Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα των υπαλλήλων η ΕΤΥΚ - «Μάχη» με την Τράπεζα Κύπρου

Αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα των υπαλλήλων η ΕΤΥΚ - «Μάχη» με την Τράπεζα Κύπρου
Αν χαθεί η «μάχη» με την Τράπεζα Κύπρου στο θέμα του υπεράριθμου του προσωπικού, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η πρακτική αυτή θα υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες
Αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα των υπαλλήλων δηλώνει η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), ενώ παίρνει «θέση μάχης» κατά της Τράπεζας Κύπρου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα, η ΕΤΥΚ βρίσκεται στο πλευρό των 200 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και να βρεθούν απολυμένοι.
Καθολική ήταν η διαπίστωση των μελών του τακτικού συνεδρίου της ΕΤΥΚ, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο (23/4), ότι αν χαθεί η «μάχη» με την Τράπεζα Κύπρου στο θέμα του υπεράριθμου του προσωπικού, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η πρακτική αυτή θα υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες.
Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του επίτιμου προέδρου της ΕΤΥΚ, Λοΐζου Χατζηλωστή, ο οποίος έκανε λόγο για «πεμπτοφαλαγγίτες», φωτογραφίζοντας ανώτατα στελέχη τραπεζών.
Ο ίδιος τόνισε «την επιτακτική ανάγκη στη σημερινή δύσκολη και επικίνδυνη εποχή που κρύβει πολλές παγίδες και εμφανή αλλά και αφανή συμφέροντα έχουν στοχοποιήσει την Τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια, πρέπει όλοι ενωμένοι, δυναμικοί και αγωνιστικοί να δώσουνε το παρόν τους για να αποτρέψουν τα σκοτεινά συμφέροντα που μάχονται κατά της ΕΤΥΚ».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρήστος Παναγίδης στην ομιλία του, κατέστησε σαφές προς την Τράπεζα Κύρπου ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί μείωση του αριθμού του προσωπικού με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, πλην μέσω ενός σχεδίου εθελοντικής αποχώρησης», δεχόμενος το χειροκρότημα των συνέδρων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του αντιπροέδρου της οργάνωσης Ανδρέα Παναγιώτου, ο οποίος φωτογραφίζοντας την Τράπεζα Κύπρου κάλεσε τα μέλη της οργάνωσης «να δώσουν απάντηση στην αλαζονεία και την ασέβεια, όπως υποστήριξε, που επιδεικνύουν οι διοικούντες προς το προσωπικό τους».
Οι σύνεδροι υιοθέτησαν τις ανησυχίες της ηγεσίας ότι τυχόν και γίνουν πλεονασμοί στην Τράπεζα Κύπρου, μία τέτοια εξέλιξη, όπως τονίστηκε, θα επηρεάσει αναμφίβολα το σύνολο των μελών της οργάνωσης σε όλες τις τράπεζες.

Εξουσιοδότηση με δυναμικά μέτρα

Στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που ακολούθησε, οι σύνεδροι επικρότησαν τους χειρισμούς της ηγεσίας της ΕΤΥΚ καθώς και τη γραμμή που χάραξε ενάντια στο σχέδιο πλεονασμού της Τράπεζας Κύπρου.
Έδωσαν πλήρη εξουσιοδότηση στην ηγεσία να χειριστεί με αποφασιστικότητα και αν χρειαστεί με δυναμικά μέτρα, στην περίπτωση κατά την οποία η Τράπεζα Κύπρου υλοποιήσει την απόφαση για απόλυση 193 υπαλλήλων με σχέδιο πλεονασμού.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ακούστηκαν δυσμενή σχόλια για στελέχη τραπεζών τα οποία, όπως επισημάνθηκε, πρωτοστατούν στην κατάργηση κεκτημένων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο κ. Χατζηκωστής ειδικά γι’ αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι «αυτοί είναι ισχυροί σήμερα και επικίνδυνοι και κρύβονται πίσω από τις «ξενόφερτες» διευθύνσεις. Η οργάνωση μας θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου», σημείωσε.
«Αν δεν υπήρχε βάση ντόπιων τραπεζικών στελεχών και άλλων σκληροπυρηνικών κατά του συνδικαλισμού που θα στήριζε τις «ξενόφερτες» διευθύνσεις, δεν θα ήταν εύκολο, είτε για τον πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου ή για τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας να λαμβάνουν αποφάσεις που προκαλούν», σημείωσε.
Στο συνέδριο ασκήθηκε έντονη κριτική, ειδικότερα στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία, όπως τονίστηκε, προχώρησε σε δύο σχέδια εθελούσιας εξόδου, τα οποία εκ προοιμίου, θα αποτύγχαναν λόγω του μειωμένου ποσού της χαριστικής αποζημίωσης.
Έγιναν αναφορές και για τις εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στοχευμένα στη BOCY σε μέλη του προσωπικού να αποδεχθούν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης.
Η ΕΤΥΚ, αφού έλαβε ισχυρή εντολή από το συνέδριο κατά των πλεονασμών και διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων και των εργασιακών θεσμίων, άφησε ταυτόχρονα ανοικτό παράθυρο με την Τράπεζα Κύπρου για διάλογο και εξεύρεση λύσεων που δεν θα θυματοποιούν μέλη του προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης