Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παραμύθια το ενδιαφέρον της PCP για την Παγκρήτια – Χαμηλής αξιοπιστίας το fund – Απαράδεκτος ο τρόπος εισόδου στα NPLs

Παραμύθια το ενδιαφέρον της PCP για την Παγκρήτια – Χαμηλής αξιοπιστίας το fund – Απαράδεκτος ο τρόπος εισόδου στα NPLs
H διοίκηση της Παγκρήτιας και η StormHarbour διαψεύδουν οποιαδήποτε ενδιαφέρον από το PCP Capital Patners
Παραμύθια αποτελούν τελικώς τα σενάρια που ήθελαν το fund PCP Capital Partners να ενδιαφέρεται για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Πηγές στην διοίκηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του συμβούλου της Βρετανικής StormHarbour διαψεύδουν οποιαδήποτε ενδιαφέρον του fund PCP επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του banklingenws, το οποίο θεωρούσε τουλάχιστον ύποπτο το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το βρετανικό fund PCP Capital που το μόνο deal που έχει κάνει ήταν με την Barcalys επειδή οι άραβες ήταν "γνωστοί" στην επικεφαλής του fund Amanda Staveley....ενδιαφέρεται να αγοράσει 1,8 δισεκ. ευρώ ελληνικά προβληματικά δάνεια και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας ύψους 50-60 εκατ.
Το bankingnews από την πρώτη στιγμή - όταν άλλοι θεοποιούσαν ένα άγνωστο fund - είχε αμφισβητήσει το δήθεν deal γιατί δεν έδενε από πολλές πλευρές.
Ποιες είναι αυτές οι πλευρές;
1)Το PCP δεν έχει δραστηριοποιηθεί μέχρι τώρα στα NPLs προβληματικά δάνεια.
2)Πρόσφατα το βρετανικό Duet Group ενδιαφερόταν να καλύψει τα 70 εκατ του tier 1 της Attica bank και έναντι αυτού να πάρει την διαχείριση του 1 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων αλλά το deal δεν προχώρησε.
3)Το PCP δεν είχε κάνει ποτέ κρούση στην Παγκρήτια Τράπεζα.
4)Προκαλούσε απορία πως με 50-60 εκατ που χρειάζεται - ακόμη - να βρει η Παγκρήτια θα δεχόταν να δώσει την αξιοποίηση των NPLs της σε ένα ανειδίκευτο fund.
5)Πολλές φορές έχουμε σχολιάσει ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να μπουν στην ελληνική αγορά αξιοποίησης των NPLs τα ξένα funds είναι ηθικά ανέντιμος και απαράδεκτος.
Γιατί;
Δεν μπορεί να δίνουν π.χ. στην Attica bank 70 εκατ να λαμβάνουν επιτόκιο 8% - ας υποθέσουμε ότι θα χάσουν και τα 70 εκατ - και να παίρνουν 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια από τα οποία μπορεί να βγάλουν έως 150 εκατ τουλάχιστον;
Η ΤτΕ που εσχάτως βλέπει πολλούς ξένους για τα NPLs δεν θα πρέπει να πέσει στην παγίδα του ξεπουλήματος.
Να μπουν κανόνες.

Τι ανέφερε ήδη από χθες το bankingnews για το δήθεν ενδιαφέρον της PCP για την Παγκρήτια

Το σύστημα των off shore της PCP Capital ενδιαφέρεται για την Παγκρήτια όταν το Duet έκανε πίσω στην Attica bank; - Ύποπτο

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το PCP Capital Partners του δικτύου των δεκάδων off shore εταιριών με επικεφαλής την Amanda Staveley θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας μας φάνηκε πολύ περίεργο.
Το ίδιο ακριβώς ήθελε να κάνει το βρετανικό fund Duet Group στην Attica bank.
Το Duet θα επένδυε στην Credicom του Άνθιμου Θωμόπουλου και ταυτόχρονα θα επένδυε 70 εκατ για να καλύψει το tier 1 και στην συνέχεια θα αποκτούσε ως εγγύηση προφανώς την διαχείριση του 1 δισεκ. NPLs.
Στην Attica bank τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φθάνουν τα 2,23 δισεκ. ευρώ.
Το deal αυτό δεν προχώρησε ή τουλάχιστον έχει παγώσει.
Με τον ίδιο τρόπο ή με το ίδιο κόλπο προσπαθεί – αν προσπαθεί – το PCP Capital Partners να επενδύσει π.χ. 60 εκατ αν δεχθούμε ότι έπρεπε να συγκεντρώσει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα 130 εκατ κεφάλαια και εν συνεχεία να πάρει ως εγγύηση τα προβληματικά δάνεια.
Ο τρόπος με τον οποίο τόσο το Duet όσο και το PCP προσπαθούν – αν προσπαθούν – να μπουν στην ελληνική αγορά των NPLs θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος και ηθικά ανέντιμος.
Ας δούμε όμως και την χρηματοοικονομική εικόνα της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η συνεταιριστική τράπεζα της Κρήτης έχει καλούς και κακούς δείκτες αν και ορισμένοι είναι πολύ κακοί.
Η Παγκρήτια διαθέτει 1,4 δισεκ. ενεργητικό είναι περίπου το 45%  της Attica bank.
Εμφανίζει 91 εκατ κεφάλαια με τα 69,6 εκατ συγκεντρώθηκαν στο τέλος του 2015 ενώ η αύξηση κεφαλαίου συνεχίζει να είναι ανοικτή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο ομολογιακά της Παγκρήτιας 23,5 και 15,1 εκατ φέρουν υψηλά σχετικά επιτόκια 6,5% και 8% αντίστοιχα.
Η αναβαλλόμενη φορολογία στα 56 εκατ αντιστοιχεί στο 61% των υφιστάμενων κεφαλαίων.
Όμως αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Το ανησυχητικό είναι ότι η Παγκρήτια έχει τον υψηλότερο άρα και χειρότερο δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων μεταξύ όλων των τραπεζών στο 63,36% ή 1 δισεκ. ευρώ σε σύνολο 1,65 δισεκ. δανείων.
Τα NPLs είναι 950 εκατ ενώ τα καλύμματα 1 δισεκ. και οι προβλέψεις 420 εκατ αντιστοιχούν στο 89% των δανείων.
Να σημειωθεί ότι στο α΄ 6μηνο του 2016 πέτυχε κέρδη 6,3 εκατ ευρώ.

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα χρειάζεται να βρει ακόμη άλλα 60 εκατ πέραν των 69,6 εκατ που συγκέντρωσε ώστε να έχει ένα σοβαρό περιθώριο ασφαλείας στα κεφάλαια της.

Όμως αν το σχέδιο είναι για 60 εκατ να δώσει το 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην PCP θα πρέπει να το ξανασκεφθεί πολύ σοβαρά η διοίκηση της που είναι τουλάχιστον σοβαρή.

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης