Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επόμενη μέρα στην Πειραιώς χωρίς τον Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ – Ο όμιλος σε σταθερή πορεία μετά τις κινήσεις εκτόνωσης

Η επόμενη μέρα στην Πειραιώς χωρίς τον Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ – Ο όμιλος σε σταθερή πορεία μετά τις κινήσεις εκτόνωσης
Η αποχώρηση του Σάλλα, θα αποτελέσει ορόσημο για την Πειραιώς και θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις, καθώς η περίοδος της έντασης με τον Paulson ολοκληρώθηκε και έρχεται περίοδος συνεργασίας.
Πως διαγράφεται η επόμενη ημέρα στην τράπεζα Πειραιώς χωρίς τον Μιχάλη Σάλλα στο διοικητικό συμβούλιο;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι επί 25 χρόνια ο Μιχάλης Σάλλας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στο ελληνικό banking, σπουδαία συνεισφορά, αποτελεί την κορυφαία τραπεζική φυσιογνωμία και σίγουρα ο ρόλος του ήταν θετικός και θεσμικός στην οικονομία και το banking.
Η απόφαση αποχώρησης αποτέλεσε πλειάδα παραμέτρων και συγκυριών ήταν μια προφανώς αυτόβουλη κίνηση, ήταν όμως και αποτέλεσμα εσωτερικών μετοχικών διεργασιών αλλά και θεσμικών παρεμβάσεων που ζητούσαν να υπάρξει μια γενναία πρωτοβουλία ανανέωσης.
Περιληπτικά να αναφέρουμε ότι είναι αληθές ότι ο Σάλλας ήθελε να γίνει επίτιμος εδώ και πολλούς μήνες.
Η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου των 305 εκατ. στο σύνολο των 1,5 δισεκ. αποτέλεσε μια γκρίζα ζώνη που ωστόσο δεν κατέληξε σε κάτι μεμπτό, το είχαμε αναδείξει και επισημάνει από την πρώτη στιγμή.
Ο Σάλλας αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο έχοντας πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Πειραιώς και αξίζει να αναφερθεί ότι έχει θωρακίσει την τράπεζα.
Η Πειραιώς έχει επανέλθει σε σταθερή πορεία και η κίνηση αποχώρησης του Σάλλα επιβεβαιώνει αυτή την σταθεροποίηση.
Οι επιλογές του Σάλλα θα ήταν να παραμείνει μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα ή να αποχωρήσει συμβάλλοντας στην εκτόνωση της κατάστασης και αποδεικνύοντας ότι στόχος του ήταν η καλή πορεία της τράπεζας Πειραιώς.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αποχώρησης Σάλλα, ενός τραπεζίτη που αποτέλεσε σταθμό για το ελληνικό banking ήταν πολύ γενναία και πολύ αποφασιστική.
Αποχωρώντας έδειξε ότι προτάσσει το συμφέρον της τράπεζας Πειραιώς την οποία δημιούργησε και υπηρέτησε πιστά 25 χρόνια.
Η επόμενη μέρα της τράπεζας Πειραιώς προμηνύεται θετική.
Έχει κλείσει όλα τα ζητήματα, έχει κλείσει και το θέμα της αύξησης, διαθέτει μετόχους που έχουν αναπτυξιακά σχέδια και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστική ο νέος διευθύνων σύμβουλος.
Ο Μιχάλης Σάλλας δεν αφήνει την Πειραιώς απροστάτευτη.
Βέβαια η απαίτηση του SSM να ζητάει από τις τράπεζες ξένοι να συμμετάσχουν σε όλες τις επιτροπές θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το banking ωστόσο ένας μεγάλος τραπεζικός οργανισμός όπως η Πειραιώς θωρακίζεται ακόμη περισσότερο με την διαφάνεια.
Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να εκτιμηθούν είναι
1)Ποιος θα είναι ο ρόλος Σάλλα στην εποχή όπου ο Σάλλας δεν είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο;
2)Ποιος θα είναι ο νέος CEO
3)Όλος ο εσωτερικός μηχανισμός της Πειραιώς έχει δημιουργηθεί από τον Σάλλα.
Στα ερωτήματα αυτά μπορεί να δοθούν οι εξής περιληπτικές αποφάσεις
Η Πειραιώς εισέρχεται σε μια νέα φάση όπου η απουσία Σάλλα από το ΔΣ δεν θα αλλάξει τους εσωτερικούς συσχετισμούς.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα συμβουλευθεί τον Σάλλα για πλειάδα θεμάτων, οπότε ο Σάλλας θα παραμείνει για πολύ καιρό απαραίτητος και αναγκαίος.
Η αποχώρηση του Σάλλα, θα αποτελέσει ορόσημο για την Πειραιώς και θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις, καθώς η περίοδος της έντασης με τον Paulson ολοκληρώθηκε και έρχεται περίοδος συνεργασίας.
Η απόφαση του Σάλλα μετά από 25 χρόνια στο τιμόνι της Πειραιώς που την πήρε από το 0,1% και την πήγε στο 30% σε μερίδιο αγοράς καθιστώντας την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα ήταν πολύ γενναία και κατέδειξε ότι προτάσσει το συμφέρον της τράπεζας και των εργαζομένων.
Για μια ακόμη φορά ο Σάλλας αποδείχθηκε, θεσμικός και σημείο αναφοράς στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης