Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Προβόπουλος απαντάει για το χρέος 800% του ΑΕΠ το 2060 : Ότι είπα είναι γνωστό από το 2009

Ο Προβόπουλος απαντάει για το χρέος 800% του ΑΕΠ το 2060 : Ότι είπα είναι γνωστό από το 2009
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αναφέρει ο Γ. Προβόπουλος
Σε αποσαφήνιση πρόσφατης δήλωσης του για εκτόξευση του χρέους στο 800% του ΑΕΠ το 2060 προέβη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γώργος Προβόπουλος.
Σε ανάρτηση του αναφέρει τα εξής "επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο:
Debt αναφέρει ο Γιώργος Προβόπουλος στην ανάρτηση του.
Η μελέτη αυτή εχει αναρτηθεί απο το Δ.Ν.Τ.
Άρα όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω απο το θέμα.
Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009.

Η άποψη μας

Είναι αληθές ότι ο Γιώργος Προβόπουλος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είπε κάτι νέο σε πρόσφατη ομιλία του, όμως είπε την αλήθεια. 
Θυμίζουμε ότι το ενδεχόμενο να εκτοξευθεί στο 800% του ΑΕΠ το χρέος είχε κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης το καλοκαίρι του 2009.
Το ΔΝΤ συμπεριλαμβάνοντας την πορεία εξέλιξης του δημοσίου χρέους, του ιδιωτικού και βεβαίως του αναλογιστικού ελλείμματος των ασφαλιστικών Ταμείων κατέληγε σε μια εκτίμηση ότι το 2060 θα μπορούσε να φθάσει το συνολικό χρέος στο 800%.
Να σημειωθεί ότι το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή παράπαιε ενώ όπως αποκαλύφθηκε το 2011 και 2012 ήταν απόλυτα απαραίτητο το haircut στο χρέος για να ανακοπεί η δυναμική αύξησης του που ήταν μη διαχειρίσιμη.
Θυμίζουμε ότι ο Βενιζέλος τότε ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι το χρέος χωρίς haircut θα είχε εκτοξευθεί στο 250-280% του ΑΕΠ.
Βέβαια το haircut όπως πραγματοποιήθηκε ήταν καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο ανέκοψε την δυναμική αύξησης του όχι όμως τόσο λόγω haircut αλλά γιατί η Ελλάδα δανείστηκε είτε διακρατικά είτε από τους μηχανισμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ και άλλαξε έτσι η δομή του χρέους. 

Φωτογραφία του George Provopoulos.

Φωτογραφία του George Provopoulos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης