Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιο είναι τελικά το πιο επιτυχημένο case study διαχείρισης NPLs στην Ελλάδα;

Ποιο είναι τελικά το πιο επιτυχημένο case study διαχείρισης NPLs στην Ελλάδα;
Η Αγροτική Τράπεζα έχει γίνει πλέον ολοκληρωμένο  ίδρυμα διαχείρισης ενεργητικού  με πλατφόρμες διαχείρισης δανείων
Ποιο είναι το ποιο επιτυχημένο case study διαχείρισης NPLs στην Ελλάδα;
Μάλλον η εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας που μάζεψε 84 εκατομμύρια μέσα στο 2015 σε μια χρονιά τραγική για το ελληνικό banking.
Πολλές φορές έχουμε αναλύσει ότι η διαχείριση προβληματικών δανείων είναι μία δύσκολη υπόθεση που μπορεί όμως να έχει αποτελέσματα αρκεί να γίνεται οργανωμένα και με σύστημα.
Η Αγροτική Τράπεζα έχει γίνει πλέον ολοκληρωμένο  ίδρυμα διαχείρισης ενεργητικού  με πλατφόρμες διαχείρισης δανείων και συγκεκριμένες διαδικασίες και στρατηγικές που φαίνεται ότι αποδίδουν.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2015 η εκκαθάριση εισέπραξε 84 εκατομμύρια ευρώ συγκρατώντας το συνολικό λειτουργικό κόστος κάτω από τα 17 εκατομμύρια  ευρώ που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και οδηγό για όλες τις εκκαθαρίσεις. 
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι κεφαλαιώδους σημασίας γιατί οι εισπράξεις των εκκαθαρίσεων μειώνουν το funding gap που έχει επενδύσει το ΤΧΣ. 
Το συνολικό έργο το έχει αναλάβει από τον περασμένο Απρίλιο του 2016 η PQΗ, η κοινοπραξία της PWC, της Qualco και της Hoist που έχουν κληθεί να διαχειριστούν το project εκκαθάρισης των εκκαθαρίσεων 16 τραπεζών.
Το στοίχημα είναι να συνεχιστεί η αποτελεσματική διαχείριση και να ενισχυθούν οι εισπράξεις και να συγκρατηθεί το κόστος στα ίδια επίπεδα.  
Ένα βήμα έγινε με τη τοποθέτηση της PQH αλλά το όλο project πρέπει να στηριχτεί εξολοκλήρου στις δοκιμασμένες λύσεις δηλαδή στα συστήματα, τις στρατηγικές και το know how της Αγροτικής που ουτως η άλλως αποτελεί ποσοστό πάνω από 60% του συνολικού ενεργητικού των εκκαθαρίσεων.
Μόνο έτσι θα υπάρξει επιτυχία στο εγχείρημα που θα αποτελέσει  και οδηγό για τη διαχείριση των NPL των συστημικων τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης