Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά το αδιέξοδο εξυφαίνεται λύση - Κίνηση ματ της Lagarde ζητάει χρέος και μείωση πλεονάσματος, απορρίπτει τον μηχανισμό

Παρά το αδιέξοδο εξυφαίνεται λύση -  Κίνηση ματ της Lagarde ζητάει χρέος και μείωση πλεονάσματος, απορρίπτει τον μηχανισμό
Η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι θέλει τον αυτόματο μηχανισμό, που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σε 6 με 7 χώρες στην Ευρώπη, ενώ για το ζήτημα του χρέους επισημαίνει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αργότερα
Σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση εξελίσσεται το ελληνικό ζήτημα καθώς η επιστολή της Lagarde του ΔΝΤ στο Eurogroup που μπορεί να θεωρηθεί επιστολή βόμβα σε συνδυασμό με τις εκφρασμένες θέσεις της Γερμανίας που θα ήθελε για πολλούς λόγους τον αυτόματο μηχανισμό, προκαλούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, όμως υπάρχουν σοβαρέςενδείξεις ότι θα υπάρξει κάποια λύση πολιτικού χαρακτήρα για την Ελλάδα....
Με βάση την λογική με τόσα ανοικτά μέτωπα στην Ευρώπη θα προσπαθήσουν να κλείσουν το ελληνικό ζήτημα, να κλείσουν την αξιολόγηση της Ελλάδος, ωστόσο ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο.
Ταυτόχρονα διαφαίνεται ή εξυφαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές από την εμφανή διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα.
Η επιστολή της Lagarde του ΔΝΤ είναι όχι μόνο ουσιαστική αλλά και στρατηγικά επωφελής για την Ελλάδα καταρρίπτοντας την ελληνική επιχειρηματολογία ότι το ΔΝΤ είναι ο αντίπαλος ο εχθρός.
Η επιστολή της Lagarde είναι ρεαλιστική γιατί
1)Αναφέρει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018 είναι μη υλοποιήσιμος ενώ τονίζει ότι τα 5,4 δισεκ. μέτρα θα παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.
2)Ζητάει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, επίσης ζητάει να σταματήσουν οι συζητήσεις γύρω από τον αυτόματο μηχανισμό γιατί ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης είναι ανεφάρμοστος καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
3)Ευθέως αμφισβητεί την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδος και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ζητάει άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι θέλει τον αυτόματο μηχανισμό, ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σε 6 με 7 χώρες στην Ευρώπη και για το ζήτημα του χρέους επισημαίνει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αργότερα δηλαδή να ανοίξει τυπικά άμεσα αλλά να κλείσει μετά την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος περί τον Οκτώβριο του 2016.
Αν αξιολογηθούν στατικά οι θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας προκύπτει χάσμα και ρήξη.
Ωστόσο το γεγονός ότι το ΔΝΤ κατεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα είναι θετική εξέλιξη.
Δεν είναι βέβαιο τι μπορεί να συμφωνηθεί στις 9 Μαίου ή τι θα κλειδώσει στις 24 Μαίου στο τακτικό Eurogroup αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα παραπαίει, η οικονομία παραπαίει και η υπερφορολόγηση αποδεκατίζει την οικονομία.

Το μοντέλο λύση για το ελληνικό χρέος….μια υποτυπώδης λύση

Με βάση πηγή που μίλησε στο bankingnews και έχει πρόσβαση στον ESM θα εξεταστεί το εξής σενάριο για το ελληνικό χρέος.
«Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι σε κείμενο του Eurogroup να αναφέρουν ότι δεσμεύονται ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.
Είναι πιθανό στις 9 ή 24 Μαΐου να υπάρξει γραπτή αναφορά στο ελληνικό χρέος για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει πολιτικά η κυβέρνηση στην Ελλάδα και χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ.
Όμως αυτό που δεν θα αναφερθεί θα είναι το είδος της λύσης αλλά κυρίως το χρονοδιάγραμμα της λύσης ενώ ταυτόχρονα η λύση αυτή θα είναι μεν αναδιάρθρωση αλλά όχι πειστική απάντηση στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ είναι περίπου σίγουρο ότι δεν θα συμμετάσχει με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα.
Για να ξεκινήσουμε αντίστροφα, υπάρχει ένας σχεδιασμός η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αν και υπήρξαν και σχέδια επί χάρτου και για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Βασικό σενάριο είναι να βγει στις αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ανανεώσει και το πρώην 3ετές πλέον ετήσιο ομόλογο λήξης 2017.
Ως προς την δομή και το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι επικρατέστερα σενάρια είναι
1)Να υπάρξει 10ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προς τον EFSF/ESM και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων στον ESM (ο EFSF έχει ήδη χορηγήσει μια 10ετή περίοδο χάριτος το 2012).
2)Να υπάρξει επιμήκυνση 17 ετών στους τόκους αποπληρωμής του ESM.
3)Το σενάριο να συνδεθεί η αποπληρωμή με την ανάπτυξη έχει εξεταστεί αλλά προσκρούει σε εμπόδια.
Επίσης φαίνεται ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί η μείωση των επιτοκίων όπως και η μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά.
Ως προς τον χρόνο εφαρμογής της νέας ελληνικής αναδιάρθρωσης θα είναι μάλλον η εξής.
Το Eurogroup θα επιβεβαιώσει ότι ξεκινάει η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Η τελική λύση θα παρουσιαστεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2016 και η εφαρμογή θα ξεκινήσει τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023 καθώς έως το 2023…το χρέος θεωρείται βιώσιμο…κατά μια έννοια.
Επίσης φαίνεται ότι η γερμανική πρόταση η λύση για το χρέος να συνδεθεί με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων και να παραμείνει επί μακρόν ακόμη και μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου θα περάσει και είναι σχεδόν βέβαιο.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο πάντως είναι ότι η Γερμανία καταφέρνει να επιβάλλει τον μέτρο του αυτόματου μηχανισμού με 4μηνη αξιολόγηση εξέλιξη που προφανώς δεν αρέσει στην Γαλλία καθώς και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δεν θα ενοχλήσει τους γερμανούς φορολογούμενους.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά;
Η λύση για το χρέος θα είναι μια ήπια αναδιάρθρωση που δεν θα αλλάξει το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους με 10ετή ή 17ετή επιμήκυνση και θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις, θα ανοίξει τώρα, θα ολοκληρωθεί μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 και θα εφαρμοστεί τυπικά από το 2017 αλλά ουσιαστικά μετά το 2023.
Επίσης κάθε 4μηνο θα αξιολογείται αν θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων ενώ το ΔΝΤ όπως φαίνεται δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές προγραμματίζεται για αρχές του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης