Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυθοπλασία η συμφωνία για το χρέος – Θα εξειδικευθούν τα 3 στάδια με στόχο το 2018 – Νέος κόφτης θα συνδέεται με το χρέος

Μυθοπλασία η συμφωνία για το χρέος – Θα εξειδικευθούν τα 3 στάδια με στόχο το 2018 – Νέος κόφτης θα συνδέεται με το χρέος
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 10 δισεκ. για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των NPLs που φθάνουν στο 44% των δανείων ή 90 δισεκ. και του αναβαλλόμενου φόρου που φθάνει στα 19,6 δισ
Σε φιάσκο – όπως αναμενόταν εκτυλίσσεται η λύση για το ελληνικό χρέος – καθώς στο σημερινό Eurogroup 24 Μαΐου του 2016 δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά ένα πιο εξειδικευμένο σχέδιο της τμηματοποίησης των 3 χρονικών σταδίων όπως παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup.
Ο τελικός στόχος για το χρέος παραμένει το 2018, ενώ μέσα στα σχέδια περιλαμβάνονται πέραν της αποιπληρωμής μέρος των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM και αυτόματος μηχανισμός που θα συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Eurogroup

1)Θα εγκρίνει την αξιολόγηση δηλαδή θα αναφέρει ότι λόγω της ψήφισης όλων των προαπαιτούμενων δίδεται το πράσινο φως της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου καθυστέρησε 7 μήνες ενώ τον Οκτώβριο του 2016 ακολουθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

2)Θα χορηγηθεί δόση 10 με 11 δισεκ. για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου τα 3,6 δισεκ. προς την ΕΚΤ, πληρωμή δόσεων Ιούνιο και Ιούλιο στο ΔΝΤ ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει και άλλες υποχρεώσεις.

3)Στο ζήτημα του χρέους όμως για το οποίο έχει υπάρξει μια απίστευτη προπαγάνδα ότι επιλύεται και άλλα τινά το Eurogroup δεν θα καταλήξει σε συμφωνία αλλά θα δοθεί μια υποσχετική ότι τα 3 στάδια που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup βραχυχρόνιων μέτρων, μεσοχρόνιων και μακροχρόνων θα τηρηθούν.
Θα εξειδικευτούν τα τρία χρονικά πλαίσια και θα καθοριστούν και οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν για το ζήτημα του χρέους αλλά όλες οι παρεμβάσεις δεν θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη ζώνη αλλά θα παρατείνουν τον πολιτικό χρόνο των εμπλεκομένων πλευρών.
Ούτως ή άλλως όπως προέκυψε και από την έκθεση για το ελληνικό χρέος DSA του ΔΝΤ το ταμείο αποδέχεται το χρονικό ορίζοντα του 2018 αρκεί τότε να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Το ΔΝΤ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδύνατο να επιτευχθεί ενώ τονίζεται ότι ακόμη και με ηρωικές προσπάθειες ο στόχος δεν είναι εφικτός, ενώ ακόμη και αν επιτευχθεί δεν θα είναι διατηρήσιμος.
Για το ΔΝΤ ρεαλιστικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5%.
Πολύ ιδιαίτερης σημασίας η αναφορά του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 10 δισεκ. για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των NPLs που φθάνουν στο 44% των δανείων ή 90 δισεκ. με τα NPEs στα 115,5 δισεκ. καθώς και του αναβαλλόμενου φόρου που φθάνει στα 19,6 δισεκ. ευρώ.

Τι θα περιλαμβάνονται στα 3 χρονικά στάδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Βραχυχρόνιο στάδιο
Θα συμφωνηθεί μια φόρμουλα παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Επιμήκυνση 5 ετών έως 7 ετών
Περίοδος χάριτος για τους τόκους από το 2023 στο 2030 αλλά δεν είναι ακόμη συμφωνημένο.
Μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα αλλά έμμεσα δηλαδή μέσω της αποπληρωμής από τον ESM άλλων δανείων που φέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Θα μπορούσε να εξεταστεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα ο ESM από τα 21,3 δισεκ. του ΔΝΤ να αποπληρώσει τα 10-12 δισεκ. και να απομείνουν τα 11,3 δισεκ.

Μεσοχρόνιο διάστημα
Στο μεσοχρόνιο διάστημα θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατηγική μετατόπισης των πληρωμών από το μεσοπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Θα μπορούσαν δάνεια του ESM να αναχρηματοδοτηθούν με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις με ένα μείγμα κεφαλαίων από τις αγορές και αναχρηματοδότησης από τον ESM.

Μακροπρόθεσμο διάστημα
Πέραν της αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός που θα συνέδεε το μέλλον της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ.
Δηλαδή να υπάρξει μια φόρμουλα με βάση την οποία αν το ΑΕΠ αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό να έχει προσυμφωνηθεί μια φόρμουλα εξυπηρέτησης.
Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε πολύ πρωτόλεια μορφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης