Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέο αδιέξοδο - Ο Τσίπρας αναζητάει πολιτική λύση - Eurogroup 16-20/5 - Το ΔΝΤ συντάσσει μέτρα, προτείνει 3μηνη επιθεώρηση

Νέο αδιέξοδο - Ο Τσίπρας αναζητάει πολιτική λύση - Eurogroup 16-20/5 - Το ΔΝΤ συντάσσει μέτρα, προτείνει 3μηνη επιθεώρηση
Είναι προφανές ότι έρχονται πολύ σκληρά μέτρα για τα 3,6 δισ. και επίσης το ΔΝΤ και συνολικά οι δανειστές δεν θα κάνουν βήμα πίσω αν δεν λάβουν απόλυτη δικλείδα ασφαλείας.
Νέο αδιέξοδο σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.
Το Eurogroup στις 28 Απριλίου δεν θα πραγματοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μεταδίδει εδώ και ημέρες το bankingnews ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα και μεταφέρεται για το διάστημα 16 με 20 Μαΐου στο θετικό σενάριο γιατί υπάρχει και ένα καταστροφικό plan B που θα μπορούσε να οδηγήσει έως τις αρχές Ιουλίου.
Λόγω αυτών των αρνητικών εξελίξεων ο Α. Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με πολιτικά κριτήρια γιατί με τεχνοοικονομικά κριτήρια δεν μπορεί να κλείσει.
Η πρόταση για Σύνοδο Κορυφής απορρίφθηκε ωστόσο οι ευρωπαίοι παραπέμπουν την Ελλάδα σε Eurogroup.

Το βασικό σενάριο πάντως είναι ότι θα κλείσει η αξιολόγηση έως τα μέσα Μαΐου του 2016.
Γιατί όμως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία;
Τα βασικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι
1)Η δομή των μέτρων των 3,6 δισεκ.
2)Η δομή του έκτακτου μηχανισμού, οι δανειστές απαιτούν εφαρμοστικό νόμο και η Ελλάδα προτείνει απλά ένα μηχανισμός ενεργοποίησης των μέτρων.

Τα βασικά προβλήματα

Υπάρχει μια πλάνη στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τα 3,6 δισεκ. του αυτόματου μηχανισμού.
Όταν προτάθηκε από το ΔΝΤ πέραν των 5,4 δισεκ. να υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων 3,6 δισεκ. ευρώ και η Ελλάδα συμφώνησε, μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο πολλοί πίστεψαν ότι υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα.
Όχι δεν υπάρχει συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση μετά την ήττα που υπέστη αποδέχθηκε – μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά – τα έκτακτα μέτρα 3,6 δισεκ. και άφηνε να εννοηθεί ότι μια δέσμη προτάσεων που ανεπισήμως παρουσιάστηκε θα είναι ο πυρήνας των μέτρων που θα απαρτίζουν τα 3,6 δισεκ.
Όμως αυτό δεν ισχύει.
Το ΔΝΤ ζητάει συγκεκριμένα μέτρα να περιλαμβάνονται στην δέσμη των 3,6 δισεκ. και για να τεθεί πολύ απλά, τα μέτρα αυτά δεν σχετίζονται με τις ελληνικές προτάσεις.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι περιλαμβάνουν αλλά όπως ανέφερε πηγή «ο Thomsen του ΔΝΤ έθεσε θέμα ασφαλιστικού και δεν θα περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό;».
Υπάρχει εδώ και 2 ημέρες μια πληροφορία ότι και το ΔΝΤ συντάσσει μια λίστα μέτρων για τα 3,6 δισεκ. που θα είναι μέτρα κόλαση καθώς το ΔΝΤ θα εξαντλεί κάθε κοινωνική ελαστικότητα.
Άρα ακόμη τα μέτρα των 3,6 δισεκ. δεν έχουν κλειδώσει.
Η Ελλάδα προτείνει Α μέτρα και το ΔΝΤ ζητάει Β μέτρα.

Το μοντέλο του έκτακτου μηχανισμού

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ξεκάθαρα όχι απλά ένα μηχανισμό, η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδείξει διαχρονικά αξιοπιστία για να μπορούν να επαναπαυθούν οι δανειστές….σε μια συμφωνία…
Οι δανειστές καθώς όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ έχουν ζητήσει εφαρμοστικό νόμο.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορούν να θεσπιστούν προληπτικά μέτρα δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία και η απάντηση του ΔΝΤ….είναι λίγο εκλαϊκευμένα…δεν μας νοιάζει θέλουμε νόμο ρητή δέσμευση.
Όμως το ΔΝΤ πηγαίνει ακόμη πιο πέρα.
Ενώ το ελληνικό πρόγραμμα τελεί υπό τον έλεγχο των αξιολογήσεων – η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016 – το ΔΝΤ έχει ζητήσει κάθε 3 μήνες να γίνεται ειδικός έλεγχος ώστε να διαπιστώνεται αν πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα των 3,6 δισεκ.

Το συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι έρχονται πολύ σκληρά μέτρα για τα 3,6 δισεκ. και επίσης το ΔΝΤ και συνολικά οι δανειστές δεν θα κάνουν βήμα πίσω αν δεν λάβουν απόλυτη δικλείδα ασφαλείας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστια ευθύνη καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις, όπως αποδεικνύεται πάντα στο τέλος λειτουργούν ξεκάθαρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης