Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Καμία πλημμέλεια στις χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα

Καραβίας (Eurobank): Καμία πλημμέλεια στις χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα
Τα περισσότερα δάνεια στη Eurobank είναι ενήμερα, τόνισε ο κ. Καραβίας και υπογράμμισε ότι από τους εσωτερικούς ελέγχους δεν έχει προκύψει καμία πλημμέλεια στις χορηγήσεις δανείων προς ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα
Δεν υπάρχει στέλεχος της Eurobank που να παραπέμπεται με βάση το πόρισμα Καλούδη, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τα περισσότερα δάνεια στη Eurobank είναι ενήμερα, τόνισε ο κ. Καραβίας και υπογράμμισε ότι από τους εσωτερικούς ελέγχους δεν έχει προκύψει καμία πλημμέλεια στις χορηγήσεις δανείων προς ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα. 
«Το συνολικό ποσό των δανείων που δόθηκαν ανέρχονται σε 85 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 εκ. είναι μη εξυπηρετούμενα, ήτοι το 19,2», τόνισε ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας, πάντως, ότι, «την περίοδο που δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια οι εταιρίες αυτές είχαν σχετικά ισχυρές χρηματοροές και ισχυρούς ισολογισμούς».
Όπως ανέφερε, «η Eurobank χορήγησε δάνειο 3,3 εκ. ευρώ στη ΝΔ και 5,2 εκ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ο όμιλος επιχειρήσεων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, η Τηλέτυπος Α.Ε. και η Ναυτεμπορική έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τη Eurobank.
Ειδικότερα, ο όμιλος Κοντομηνά χρωστά 3,387 εκατ. ευρώ, η Τηλέτυπος Α.Ε. 13 εκατ. ευρώ και η Ναυτεμπορική 148.000 ευρώ.
Η τράπεζα δεν έχει υπόλοιπα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που ανήκει στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά το ποσό αφορά συνολικά σε δραστηριότητες του επιχειρηματία, διευκρίνισε ο κ. Καραβίας.
Όσον αφορά το Mega, ο κ. Καραβίας αποκάλυψε ότι o τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει λάβει τραπεζική εγγύηση για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Ακόμη ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι για τα δάνεια στο Πρώτο Θέμα και τον Ελεύθερο Τύπο «έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης».
Για το δάνειο στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας παραδέχθηκε ότι «όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή.
Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας.
Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια.
Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί.
Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα.
Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό.
Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια», τόνισε ο κ. Καραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης