Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα απορριφθεί το Brexit, καλή εξέλιξη για την ΕΕ, χείριστη για την Ελλάδα - Το χρέος από την δεύτερη αξιολόγηση με στόχο 2017

Θα απορριφθεί το Brexit, καλή εξέλιξη για την ΕΕ, χείριστη για την Ελλάδα - Το χρέος από την δεύτερη αξιολόγηση με στόχο 2017
Όσο λοιπόν οι κίνδυνοι απομακρύνονται τόσο θα περιθωριοποιείται η Ελλάδα και θα αναδεικνύονται τα μείζονος σημασίας προβλήματα και οι αδυναμίες…τόσο της αξιολόγησης όσο και του χρέους.
Παρά τις ανησυχίες για το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016 οι βρετανοί με μικρή έστω διαφορά θα ταχθούν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Αυτό αποτελεί και το βασικό σενάριο όλων των βρετανικών τραπεζών που αποτιμούν τις δημοσκοπήσεις.
Στελέχη της Royal Bank of Scotland και της Barclays Capital δηλώνουν στο bankingnews ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το Brexit θα απορριφθεί.
Οι βρετανοί θα αποφασίσουν ότι πρέπει να παραμείνουν στην ΕΕ και η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα πολύ θετική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη θέλει θετικές ειδήσεις και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα είναι σίγουρα θετική εξέλιξη για την Ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως αυτή η όντως πολύ καλή και θετική εξέλιξη η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πολύ κακή είδηση για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα το προσφυγικό, ως πρόβλημα φαίνεται να σταθεροποιείται οι προσφυγικές ροές έχουν σε κάποιο βαθμό σταθεροποιηθεί και παρά το θέατρο του παραλόγου που παίζει η Τουρκία, είναι γεγονός ότι η έξαρση του προβλήματος ανήκει στο παρελθόν.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική μεν…αλλά με διαπραγματευτικούς όρους και ο έλεγχος του προσφυγικού είναι κακή εξέλιξη για την Ελλάδα.
Γιατί δύο θετικές προοπτικές για την ΕΕ είναι χείριστες ειδήσεις για την Ελλάδα;
Η ελληνική κυβέρνηση εκβίασε αρχικώς με το προσφυγικό και χρησιμοποίησε το Brexit ως μέσο πίεσης στην ΕΕ να αποδεχθεί μια χαλαρή αξιολόγηση.
Όσο λοιπόν οι κίνδυνοι απομακρύνονται τόσο θα περιθωριοποιείται η Ελλάδα και θα αναδεικνύονται τα μείζονος σημασίας προβλήματα και οι αδυναμίες…τόσο της αξιολόγησης όσο και του χρέους.
Με βάση νεώτερες πληροφορίες ως προς το σκέλος της αξιολόγησης
1)Η ελληνική πλευρά δέχεται την σταδιακή μείωση του αφορολογήτου.
Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύρεται να αποδεχθεί ένα μέτρο που από κόκκινη έγινε καταπράσινη γραμμή.
2)Υπό διαπραγμάτευση είναι η ρήτρα στην συμφωνία της αξιολόγησης που θα ορίζει ότι τα πρόσθετα μέτρα 3 με 3,6 δισεκ. πέραν των 5,4 δισεκ. θα είναι προαιρετικά και θα εφαρμοστούν αν και εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα 5,4 δισεκ.
Η ελληνική πλευρά ζητάει να αναφερθούν τα μέτρα αλλά να μην υπάρχει υποχρέωση ψήφισης.
Το σενάριο αυτό έχει αποκλειστεί από όλους τους δανειστές, όλοι ζητούν να ψηφιστούν και τα προαιρετικά μέτρα.
Η Ελλάδα θα ψηφίσει από 8,2 έως 9 δισεκ. μέτρα.
3)Η αξιολόγηση θα κλείσει προς τα μέσα Μαΐου ίσως η 17η Μαΐου το επόμενο Eurogroup να λάβει την οριστική απόφαση.
4)Στον Ανόβερο στις 24 Απριλίου θα υπάρξει συνάντηση κορυφαίων πολιτικών του πλανήτη όπως Obama ΗΠΑ, Merkel Γερμανία κ.α. για το προσφυγικό.
Προφανώς θα βρεθεί και το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο…

Το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι τραγικό

Το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι τραγικό.
Γιατί;
Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση υποστήριζε ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει το θέμα του χρέους και θα παρουσιαστεί άμεσα η τελική λύση.
Δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.
Με βάση έγκυρη πηγή, μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει το ζήτημα του χρέους για να οριστικοποιηθεί η τελική λύση μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου δηλαδή μετά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2016.
Η λύση αυτή θα λάβει την τελική της μορφή προς τα μέσα του 2017 με προοπτική το 2018 ή 2022 να τεθεί σε εφαρμογή.
Με βάση πρώιμες συζητήσεις η λύση για το χρέος θα περιλαμβάνει τα εξής
-Επιμήκυνση 17,5 χρόνια που σημαίνει ότι τα υφιστάμενα 32,5 χρόνια θα γίνουν 50 χρόνια.
-Δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, ήδη το χαμηλότερο επιτόκιο είναι 1%.
-Δεν θα υπάρξει μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
- Μελετάται ενός είδους σύνδεσης της αποπληρωμής ορισμένων τοκοχρεολυτικών δόσεων με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ αλλά η λύση αυτή δεν έχει αποσαφηνιστεί.
- Έχει αποκλειστεί το haircut.
Να τονίσουμε ότι η λύση αυτή είναι χειρότερη από την δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους που πέτυχε ο Βενιζέλος μετά το άκρως προβληματικό PSI+.
H λύση για το χρέος δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τερτίπι καθώς το βέλτιστο όφελος σε ετήσια βάση δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης