Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε κίνδυνο το ελληνικό banking – Γιατί καθαιρούν τα 4 βασικά μέλη του ΤΧΣ; - Τι κρύβει η εξοντωτική μάχη Πειραιώς – Paulson;

Σε κίνδυνο το ελληνικό banking – Γιατί καθαιρούν τα 4 βασικά μέλη του ΤΧΣ; - Τι κρύβει η εξοντωτική μάχη Πειραιώς – Paulson;
Χρησιμοποίησαν την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΤΧΣ για να καθαιρέσουν όλη την διοίκηση του Ταμείου και με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουν άμεσα όλες τις τράπεζες ειδικά την Εθνική και κυρίως την Πειραιώς.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό banking που πλέον ξεκάθαρα δεν αφορούν μόνο την Πειραιώς όπου μαίνεται ένας εξοντωτικός πόλεμος του Paulson με τον Μιχάλη Σάλλα τον πρόεδρο του ομίλου αλλά εμπλέκουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθαιρώντας τα 4 βασικά στελέχη της διοίκησης.
Πριν παρουσιάσουμε όλο το παρασκήνιο, το πραγματικό παρασκήνιο θα δώσουμε το δικό μας συμπέρασμα πίσω από αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο banking.
Οι ευρωπαίοι, οι δανειστές διαπίστωσαν ότι ο ομφάλιος λώρος κυβέρνησης – τραπεζιτών και επιχειρηματιών δεν έχει σπάσει.
Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών δεν απέδωσε και έτσι αποφάσισαν θεραπεία σοκ.
Χρησιμοποίησαν την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΤΧΣ για να καθαιρέσουν όλη την διοίκηση του Ταμείου και με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουν άμεσα όλες τις τράπεζες ειδικά την Εθνική και κυρίως την Πειραιώς.
Ο βασικός στόχος κατά την άποψη μας είναι ο έλεγχος του ελληνικού banking από τον SSM και του δανειστές.
Το πρόσχημα είναι να σπάσει το απόστημα της διασύνδεσης κυβέρνησης – δανειστών αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ο πλήρης έλεγχος της εθνικής οικονομίας μέσω των τραπεζών.
Οι ευρωπαίοι θα τοποθετήσουν ΞΕΝΟ διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΧΣ ώστε να επιβάλλει τους κανόνες των δανειστών σε όλα τα ανοικτά ζητήματα όπως π.χ. NPLs κ.α.
Όπως αποκάλυψε το bankingnews ….  ο SSM μέσω της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης ζητάει την άμεση παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ Άρη Ξενόφου, του αναπληρωτή CEO Γιώργου Κουτσού και του Αναστάσιου Γάγαλη.
Ταυτόχρονα ανέφεραν στον Γιώργο Μιχελή τον πρόεδρο του ΤΧΣ να παραμείνει έως το τέλος του 2016 να παραμείνει στο Ταμείο αλλά μετά θα αντικατασταθεί.
Ωστόσο θεωρούμε ότι ο Μιχελής θα αποχωρήσει πολύ νωρίτερα.
Οι δραματικές εξελίξεις στο ΤΧΣ όπου ουσιαστικά καθαιρούνται τα 4 βασικά στελέχη του Ταμείου, όλη η διοίκηση αποτελεί ένα μεγάλο χτύπημα στο banking.
Η Ελλάδα αποδεικνύεται ΑΠΟΙΚΙΑ, καθώς άβουλα κάνουν ότι θέλουν οι δανειστές.
Η Ελλάδα χάνει μέσα από τα χέρια της τον έλεγχο του ελληνικού banking.
Ο έλεγχος του ΤΧΣ μέσω ξένων στελεχών καθώς και τα 4 μέλη του ΤΧΣ που θα αλλάξουν θα είναι ξένοι….κάνει πιο περίπλοκη την δραματική τροπή των εξελίξεων στην Πειραιώς.
Στην Πειραιώς μαίνεται ένας εξοντωτικός πόλεμος μεταξύ του Paulson που ελέγχει άμεσα το 9,17% και έμμεσα έως το 20% με 22% της Πειραιώς και του Μιχάλη Σάλλα του διαμορφωτή της Πειραιώς και προέδρου του ομίλου.
Η μάχη αυτή οδήγησε στο ναυάγιο της έλευσης Χρήστου Παπαδόπουλου ως CEO στην Πειραιώς.
Μάλιστα ο SSM απέρριψε τον Παπαδόπουλο ως CEO με το επιχείρημα ότι δεν διέθετε επαρκείς διοικητικές ικανότητες καθώς είχε απολυθεί από την Standard Chartered ενώ όσο εργαζόταν στην Βρετανική τράπεζα….είχε θέση υπευθύνου για την Μέση Ανατολή και το Πακιστάν.
Ο Χ. Παπαδόπουλος είναι παρελθόν.
Θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αναζήτησης CEO στην Πειραιώς που θα κρατήσει 3 με 3,5 μήνες από την Egon Zehnder.
Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος που διαδραμάτισε θετικό ρόλο με στόχο να αναλάβει μάλλον νέος διευθύνων σύμβουλος στην Marfin Invesment Group.
Του είχε προταθεί η θέση του επικεφαλής της Attica bank αλλά την απέρριψε.
Εν τω μεταξύ μεταβατικός CEO στην Πειραιώς ανέλαβε ο Γ. Πουλόπουλος ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο – επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.... εδώ και μήνες.
Η κόντρα Σάλλα με Paulson έχει πολλές διαστάσεις.
Ένα hedge funds προσπαθεί να ελέγξει την Πειραιώς και αυτό αποτελεί όχι απλή πρόκληση αλλά πρέπει η ΕΚΤ και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές να ανακόψουν την πραξικοπηματική υφαρπαγή της Πειραιώς από ένα hedge funds.
Η κόντρα αυτή όμως έχει μια διάσταση που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.
Το ΤΧΣ που ελέγχει το 25% της Πειραιώς διάκειται θετικά στην Πειραιώς αλλά με την αλλαγή της διοίκησης του ΤΧΣ μπορεί να αλλάξει στρατηγική και να βρεθεί πιο κοντά στον Paulson.
Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για κραχ στο ελληνικό banking.
Να σημειωθεί ότι επιχειρήθηκε να υπάρξει ένας συμβιβασμός που περιλάμβανε το εξής διοικητικό σχήμα.
Μιχάλης Σάλλας επίτιμος πρόεδρος
Απόστολος Ταμβακάκης μη εκτελεστικός πρόεδρος
Σταύρος Λεκκάκος αντιπρόεδρος
CEO πρόσωπο κοινής αποδοχής μεταξύ Paulson και Σάλλα αλλά και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
(Υπάρχει μια φήμη όπως Θεοδωρίδης της Alpha bank ή Β. Ψάλτης αλλά έχουμε πολλές επιφυλάξεις για τις φήμες αυτές)
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προστατευθούν.
Στην Εθνική με επιχείρημα τον νέο νόμο παραιτούν την Λούκα Κατσέλη.
Στόχος είναι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της κυβέρνησης με την Εθνική επειδή προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Πειραιώς μαίνεται ένας εξοντωτικός πόλεμος Σάλλα – Paulson.
Στην Alpha bank έχει ανακύψει ένα πρόβλημα όχι μείζονος σημασίας.
Ο SSM ζητάει τα εκτελεστικά μέλη να είναι 3 και όχι 4 όπως είναι τώρα (Μαντζούνης, Αρώνης, Φιλάρετος και Θεοδωρίδης).
Μάλλον θα γίνει κάποια διαπραγμάτευση για να παραμείνουν 4 αλλά αν δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια κάποιος….θα δυσαρεστηθεί στην Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι και ο Ψάλτης θα ήθελε να συμμετέχει ως εκτελεστικός στο ΔΣ της Alpha bank ως CFO (οι CFO συμμετέχουν στα ΔΣ).
Στην Eurobank δεν προέκυψαν ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, οι αλλαγές στην διοίκηση της Eurobank είχαν σημειωθεί στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης