Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ESM θα αποπληρώσει 10 δισ. δάνειο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μειώνοντας τόκους, με όρο να συμμετάσχει το Ταμείο στο Γ΄ μνημόνιο

Ο ESM θα αποπληρώσει 10 δισ. δάνειο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μειώνοντας τόκους, με όρο να συμμετάσχει το Ταμείο στο Γ΄ μνημόνιο
Ως προς το απόλυτο μέγεθος του χρέους η επίδραση αυτού του σχεδίου είναι μηδενική αλλά θα υπάρξει βελτίωση στο προφίλ των τόκων καθώς θα μειωθούν οι τόκοι
Ο ESM θα αποπληρώσει έως 10 δισεκ. δάνειο που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα σε σύνολο 21,3 δισεκ. αναφέρουν ορισμένες πηγές αλλά αυτό δεν θα συμβεί άμεσα αλλά προς το τέλος του 2016 ή αρχές του 2017 θα οριστικοποιηθεί.
Όμως ο όρος που τίθεται είναι ο εξής.
Ο ESM να αποπληρώσει τα 10 δισεκ. του ΔΝΤ αρκεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στο τρίτο μνημόνιο. 

Ο ESM θα αποπληρώσει 10 δισεκ. τα οποία εν συνεχεία η Ελλάδα θα τα οφείλει στον ESM.
Ως προς το απόλυτο μέγεθος του χρέους η επίδραση αυτού του σχεδίου είναι μηδενική αλλά θα υπάρξει βελτίωση στο προφίλ των τόκων.
Οι τόκοι θα μειωθούν αφού τα επιτόκια του ESM είναι χαμηλότερα από αυτά του ΔΝΤ.
Τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν το υψηλότερο επιτόκιο μεταξύ των δανείων (ESM - EFSF, διακρατικά και ΔΝΤ) που έχει λάβει η Ελλάδα.
Παράλληλα ο βασικός σχεδιασμός δεν είναι μια μακρά περίοδος επιμήκυνσης που θα αποφασιστεί τέλη του 2018 ή αρχές του 2019.
Ο βασικός στόχος είναι μια 5ετής ή 7ετής επιμήκυνση, ενώ έχουν αποκλειστεί τα 17 χρόνια.
Η 5ετής ή 7ετής επιμήκυνση θα πρέπει να θεωρείται το βασικό σενάριο.
Η Ελλάδα έλαβε μεταξύ 2010 και 2012 από τα δύο προγράμματα 130,9 δισεκ. με διάρκεια 31,14 χρόνια και λήξη το 2054 και 52,9 δισεκ. από διακρατικά δάνεια.
Στα δύο πρώτα προγράμματα συμμετείχε και το ΔΝΤ με 20,1 και 11,7 δισεκ. ευρώ, το ποσό που έχει απομείνει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι 21,3 δισεκ.  
Το 2015 εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισεκ. με διάρκεια 32,3 χρόνια και λήξη το 2059.
Στο θετικό σενάριο θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής έως το 2064 με 2066 το μέγιστο για το τρίτο πρόγραμμα και έως το 2059 με 2061 για τα δύο πρώτα προγράμματα.
Επίσης όπως φαίνεται τα δάνεια του ΔΝΤ και τα διακρατικά δάνεια των 52,9 δισεκ. δεν θα επιμηκυνθούν αλλά μόνο του EFSF και του ESM.
Μείωση επιτοκίων στα ελληνικά προγράμματα είναι απίθανη.
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα στο τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισεκ. το επιτόκιο είναι περίπου στο 1% όταν π.χ. ο ESM δανείζεται στα 30 χρόνια δηλαδή ομόλογο λήξης το 2045 στο 1,628% και στα 40 χρόνια στο 1,86%.
Άρα μείωση επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει.
Μπορεί να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στα επιτόκια ώστε να μην επηρεάζονται από τυχόν αυξήσεις και αν υπάρχει σχέδιο να εξοφληθούν δάνεια νωρίτερα;
Στο θέμα των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξουν πολλές αλλαγές και σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν στο βραχυπρόθεσμο σκέλος.

Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Το ΔΝΤ προτείνει σταθερό επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη στο 1,5% για 30-40 χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Παράλληλα το Ταμείο προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη έως το 2040.
To ΔΝΤ προτείνει επίσης τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080,
Όπως σημειώνεται, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές, για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ξεπερνούν κατά πολύ τις προθέσεις των Ευρωπαίων πιστωτών.
Το ΔΝΤ παρουσίασε την πρότασή του στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως υποστηρίζει, εάν υιοθετηθούν τα μέτρα που προτείνει, οι ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από τη σχετικά απαισιόδοξη πρόβλεψη του Ταμείου.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία, εμφανίζεται διστακτική σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Τα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ.
Επιπλέον 60 δισ. ευρώ αναμένονται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Ωστόσο την ίδια ώρα, η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel θεωρεί ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για λόγους αξιοπιστίας.
Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος στην τρίτη ελληνική διάσωση, εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων της Ευρωζώνης.
Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD.
Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 – μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.
Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ.
«Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία.
«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.
Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η πρόταση του ΔΝΤ δεν διαφέρει από τις θέσεις που είχε εκφράσει και τον Ιούλιο του 2015, στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

(Πρώτη Ενημέρωση: 18:38, Τετάρτη 18 Μαΐου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης