Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το EuroWorking Group δεν «εγκρίνει» την ελλιπή δόση των 7,5 δισ. – Ακολουθεί νηνεμία για 3 μήνες πριν ξεσπάσει η νέα καταιγίδα

Το EuroWorking Group δεν «εγκρίνει» την ελλιπή δόση των 7,5 δισ. – Ακολουθεί νηνεμία για 3 μήνες πριν ξεσπάσει η νέα καταιγίδα
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία των 3 μηνών και την νηνεμία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο λόγω καλοκαιριού
(upd4)Το EuroWorking Group δεν ενέκρινε την δόση των 7,5 δισεκ. στις 6 Ιουνίου του 2016 και έθεσε τελεσίγραφο εντός 48 ωρών να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα.
Το πράσινο φως θα δοθεί προσεχώς ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει επαρκούν τα 7,5 και 2,8 δισεκ. οι δύο υποδόσεις που συνθέτουν την δόση των 10,3 δισεκ. να επανεκκινήσουν την οικονομία.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Euro Working Group μεταφέρθηκε για τις 6 Ιουνίου γιατί ένα από τα προαπαιτούμενα ακαταδίωκτο για τα μέλη του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων δεν είχε διευθετηθεί, ωστόσο για το ζήτημα αυτό έχει βρεθεί λύση.  
Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πώληση του 5% του ΟΤΕ.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει 6% και το ΙΚΑ 4%.
Θα πουληθεί το 5% με προτιμητέο επενδυτή την Deutsche Telecom με κόστος 267 εκατ σε τρέχουσες τιμές.
Με βάση ενδείξεις ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί σε τιμές κάτω των 9 ευρώ.
Ελληνικό: Το τίμημα έχει καθοριστεί στα 915 εκατ. υπάρχει πιθανότητα μικρής περαιτέρω βελτίωσης στο 1 δισεκ. ευρώ.
Το ελληνικό πρέπει να κλείσει άμεσα...

Οι υποδόσεις

Τα πρώτα 7,5 δισεκ. θα χορηγηθούν προς την Ελλάδα μετά τις 22 Ιουνίου καθώς απαιτούνται και οι εγκρίσεις κοινοβουλίων ενώ μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει δοθεί και το πράσινο φως του ESM.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι με ύφεση -1,4% στο α΄ τρίμηνο του 2016 και με την φοροκαταιγίδα που χτυπάει την ελληνική οικονομία τα 7,5 δισεκ. δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι
Στις 7 Ιουνίου θα πληρωθούν 299 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 13 Ιουλίου θα πληρωθούν 448 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 20 Ιουλίου θα πληρωθούν δύο ομόλογα 2,23 δισεκ. στην ΕΚΤ
Στις 20 Ιουλίου θα πληρωθούν 20 εκατ στην EIB.
Στις 7 Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν 200 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 10 Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν 145 εκατ στο ΔΝΤ
Στις 7 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν 299 εκατ.
Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται προφανώς οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν και αυτομάτως ανανεώνονται.
Συνολικά πρέπει να πληρωθούν 3,6 δισεκ. καθώς και 3,5 δισεκ. θα διατεθούν για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ουσιαστικά 7,1 δισεκ. θα καλύψουν άμεσες υποχρεώσεις όπερ σημαίνει ότι απομένουν μόλις 400 εκατ για την περιβόητη ανάπτυξη.
Με την εκταμίευση της δόσης δεν επιλύονται τα προβλήματα προφανώς.
Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίζει πολιτικό χρόνο, μπορεί να υπάρξει νηνεμία στην Ελλάδα για τους επόμενης 3 μήνες αλλά τα προβλήματα έπονται καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί
1)Για τις ιδιωτικοποιήσεις και το τίμημα που θα πουλήσει μια σειρά εισηγμένων και μη εταιριών
Ήδη στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση ποντάρει να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και δυναμική στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο είναι πολύ πιθανό οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις να πραγματοποιηθούν με discount έναντι της πραγματικής τους αξίες και οι ιδιωτικοποιήσεις να αποδειχθούν φιάσκο.
2)Την δεύτερη αξιολόγηση όπου θα ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο των εργασιακών όπου μπορεί να πλήξει καίρια τους δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.
Στην δεύτερη αξιολόγηση που τυπικά μπορεί να ξεκινήσει Οκτώβριο αλλά πιθανότατα θα κλείσει αρχές του 2017 θα ανοίξουν μια σειρά ζητημάτων για τα εργασιακά όπως
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Απολύσεις στον δημόσιο τομέα
Μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με κλιμακωτό σύστημα
Νέο μοντέλο απεργιών όπου για να υπάρξει απεργία θα πρέπει να πληρούνται ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια κ.α.
 
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία των 3 μηνών και την νηνεμία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο λόγω καλοκαιριού και με κινήσεις εντυπώσεων όπως ο εκλογικός νόμος θα προσπαθήσει να μετριάσει τις πολιτικές απώλειες που θα υποστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στρατηγική δευτέρου κόμματος και από εδώ και στο εξής πάνω σε αυτή την πολιτική γραμμή θα χτίσει την άμυνα του.

Υποχρεώσεις της Ελλάδος έως το τέλος του 2016


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης