Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μια άκρως επικίνδυνη προειδοποίηση της Γερμανικής DZ Bank και της Γαλλικής BPCE για τις καταθέσεις

Μια άκρως επικίνδυνη προειδοποίηση της Γερμανικής DZ Bank και της Γαλλικής BPCE για τις καταθέσεις
Η στρατηγική της ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων το -0,40% φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το τραπεζικό σύστημα, όταν μάλιστα οι πιστώσεις παραμένουν σταθερά…σταθερές…
Οι καταθέσεις αποτελούν τον κοινωνικό πλούτο και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας καθώς σχεδόν καθολικά οι πολίτες προσπαθούν να αποταμιεύουν.
Οι καταθέσεις παραμένουν ένα άκρως ευαίσθητο θέμα σε όλη την Ευρώπη μετά την εφαρμογή της οδηγίας BRRD που περιέχει το bail in στους ομολογιούχους και καταθέτες όταν μια τράπεζα αποτυγχάνει να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Όμως ενώ το bail in και δικαιολογημένα αποτελεί ηλεκτροσόκ για τους καταθέτες η Γερμανική DZ Bank και η Γαλλική BPCE θέτουν μια νέα παράμετρο για τις καταθέσεις πολύ σημαντική.
Από την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ειδικά τώρα που είναι αρνητικά καταγράφονται εκροές από τις καταθέσεις αλλά και απώλεια τόκων για τους καταθέτες.
Με βάση έρευνα της DZ Bank τα τελευταία 6 χρόνια μόνο στην Γερμανία από τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων οι καταθέτες έχουν χάσει 343 δισεκ. ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι 121 δισεκ. ευρώ περίπου το 35% των τόκων που έχασαν οι γερμανοί τα τελευταία 6 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές καταθέσεις στην Γερμανία ανέρχονται σε 4,5 τρισεκ. ευρώ και οι αμιγώς τραπεζικές καταθέσεις 3,31 τρισεκ. ευρώ.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια τόκων για τους καταθέτες, απώλεια τόκων για τις τράπεζες στις διατραπεζικές συναλλαγές και μείωση εσόδων καθώς στην Γερμανία τα επιτόκια των στεγαστικών βρίσκονται στο 0,80% και των επιχειρηματικών στο 3%.
Θυμίζουμε ότι σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η ολλανδική ABN Amro Bank σε ερώτηση αν καταστήσει αρνητικά τα επιτόκια καταθέσεων πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες;
Οι απαντήσεις συγκλονίζουν πάνω από 50% των καταθετών δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλα προϊόντα
Εν τω μεταξύ και ο επικεφαλής της Γαλλικής τράπεζας BPCE δήλωσε ότι οι προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι πιο αβέβαιες από ότι ήταν το 2009 λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
Το Groupe BPCE προήλθε από την συγχώνευση το 2009 της CNCE (Caisse nationale des caisses d'épargne) και της BFBP (Banque fédérale des banques populaires).
Ποιο είναι το μήνυμα των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών;
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν μόνο από το bail in αλλά και από τα αρνητικά επιτόκια καθώς
1)Ανακόπτεται η αποταμίευση.
2)Δημιουργείται η αίσθηση στην κοινωνία ότι η αποταμίευση δεν παράγει πλούτο, μάλιστα οι γερμανοί κατακρίνουν την ΕΚΤ ότι λόγω της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων ενισχύεται η ακροδεξιά.
3)Οι πολίτες – καταθέτες χάνουν δισεκατομμύρια από απώλεια τόκων.
Στην Ευρώπη υπάρχουν σωρευτικά 17,1 τρισεκ. καταθέσεις και οι αμιγώς τραπεζικές επιχειρήσεων και νοικοκυριών 11,65 τρισεκ. καταθέσεις.
Αν τα επιτόκια καταθέσεων μηδένιζαν π.χ. στην Γερμανία βρίσκονται στο 1% θα μπορούσε να υπάρξει μείωση καταθέσεων έως 10% στην Ευρώπη όπερ σημαίνει 1,16 τρισεκ. ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Η στρατηγική της ΕΚΤ με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων το -0,40% φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το τραπεζικό σύστημα, όταν μάλιστα οι πιστώσεις παραμένουν σταθερά…σταθερές…

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης