταλία

7,10%

-6,5% / 1,92 ευρώ

Barclays Βρετανία

7,30%

-0,16% / 160 στερλ.

Commerzbank Γερμανία

7,42%

-1% / 5,71 ευρώ

Societe Generale Γαλλία

7,5%

-2,33% / 30,02 ευρώ

Deutsche bank Γερμανία

7,8%

-2,8% / 11,99 ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης