Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αποκτούν όσοι καταθέτες είχαν υποστεί haircut

Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου αποκτούν όσοι καταθέτες είχαν υποστεί haircut
Ψηφίστηκε σχετική διάταξη από την κυπριακή Βουλή
Υπέρ της συμμετοχής των καταθετών που έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών τάχθηκε κατά πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή κατά την τελευταία συνεδρίασή της, πριν λάβει απόφαση αυτοδιάλυσης και ορίσει βουλευτικές κάλπες για τις 22 Μαΐου.
Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος ψήφισαν 33 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 21.
Ο ΔΗΣΥ δια του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου αιτιολόγησε την καταψήφιση της πρότασης νόμου επικαλούμενο την αντισυνταγματικότητά του, επιχείρημα που προκάλεσε την αντίδραση των άλλων κομμάτων.
Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αν ισχύσει αυτό το επιχείρημα τότε αντισυνταγματική είναι και η πρόταση του ΔΗΣΥ για ποσόστωση στα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε με τη σειρά του ότι εάν ισχύει ότι η πρόταση αυτή είναι αντισυνταγματική, τότε αντισυνταγματικό ήταν και το κούρεμα καταθέσεων.
Ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι αταθέτες που έχουν υποστεί «κούρεμα» καταθέσεων είναι αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου και όμως, δεν έχουν λόγο και εκπροσώπηση στο ΔΣ.
Προσέθεσε, επίσης, ότι προωθείται άλλη πρόταση νόμου, που αφορά ειδικά στους καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας που υπέστησαν haircut ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Νίκος Νικολαϊδης τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει πριν πολύ καιρό.
Ο βουλευτής και πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου περιλαμβάνει πρόνοια σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποία προς εφαρμογή του μέτρου της διάσωσης με ίδια μέσα, χρεωστικοί τίτλοι, υποχρεώσεις περιλαμβανομένων καταθέσεων ή μετοχών επηρεαζόμενου ιδρύματος το οποίο υπόκειται σε εξυγίανση μετατρέπονται, απομειώνονται ή διαγράφονται.
Τα επηρεαζόμενα πρόσωπα, δε, αποκτούν δικαίωμα εκπροσώπησης στο ΔΣ αυτού, δια της εκλογής αριθμού μελών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του συνόλου των μελών του ΔΣ.
Η διάταξη θα ισχύσει για πέντε χρόνια από την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου διάσωσης με ίδια μέσα ανεξάρτητα εάν το επηρεαζόμενο ίδρυμα έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης.
Στην ψηφοφορία για εκλογή των εκπροσώπων, θα μετέχουν μόνο τα επηρεαζόμενα άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης