Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε θετική δήλωση έστω και με επιφυλάξεις του ΔΝΤ για το χρέος ποντάρει το Eurogroup – Η αγορά 10 δισ από ESM και η δόση 8-9 δισ

Σε θετική δήλωση έστω και με επιφυλάξεις του ΔΝΤ για το χρέος ποντάρει το Eurogroup – Η αγορά 10 δισ από ESM και η δόση 8-9 δισ
Όσον αφορά τις δόσεις είναι πιθανό να δοθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη δόση 8 με 9 δισεκ. ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου ειδικά ΕΚΤ και ΔΝΤ και περίπου 3 δισεκ. θα πάνε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου
Το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι οδηγείται σε λύσεις τύπου υποσχετικής ή μιας θετικής δήλωσης από το ΔΝΤ και όχι σε ουσιαστική λύση που προφανώς αποτελεί το ζητούμενο.
Θεσμική πηγή κοντά στον ESM που μίλησε στο bankingnews τονίζει ότι «ο ESM έχει υποβάλλει ένα πλαίσιο πρότασης για το ελληνικό χρέος.
Η πρόταση αυτή που είναι ρεαλιστική δεν φαίνεται ότι την αποδέχεται το ΔΝΤ το οποίο έχει υποβάλλει διαφορετική πρόταση όπως πάγωμα κεφαλαίων ή τόκων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία επίσης δεν δέχεται πάγωμα επιτοκίου στο 1,5% ενώ ο ESM δεν μπορεί να δεχθεί μείωση επιτοκίων καθώς οι περισσότερες εκδόσεις ομολόγων φέρουν επιτοκίου 1,6% με 1,8% δηλαδή υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM.
Στο Eurogroup στις 24 Μαΐου αναμένεται να κλείσει την αξιολόγηση αλλά για το θέμα του χρέους η ΕΕ έχει συμφωνήσει στην φόρμουλα.
Το Eurogroup ποντάρει έστω και σε μια θετική δήλωση ακόμη και με επιφυλάξεις ώστε η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες να προχωρήσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες.
Λύση τώρα για το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να υπάρξει.
Όμως η πρόταση για αγορά 10 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM είναι μια λύση που έχει εξεταστεί και πολιτικά θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος.
Ωστόσο σχεδόν κανείς πρακτικά δεν θέλει να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας και διαφάνειας.
Έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει επιδράσει μόνο θετικά.
Όσον αφορά τις δόσεις είναι πιθανό να δοθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη δόση 8 με 9 δισεκ. ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου ειδικά ΕΚΤ και ΔΝΤ και περίπου 3 δισεκ. θα πάνε στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.
Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι λύση για το χρέος δεν θα υπάρξει τώρα, θα τεθούν οι βάσεις για αργότερα.
Ωστόσο ένα περίγραμμα των λύσεων που θα μπορούσαν να εξεταστούν θα συζητηθούν στο Eurogroup εξειδικεύοντας τα μέτρα σε βραχυχρόνια, μεσοχρόνια και μακροχρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης