Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ΔΝΤ είναι «εχθρός» για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ προτείνει γενναία μείωση χρέους; - Πιέσεις ώστε ο ESM να αντικαταστήσει το ΔΝΤ

tags :
Γιατί το ΔΝΤ είναι «εχθρός» για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ προτείνει γενναία μείωση χρέους; - Πιέσεις ώστε ο ESM να αντικαταστήσει το ΔΝΤ
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θεωρούν εχθρό το ΔΝΤ που έχει την πιο ωφέλιμη πρόταση για το ελληνικό χρέος;
Με μια φθηνή επικοινωνιακή προπαγάνδα ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι το ΔΝΤ παρεμβαίνει στην συνολική διαπραγμάτευση κατά τρόπο εκβιαστικό, ωμό και απροκάλυπτο.
Εστιάζονται στην αναφορά ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί τον Ιούλιο του 2016 ότι συνέβη το 2015 οδηγώντας την Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός, με τις ατέρμονες συζητήσεις.
Όμως αυτή η προπαγάνδα σκόπιμα παραβλέπει δύο πολύ κρίσιμες παραμέτρους που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο από αυτό που φαίνεται.
Οι δύο παράμετροι είναι
1)ότι το ΔΝΤ σταθερά και επίσημα έχει αναφερθεί σε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μέτρα που θα προσεγγίσουν τα 9,5 δισεκ. ευρώ.
2)Το ΔΝΤ έχει την πιο καθαρή και ωφέλιμη θέση για το ελληνικό χρέος.
Η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι πολύ καλύτερη από την χαλαρή λύση που προτείνει η Γερμανία, η ΕΚΤ και συνολικά η ΕΕ.
Γιατί λοιπόν παρουσιάζεται ως εχθρός το ΔΝΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πρόσφατοι διάλογοι μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ με επίκεντρο τον Thomsen όπως αποκαλύφθηκαν από τα Wikileaks έστελναν ένα μήνυμα προς την Γερμανία.
Ή η Γερμανία θα δεχθεί γενναία αναδιάρθρωση χρέους ή θα επιβληθούν πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας θα φθάσουν στα 9 με 9,5 δισεκ. τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ δεν έχει φερθεί ανακόλουθα σε σχέση με τις πάγιες θέσεις του, αντιθέτως η ΕΕ άλλαξε στάση καθώς έχει κάνει deal με την Ελλάδα λόγω προσφυγικού.
Το ερώτημα παραμένει.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θεωρούν εχθρό το ΔΝΤ που έχει την πιο ωφέλιμη πρόταση για το ελληνικό χρέος;
Τα σενάρια που μπορεί να ειπωθούν είναι 3

Α)Η Ελλάδα δεν προσδοκάει ουσιαστική λύση για το χρέος δεν θα υπερβαίνει τα 2 δισεκ. ετήσιο όφελος αλλά δεν μπορεί να δεχθεί και τα σκληρά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.
Για τον λόγο αυτό κλιμακώνει την αντίδραση και ένταση με στόχο – αν το πετύχει – ο ESM να αντικαταστήσει τα δάνεια του ΔΝΤ.
Το σενάριο αυτό πάντως προσκρούει στο γεγονός ότι ΕΚΤ, ΕΕ και ESM θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 17-18 δισεκ. και τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με επιτόκιο 1% από τον ESM.

Β)Επειδή όμως οι μηχανισμοί του ESM και της ΕΕ δεν έχουν ετοιμαστεί σε σχέση με το ΔΝΤ που γνωρίζει πολύ καλά την διαδικασία αξιολόγησης θα ήταν παράταιρο η ΕΚΤ και η ΕΕ να θέλουν να φύγει το ΔΝΤ ακόμη και αν διαφωνούν με τα μέτρα που προτείνει.

Γ)Το ΔΝΤ βλέπει ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάτι που όλοι αναγνωρίζουν και θέτει τα πράγματα καθαρά με όνομα τους, τονίζοντας ότι οι επιλογές για μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα είναι δύο ή γενναία μέτρα ή γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.

Υποσημείωση

Το ΔΝΤ είναι αληθές ότι σε μια υποθετική γενναία αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να συμπεριληφθεί γιατί απαγορεύεται από το καταστατικό του.
Ως εκ τούτου ή ο ESM θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα παραμείνει αλλά χωρίς να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια του ή η Ελλάδα θα πάρει σκληρά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης